Grondmarkt in Bulgarije

Landbouwgrond in Bulgarije is aanzienlijk goedkoper dan in West- en Midden-Europa en heeft een hoger rendement op jaarbasis. In combinatie met de vruchtbare grond en het gunstige klimaat biedt Bulgarije daardoor veel investeringsmogelijkheden.

Grote veranderingen in het gebruik van landbouwgrond hebben ertoe geleid dat het aantal boeren in de afgelopen tien jaar met bijna 60% is afgenomen, terwijl de gemiddelde grootte van een holding is gestegen van 5 (2005) naar 19 (2013) hectare. Ondanks de verdrievoudiging van de gemiddelde prijs van een hectare sinds 2010, €4448 in 2017, is grond in Bulgarije aanzienlijk goedkoper dan in West- en Midden-Europa.

Bulgaarse potentie

Het verbouwen van de granen en zaden voor olie domineert de landbouw. Tarwe, maïs en zonnebloemzaden zijn goed voor bijna 70% van de totale gewassen. Vooral in de Danau regio is de grond zeer vruchtbaar en daarom aantrekkelijk voor het cultiveren van gewassen. De veehouderij is echter aanzienlijk minder populair, met de laagste dichtheid varkens en runderen per verbouwbare hectare van de EU. De Bulgaarse markt heeft echter de potentie om te concurreren met topproducenten, zoals Nederland, België en Ierland.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

De meeste kansen voor Nederlandse bedrijven liggen in de overname van bestaande spelers op de Bulgaarse markt. Nieuwe, buitenlandse investeerders komen voor alle bestaande uitdagingen in de Bulgaarse landbouwsector te staan, zoals een tekort aan arbeidskrachten, bureaucratie, wetgeving en een slechte infrastructuur, waardoor een grote kapitaalinjectie benodigd is. Daarentegen zijn de risico’s bij een investering in enkel landbouwgrond aanzienlijk lager. Echter, ook de omzet. De meeste kansen liggen dus bij een investering in bestaande bedrijven, zodat er gebruik gemaakt kan worden van bestaande structuren en lage productiekosten.

Rapport

Geïnteresseerd in de Bulgaarse landbouw? Op zoek naar ‘vruchtbare’ ondernemingskansen? Stuur een e-mail naar sof-lnv@minbuza.nl en vraag naar het rapport ‘Land Market in Bulgaria’ voor een diepe analyse van de huidige grondmarkt in Bulgarije.