Nederlandse technologie maakt duurzame garnalenboerderij in Bulgarije mogelijk

In september opent het familiebedrijf Bilyana OOD een garnalenboerderij in Bulgarsko Slivovo, een Bulgaarse plaats dicht bij de grens met Roemenië. Hiervoor importeert Bilyana de technologie en de ‘knowhow’ uit Nederland. Voor het project wordt zo goed mogelijk gebruik gemaakt van duurzame oplossingen. De kosten bedragen bijna 1,42 miljoen BGN. De helft van de kosten worden gedekt door het Bulgaarse 'Maritiem en Visserij Programma'. De rest van het bedrag wordt gedekt door het eigen vermogen van de onderneming. Het bouwdeel van het project is al voltooid en de apparatuur wordt momenteel geleverd en geïnstalleerd.

Het project

Bilyana OOD brengt het idee van circulaire landbouw in de praktijk in Bulgarije. Het familiebedrijf is volledig in handen van Lefter Lefterov en zijn vader Evstati Lefterov. In 2008 begon de familie een varkensboerderij, ook in het dorp Bulgarsko Slivovo, en deze beslaat inmiddels 100 hectare eigen grond. Bilyana OOD heeft succesvol een gesloten productiecyclus gecreëerd, waarbij de boerderij zelf het dierenvoedsel verbouwd, de dierhuishouding volgens een fokprogramma in balanceert, zelf kunstmest produceert en een eigen slachthuis bediend. De totale capaciteit van de boerderij is 20.000 dieren, met een jaarlijkse cyclus van 2,4.  Binnenkort zal ook een biogasinstallatie in werking treden, waarin 1,5 miljoen BGN van het eigen vermogen in is geïnvesteerd.

Volgens het laatste financiële rapport heeft Bilyana in 2017 een omzet gedraaid van 15,9 miljoen BGN en een winst gemaakt van 1,9 miljoen BGN. Hoewel de definitieve cijfers voor 2018 nog gepubliceerd moeten worden, is het bedrijf ook vorig jaar in omzet gestegen.

Het bedrijf

Op de boerderij, met een totale oppervlakte van 28.406 vierkante meter, zal de litoppenaeus vannamei, beter bekend als de wittegarnaal, witpootgarnaal of de Vannamei-garnaal, worden gekweekt. Voor het ontwerp van de boerderij is volledig vertrouwd op experts uit Nederland, die ervaring hebben met het bouwen en operationaliseren van garnalenboerderijen. De boerderij zal een eigen opfokprogramma krijgen - van het uitbroeden van larven van hun eigen koppel tot garnalenproductie voor de verkoop op de binnenlandse markt.

De garnalen zullen opgroeien in geïsoleerde hallen, waar speciale watertanks, met een diepte van 1,5 meter, geplaatst worden. De moderne productie, waarvan de investeerders claimen dat dit de enige boerderij in Bulgarije is die hiervan gebruik maakt, berust op een gesloten waterrecirculatiesysteem, dat van een eigen boorput van water wordt voorzien. Het water stroomt door verschillende zuiveringsinstallaties en speciaal zout zal worden toegevoegd, zodat het water aan de benodigde voorwaarden voldoet. Een afzonderlijk beluchtingssysteem, aangedreven door een compressor, zal de vereiste zuurstof verschaffen. Verder zal de boerderij gebruik maken van geothermische energie, aangevuld met een 20-kilowatt fotovoltaïsche installatie.

Garnalen en ouderlarven zullen uit de Verenigde Staten worden ingevoerd en het voedsel zal uit Frankrijk worden gehaald, met een jaarlijkse capaciteit van 22,57 ton. Het uiteindelijke product zal worden verpakt in ijsdozen en op de binnenlandse markt worden verkocht, zodat de efficiëntie van de productie en de kwantiteit kunnen groeien. Met de huidige capaciteit kan het bedrijf niet eindeloos blijven groeien, door de norm voor de maximale hoeveelheid garnalen dat gekweekt mag worden per kubieke meter. In de toekomst zal er dus geïnvesteerd moeten worden om de capaciteit van de garnalenboerderij te vergroten, maar die investering zal lager zijn omdat dan de initiële investering, omdat er al ervaring is opgedaan.

Bron: Capital.bg