Collageenmarkt in Brazilië blijft aantrekkelijk

Sinds eind vorig jaar beschikt Nederland over een veterinair certificaat voor de export van gelatine en collageen naar Brazilië. Ondanks een recente tegenvaller, vormt het nog steeds een interessante markt.

Er is lang op gewacht, maar tijdens de totstandkoming van het bilateraal certificaat heeft zich een belangrijke verschuiving op de Braziliaanse markt voor collageen eiwit plaatsgevonden, waardoor de interesse voor export vanuit Nederland enigszins is afgenomen. Het betreft het recente verbod op het gebruik van rund- en varkenscollageen in Braziliaanse Toscana worst - voorheen goed voor een aanvoer van rond de 200 ton per maand - waardoor de prijzen uiteindelijk zijn gekelderd.

Maar hoewel Brazilië bovendien grote hoeveelheden soja-eiwit produceert, dat als een goedkoper alternatief voor collageen wordt gebruikt, moet men voor ogen houden dat er in het land zelf geen varkenscollageen wordt gemaakt, waardoor er voor dit product geen concurrentie bestaat vanuit de binnenlandse markt.

Daarnaast is het zo dat rund- en varkenscollageen nog steeds is toegestaan voor hamburgers, dat tevens een grote markt vormt in Brazilië, terwijl de vraag naar gehydrolyseerd collageen voor voedingssupplementen en de farmaceutische industrie ongeveer 800 ton per maand bedraagt. Misschien geen vetpot meer, maar nog steeds een interessante markt.

Hamburger