Bulgarije keurt plan bestrijding ASF tot 2023 goed

De maatregelen zetten voort wat in 2020 is gestart door voornamelijk in vijf richtingen te werken

Pig Farm

De ministerraad keurde een plan goed ter voorkoming van de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Bulgarije voor de periode 2021-2023.

De maatregelen die in het plan worden voorgesteld, zetten de in 2020 uitgevoerde activiteiten voort, die in vijf hoofdrichtingen lopen:

  • strengere douanecontrole op de verplaatsing van levende dieren en persoonlijke bagage van passagiers die het land binnenkomen;
  • versterkte bioveiligheidsmaatregelen in varkenshouderijen;
  • reducering van de dichtheid van de populatie wilde zwijnen;
  • organiseren en uitvoeren van laboratoriumcontrole;
  • voorlichtingscampagne en opleidingen.

In het plan zijn ook de procedures opgenomen met specifieke taken en deadlines voor meer dan 10 instellingen. Het doel is de ziektebestrijdingsactiviteiten te verdelen over verschillende staatsstructuren.

Het plan beschrijft in detail de organisatie voor bekendmaking, informatieverstrekking, respons en beheer van de krachten en middelen van de uitvoerende autoriteiten.

Volgens het kabinet werpen de in het Plan 2020 opgenomen maatregelen resultaat op. De gegevens laten een afname zien van 45% in geregistreerde uitbraken en met 46% van de aangetaste dieren in vergelijking met 2019.

A wild boar family in a forest.
Beeld: ©Paul Henri Degrande

De varkenspest neemt schuchter af

In de tweede helft van maart werden slechts 14 gevallen van met ASF besmette wilde varkens gemeld in 5 districten van het land. Ter vergelijking: in de eerste helft van de maand waren er veel meer nieuwe gevallen: 62 in 7 districten.

De laatste orders van de uitvoerend directeur van het Bulgaarse Voedselveiligheidsautoriteit zijn gedateerd op 22, 25 en 30 maart. Ze melden secundaire gevallen van Afrikaanse pest in staatsbos- en jachtboerderijen (SBB en SJB).

Er zijn vijf varkens besmet met het virus gevonden in de regio Sliven op het grondgebied van SBB Stara Reka (2 stuks) en SJB Kotel (3). Evenveel gevallen zijn er in de regio Sofia – in SBB Ihtiman (4) en SBB Botevgrad (1).

Regio Gabrovo rapporteert twee besmette wilde varkens – in SJB Plachkovtsi (1) en SBB Gabrovo (1), en SJB Kazanlak, regio Stara Zagora, en SBB Teteven, nabij Lovech hebben er elk één.

De balans aan het einde van het jachtseizoen in januari laat zien dat de populatie wilde zwijnen effectief is verminderd, waarbij er meer dan 60% minder neergeschoten wilde zwijnen zijn dan het voorgaand seizoen. Dit laten de gegevens voor het wildbestand zien die door het Uitvoerende agentschap voor de bossen zijn samengevat op basis van informatie opgesteld met de hulp van de jachtverenigingen.

Voor een groot deel van het land heeft de voorraad van de diersoort de vereiste dichtheid van 0,3 per 100 ha bereikt, en op sommige plaatsen zelfs nog kleiner. Tijdens het afgelopen jachtseizoen werden meer dan 12.200 wilde zwijnen neergeschoten, wat aanzienlijk minder is vergeleken met de 32.400 doodgeschoten in het seizoen 2019-2020.

Bron: Agri.bg