Handelsmissie NLinBusiness verkent Bulgarije

Op 16 en 17 april jl. bracht een handelsmissie bestaande uit Nederlandse ondernemers onder leiding van de voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer, een bezoek aan Bulgarije. Gedurende 30 uur reisden de ondernemers[TTvd1] , met name afkomstig uit de agrifood and ICT sector, van meeting naar roundtable naar meeting om een overzicht te krijgen van het Bulgaarse investeringsklimaat. De organisatie van de missie, opgezet op verzoek van minister-president Mark Rutte, was in handen van NLinBusiness en de Nederlandse ambassade te Sofia.

Het programma van de handelsmissie bestond onder andere uit een bezoek aan het presidentieel paleis, een roundtable bij de Kamer van Koophandel en een aantal op maat gemaakte afspraken met Bulgaarse bedrijven. Ook konden de deelnemers van de missie kennismaken met een aantal Nederlandse ondernemers die reeds actief zijn in het land.

De missie bouwde voort op een solide fundament van bilaterale handelsrelaties. Het totaal aan directe buitenlandse investeringen in Bulgarije uit Nederland bedroeg aan het eind van 2018 7,8 miljard euro, waarmee Nederland de grootste investeerder is in Bulgarije. Dat jaar lagen de netto investeringen op 1.265 miljoen euro.

Verder was er in 2018 1.994,3 miljoen euro aan bilaterale handel, waarmee Nederland de achtste exportbestemming is voor Bulgaarse producten. Bulgaarse bedrijven exporteerden ter waarde van 774,3 miljoen euro naar Nederland, een toename van 17,1% ten opzichte van 2017. De export bestond met name uit granen, oliehoudende zaden, tabak en wijn. Tegelijkertijd importeerden Bulgaarse bedrijven producten ter waarde van 1.220 miljoen euro uit Nederland, een toename van 9,8%. Hierbij ging het vooral om vlees, zuivelproducten, groentezaden en cacao.

Round table discussion during NLinBusiness mission to Bulgaria

Na de anderhalve dag in Bulgarije vervolgden de ondernemers hun reis in Boekarest, Roemenië. De toekomst zal uitwijzen of de Nederlandse vertegenwoordiging van ondernemers in Bulgarije na deze missie weer enkele gloednieuwe leden rijker zal zijn, maar de eerste reacties waren positief. Enkele ondernemers gaven direct aan binnen een maand terug te willen keren naar Bulgarije om samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Ook de organisatie van de missie was trots en voldaan. “Voor herhaling vatbaar,” aldus Hans de Boer.

B2B meeting at NLinBusiness mission to Bulgaria and Romania 16-18 April 2019