Canada: Importafhankelijkheid biologische producten wakkert lokale productie aan

Ongeveer 80% van alle biologische levensmiddelen die in Canada worden vermarkt, zijn geïmporteerd, vooral uit de VS, Mexico en Chili. De intentie is om de eigen biologische productie te laten groeien.

Canada is op Rusland na het grootste land ter wereld, met zowel Engels als Frans als officiële talen. Canada behoort tot de welvarendste landen ter wereld, de economie is sterk exportgericht en nauw verbonden met de economie van de Verenigde Staten. Canadezen zijn trots op hun land en gewoonten en nationalistisch ingesteld als het gaat om de aankoop van producten.

Handel

Gezien het klimaat is Canada echter een belangrijke importeur van biologische producten, ongeveer 80% van alle biologische levensmiddelen die in Canada worden vermarkt zijn geïmporteerd, vooral uit de VS, Mexico en Chili. De exportwaarde biologische producten bedroeg in 2014 458 miljoen dollar. De export en import worden gefaciliteerd door Canadese ‘equivalency arrangements’ met andere landen, zoals Japan, de EU, de VS, Costa Rica, Taiwan en Zwitserland. De waarde van de biologische voedingsmarkt is in Canada sinds 2006 verdrievoudigd en zit daarmee in de top 10 van de wereld. Circa 20 miljoen mensen kopen er wekelijks biologische producten. Voor de data verzameling van de biologische sector is er nog geen landelijk systeem, waardoor de data inconsistent en niet actueel zijn. Volgens de laatste berichten was de omzet van biologische producten in 2014 3,5 miljard Canadese dollars en heeft daarmee een marktaandeel van ongeveer 2,8%.

Bedrijven

Waar het totaal aantal boerenbedrijven tussen 2001 en 2011 in Canada is afgenomen met 17%, groeide het aantal biologische boerenbedrijven met maar liefst 66,5% en werd daarmee erg belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. Het aantal hectare biologische landbouw grond besloeg in 2014 900.000 hectare, ongeveer 2% van het totale landbouwoppervlak. Door de groeiende vraag, lage prijzen voor conventionele producten en door stimuleringsinitiatieven wordt verwacht dat het aantal producenten zal toenemen, zodat ze in de pas blijven lopen met het toenemende aantal verwerkers. De algemene verwachting is dat in Canada vooral de vraag naar biologische groente, fruit, vlees en gevogelte, zuivel, brood en granen zal toenemen. De intentie is om dat vooral in eigen land te laten produceren.

Rapport

Het volledige rapport: Bionext – Trendrapport over biologische markt in Canada.