Brazilië, het ABC+ Plan

Brazilië voert al meer dan 10 jaar een beleid voor koolstofarme landbouw met het zg. ABC Plan (Plano Agricultura de Baixo Carbono), met name door het promoten van agroforestry systemen voor koolstofvastlegging in biomassa en het hanteren van zero-tillage praktijken (geen grondbewerking) om verlies van koolstof uit de bodem te voorkomen. (Zie ook vorig artikel in onderstaande link: Brazilië, verdubbeling financiering duurzame landbouwareaal, 03/11/2020) 

Plano ABC+ Embrapa
Beeld: Website Embrapa

Dit beleid zal in het komende decennium (2020-2030) worden uitgebreid onder het ABC+ (ABC Plus) programma, dat in April jongsleden door het Braziliaanse Ministerie van Landbouw MAPA is aangekondigd. In deze nieuwe fase zal tevens aandacht worden besteed aan onder andere biologische stikstofbinding (BNF); het aanplanten van  bossen; en het herstel van gedegradeerde gronden. Deze laatsten beslaan naar schattingen van de FAO (Food and Agriculture Organization) ongeveer 32 miljoen ha in Brazilië - bijna 10x het landoppervlakte van Nederland – hetgeen een alternatief zou bieden voor een verdere uitbreiding van het landbouwareaal, waardoor natuurrijke gebieden bespaard zouden kunnen worden.

Plano ABC+
Beeld: Website MAPA

Om het ABC+ programma mede te financieren wil de Braziliaanse overheid instrumenten voor het verhandelen van koolstofkredieten stimuleren, in samenwerking met publieke en private financiële instellingen. Onderaan vindt men een uitgebreide beschrijving in het Engels over de strategische visie die hieraan ten grondslag ligt (Plan for Adaptation and Low Carbon Emission in Agriculture – Strategic new vision for a new cycle).