Afrikaanse varkenspest in Bulgarije: Varkenshouders hebben meer dan 170 miljoen BGN ontvangen wegens AVP

De gebruikte middelen voor de bestrijding van de infectie bedragen 134 miljoen BGN en in het kader van noodmaatregelen heeft de Bulgaarse Voedselveiligsheidsautoriteit 18 miljoen BGN gekregen, schat de minister van Landbouw.

Pig

We eindigen het jaar met twee keer minder gevallen in vergelijking met de piek van de Afrikaanse varkenspestepidemie (AVP) vorig jaar, aldus minister van Landbouw Desislava Taneva .

Ze heeft er vertrouwen in dat 2020 zal eindigen met iets meer dan 65.000 geïnfecteerde varkens. De meeste daarvan zijn afkomstig uit in januari geregistreerde uitbraken in het noorden van Bulgarije. Sindsdien zijn voornamelijk kuddes varkens uit de oostelijke Balkan getroffen vanwege hun vrije uitloop.

De minister: "We hebben de verspreiding van de ziekte onder gedomesticeerde varkens drastisch verminderd door 100% controle over het vervoer van vlees naar slachthuizen."

De statistieken die door de minister worden aangehaald, tonen aan dat er in 2020 1.531 dragers van de pest waren op een totaal van 14.855 geschoten of dood aangetroffen wilde zwijnen. Vanaf het begin van het jachtseizoen - 3 oktober, werden tot 16 november 40 positieve monsters gerapporteerd van in totaal 4631 neergeschoten dieren, wat neerkomt op 0,9%.

De minister van Landbouw legde uit dat er met behulp van buitenlandse jachtexperts een methodiek is ontwikkeld om de wildzwijnbestanden te monitoren. Deze nieuwe methodiek heeft aangetoond dat de populatie aan het begin van het jachtseizoen 20 duizend bedraagt, wat "vele malen minder is dan vorig jaar".

De minister: "We zitten heel dicht bij de niveaus die als veilig worden beschouwd voor de verspreiding van AVP bij wilde zwijnen."

Volgens de geciteerde gegevens, heeft Bulgarije vanaf de registratie van de eerste uitbraak van de infectie (31 augustus 2018 in een achtertuinboerderij in het dorp Tutrakantsi in Varna - red. opm.) varkensboeren ondersteund met meer dan 170 miljoen BGN, waaronder staatssteun voor dierenwelzijn in 2019/2020.

De minister van Landbouw wijst erop dat twee submaatregelen onder maatregel 5 van het POP voor bioveiligheid (submaatregel 5.1) en herbevolking (submaatregel 5.2) speciaal voor hen openstaan. Bij submaatregel 5.2 bleek echter dat het systeem slechts drie projectvoorstellen rapporteerde. Dit komt doordat "het voor boeren niet mogelijk is een aanvraag in te dienen omdat hun registraties onder Verordening 3 zijn verwijderd", aldus Radostina Doneva enige tijd geleden voor Agri.BG.

Volgens de lijnminister bedragen de gebruikte middelen voor bestrijden van varkenspest bijna 134 miljoen BGN, en iets meer dan 18 miljoen BGN is uitbetaald in 2020 in het kader van de noodmaatregelen van het Voedselveiligheidsautoriteit. Ze zijn echter niet door de EU terugbetaald, specificeert Taneva aan het eind.

Vertegenwoordigers van Bulgaarse varkensvleesproducenten merken op dat als gevolg van de coronacrisis de prijzen weer met ongeveer 25% zijn gedaald, terwijl de verwachting is dat dit jaar zwaarder zal zijn dan 2019 en zwakker qua bedrijfsindicatoren, niet alleen voor door varkenspest getroffen varkensbedrijven maar voor iedereen op de markt.

Voor de Bulgaarse varkenshouderijen die door de pest zijn getroffen, kan 2019-2020 worden omschreven als een nuljaar vanwege de noodzaak om een nieuwe lading van varkens aan te schaffen en de hele bedrijfscyclus opnieuw te starten, die volgens voorspellingen van de markt tegen het einde van dit jaar zal eindigen.

Bron: Agri.bg