Innovatieve landbouwtechnologieën als gevolg van de eerste AgroHackathon in Bulgarije

Het team ‘ONE’ van de broers Alexander en Boris Brestnichki eindigde op de eerste plek en ontving 15 duizend Bulgaarse lev uit de prijzenpot van de eerste AgroHackathon, die afgelopen weekend in het dorp Izgrev werd gehouden.

Winnaar 'ONE'

Het project van ‘ONE’ is een web-based platform, dat met name via een mobiele app gebruikt kan worden om de herkomst en kwaliteit van voedingsmiddelen, inclusief hun ingrediënten, te volgen. Het project maakt gebruik van Big Data- technologie en automatisering, maar gaat ook uit van Blockchain-validatie in de toekomst. De twee broers concurreerden met nog 10 andere teams in de eerste 28-urige AgriTechHack in de NIK Academy.

Tweede plaats 'Tecnologica'-team

De tweede prijs van 5000 Bulgaarse lev werd gewonnen door het ‘TechnoLogica’-team, dat werd gevormd door 7 IT-specialisten die een open source-tool hadden ontwikkeld voor het verzamelen van informatie van landbouwmachines. Op basis van de verzamelde data verschaft de tool vervolgens analytische informatie over de manier waarop de machine is gebruikt, bijvoorbeeld door aan te geven wanneer en hoe lang een tractor in het veld heeft gestaan. Het doel van deze tool is om boeren te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen op de boerderij.

AgriTechHack - teams hacking
Beeld: FarmHackNL
11 teams particpated at the first AgriTechHack in Bulgaria

Derde plaats 'BeVine'

De jury van de AgriTechHack kende de derde plaats toe aan het team ‘BeVine’, bestaand uit vier software ingenieurs, voor hun mobiele app project dat de gezondheidsstatus van wijnstokken weet te beoordelen. Het project is bedoeld om agronomen en wijnmakers te ondersteunen door middel van een software-analyse die gestructureerde informatie kan bieden. Hardware-apparaten worden strategisch geplaatst om informatie te ontvangen, die vervolgens wordt verwerkt door middel van kunstmatige intelligentie voor voorspelling en analyse. Naast een geldprijs van 2000 leva ontving het team ook de vijfde prijs van de competitie, waarmee BeVine kan deelnemen aan de komende Hackathon van de Wageningen Universiteit /WUR Life Science FarmHacK/.

Vierde plaats 'The Bees'

Op de vierde plaats van de AgriTechHack eindigde het team ‘The Bees’ - vijf programmeurs die werkten aan een digitaal systeem voor detectie van afwijkingen en vroegtijdig doorsturen van melding aan bijenhouders, waarbij informatie in een database werd verzameld via  bijenkorven en weerstations.

Als prijs krijgt dit team de mogelijkheid om hun idee in te dienen bij het Bulgaars Ministerie van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw. Dit besluit heeft de jury genomen, omdat het project van ‘The Bees’ een oplossing kan bieden voor een actueel probleem dat de Bulgaarse staat al enige tijd probeert op te lossen.

AgriTechHack at Nik Academy
Beeld: FamHackNL
FarmHackNL team

De eerste AgroHackathon in Bulgarije werd gehouden in de NIK Academy met de gezamenlijke inspanning van NIK Electronics, de Nederlandse ambassade in Bulgarije, FarmHack.NL en de Bulgaarse digitale innovatie hub voor landbouw AgroHubBG. AgriTechHack werd verder ondersteund door SmartAgriHubs, DSK Bank en Expressbank.

Jury

De jury, bestaand uit vijf leden, beoordeelde de deelnemers van de eerste AgroHackathon in Bulgarije op basis van criteria die waren ontwikkeld met behulp van FarmHack.NL, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het organiseren van Hackathons. De jury bestond uit Ivo Kumanov - Manager van NIK Electronics, Svetlana Boyanova - oprichter van de Bulgaarse digitale innovatie hub voor landbouw AgroHub.BG, Svetlin Nakov - oprichter en motor binnen ‘Software University’ , een innovatief en modern onderwijscentrum dat ware professionals klaarstoomt voor de programmeerwereld, Arie Veldhuzen, landbouwraad bij de Nederlandse ambassade in Bulgarije - de initiatiefnemer van het evenement en Milen Vlaev - Hoofd van ‘Agrobusiness’ bij DSK bank.

SmartAgriHubs is een project ter waarde van € 20 miljoen in het kader van ‘Horizon 2020’ en brengt een consortium van meer dan 164 partners in de Europese agro-foodsector samen. Het project is gericht op de digitalisering van de Europese landbouw door het bevorderen van een ecosysteem van landbouwinnovatie toegewijd aan prestaties, duurzaamheid en succes.

Follow-up

Als follow-up op AgriTechHack heeft de Agricultural Office van de Nederlandse ambassade in Bulgarije zich voorgenomen om een AgriTech Safari voor Bulgaarse agrotechnologiebedrijven in Nederland te organiseren met het oog op nieuwe business mogelijkheden.