Eerste krekelboerderij actief in Bulgarije

In Bulgarije is al een krekelboerderij actief. Het staat geregistreerd bij het Voedselautoriteit.

Sprinkhaan

De oprichting ervan is bedoeld eerder als een provocatie en een poging de comfortzone te verlaten, legde de eigenaar van de boerderij Stoyan Valev in het radioprogramma “Vóór iedereen” op de Bulgaarse nationale radio.

“Ik ben zelf een elektronica- en automatiseringsingenieur. Ik kweek ongeveer 350-500 duizend krekels. Volgens de Wereldvoedselorganisatie zal de wereldbevolking tegen 2050 ongeveer negen miljard mensen bereiken. Juist dan wordt de kwestie van voedsel heel relevant. Er zit ongeveer 190 gram eiwit in een kilo rundvlees, 150 gram in een kilo varkensvlees en ongeveer 200 gram eiwit in een kilo droge krekelmassa. “40 procent van een levend kalf is bestemd voor eten, bij een varken is dat 55 procent, van de krekels is ongeveer 80 procent eetbaar“, aldus Valev.

Krekels en sprinkhanen bijvoorbeeld worden in veel delen van de wereld steeds meer gezien als een toegankelijke manier hoogwaardige eiwitten te verkrijgen. Er zijn speciale boerderijen waar deze insecten worden gekweekt. Bijna 2 miljard mensen wereldwijd gebruiken insecten als voedsel.

 “Krekels als voedsel worden goed ontvangen door klanten uit de Scandinavische landen. Het probleem is dat de Europese Commissie dit type insecten nog niet als voedsel heeft toegelaten.

We garanderen dat krekels een zeer goed voedsel zijn omdat ze, naast proteïne, een hoog ijzergehalte hebben, meer dan spinazie, en er zit meer Omega 3 dan in de zalm.”

Bron: Bulgarian National Radio, BNR.bg