Ontwikkeling van productie en handel in zuivelproducten in Bulgarije

Nieuwsbrief  van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw

Dairy
Beeld: ©milk.info
  • De aakoopprijzen van koemelk voor juni blijven volgens voorspellingen van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw CAPA op het huidige niveau, dat 7% hoger is op jaarbasis, in lijn met de Europese trend van hogere prijzen in de afgelopen maanden als gevolg van de algemene onzekerheid en de stijgende kosten.
  • Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbouw bedroeg de door de Bulgaarse verwerkers in maart aangekochte melk 59.174 duizend liter en voor het eerste kwartaal van het jaar is de groei van de gekochte melk 9% in vergelijking met dezelfde periode in 2019.
  • Volgens gegevens van het Landelijke Bureau voor de statiestieken (NSI) boekt de aankoopprijs van schapenmelk voor het eerste kwartaal een lichte stijging tot BGN 1,24 per liter (+ 4,3%), vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De aangekochte hoeveelheden vertegenwoordigen een klein deel van de totale jaarlijkse volumes. CAPA voorspelt dat de gemiddelde aannkoopprijzen voor 2020 rond de BGN 1,18 / l zullen liggen.
  • Een sterkere daling wordt gemeld in de groothandelsprijs van boter in Bulgarije, die de daling van de beurskoersen in de EU weerspiegelt. Het grote verschil in de lokale en Europese prijzen voor boter is te wijten aan 3 hoofdredenen, waarvan de belangrijkste is dat het in Bulgarije om marktprijzen op productniveau gaat en in de EU - om grondstoffen van zuivelverwerkers.

Bron:  Deze nieuwsbrief  wordt uitgegeven in het kader van het project "Versterking van de analytische en openbare capaciteit van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw" - CAPA, ondersteund door de Stichting "America for Bulgaria".