Brazilië, Cofco en Wereldbank werken samen om duurzame soja in Matopiba te garanderen

De International Banking Corporation (IFC) van de Wereldbank zal de dochteronderneming van Cofco International in Brazilië ondersteunen bij de tracering in de sojaketen in Matopiba, een van de regio's waar de Braziliaanse landbouwproductie het meest groiet, volgens een verklaring van het Chinese bedrijf dat vrijdag is vrijgegeven. 

Cofco en Wereldbank
Beeld: Reuters - José Roberto Gomes

Het werk zal zich richten op het screenen van soja-boerderijen in de regio, bestaande uit de staten Maranhão, Piauí, Tocantins en Bahia, in het Braziliaanse Cerrado, om ervoor te zorgen dat de belangrijkste milieu- en sociale criteria worden nageleefd, zodat boeren duurzamere landbouwpraktijken gebruiken .

Hoewel de conversie van land voor de sojateelt in de Cerrado sinds 2001 afneemt, noteerde de regio Matopiba hogere cijfers in verband met de groeiende wereldwijde vraag naar soja, het belangrijkste exportproduct van Brazilië, volgens de verklaring.

Bij de screening worden satellietbeelden en andere geografische informatie en officiële gegevens gebruikt.

"Het doel is ervoor te zorgen dat leveranciersboerderijen vrij zijn van dwangarbeid, niet op inheems land, natuurbeschermingseenheden of gebieden met embargo's liggen en in overeenstemming zijn met het Amazon Soy Moratorium", aldus de nota.

Het project zal ook landconversieprofielen voor individuele boerderijen opstellen en nagaan of de leverancier voldoet aan de Rural Environmental Registry (CAR), een elektronisch overheidsregister dat georuimtelijke gegevens over landelijke eigendommen combineert met hun milieu-informatie, inclusief wettelijk beschermde gebieden.

Cofco International en IFC verwachten dat het project tegen 2021 85% van de directe leveranciers van het bedrijf in Brazilië in de regio Matopiba bereikt, en tegen 2023 100% van de regio bereikt.

Agrosatellite, een Braziliaans bedrijf gespecialiseerd in teledetectie en satellietbeelden voor geografische intelligentie, werd geselecteerd als technische partner van het project.

Deze samenwerking volgt op de recente aankondiging van Cofco dat het hoopt tegen 2023 volledige traceerbaarheid te hebben van alle sojabonen die rechtstreeks bij Braziliaanse boeren zijn gekocht, aldus de verklaring.

"Met dit project zullen we niet-voorgefinancierde leveranciers kunnen volgen voor belangrijke duurzaamheidscriteria en kunnen identificeren met wie we nauwer betrokken willen zijn", aldus Wei Peng, hoofd duurzaamheid bij Cofco International, in een notitie.

Overgenomen van REUTERS, São Paulo.