Financing the Bioeconomy: from Bottleneck to Breakthrough

Op 8 oktober 2019 organiseerde LAN Brussel een bijeenkomst over de toegang tot financiering voor projecten in de bio-economie. Vele maatschappelijk wenselijke projecten, waar ook de boer zijn voordeel mee kan doen, wachten op de nodige kapitaalinjectie die vooralsnog om verschillende redenen uitblijft. Doel was om die problematiek bij de verschillende stakeholders scherp te krijgen en mogelijke oplossingsrichtingen onder de aandacht te brengen. De bijeenkomst werd druk bezocht door bedrijven actief in de bio-economie, financiële instellingen, banken, beleidsmakers en onderzoekers.

Phil Hogan
Beeld: ©Nederlandse Ambassade te België
Phil Hogan, EU-commissaris voor Landbouw

Europese Commissaris voor Landbouw, Phil Hogan, nam de keynote speech van deze middag voor zijn rekening. Hij benadrukte daarin het belang en potentie van de bio-economie voor de primaire sector. Vervolgens deelden Hans van Klink (DSD B.V.) en Roger Blokland (TNO/Biorizon) hun persoonlijke ervaring met het binnenhalen van financiering voor projecten in de bio-economie. Deze praktijkervaringen werden vervolgens aangevuld met het perspectief vanuit de private equity hoek door Roundtable Partners, een bedrijf gespecialiseerd in investeringen in de voedings- en biobased sector. Paulina Brzezicka van de Europese Investeringsbank (EIB) presenteerde vervolgens een onlangs gepubliceerde studie, waaruit blijkt dat de door Hans en Roger geschetste uitdagingen geen incidenten zijn. De EIB gaf tevens de laatste informatie over het Circular Bioeconomy Investment Platform (CBIP) in wording van €100m, dat volgend jaar up and running moet zijn om de geschetste problematiek (gedeeltelijk) het hoofd te bieden. Tot slot gaf Eleni Zika van de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU, - een publiek-private partnerschap tussen de Europese Commissie en het Bio-Based Industries Consortium) toelichting op het onlangs door hen geïntroduceerde synergy label. Dit label kent de BBI JU toe aan projecten die ze graag hadden willen ondersteunen, maar wegens budgetbeperkingen niet hebben kunnen financieren. Met het synergy label is de hoop dat andere (private) financiers over de streep worden getrokken om het project wel van de nodige kapitaalinjectie te voorzien.

Na de bijeenkomst vond een netwerkreceptie plaats waar de bedrijven, financiers en andere stakeholders volop de gelegenheid hadden om nader in gesprek te gaan.