Nieuw prijssysteem voor fruittelers

Fruittelers in Nederland en België roepen een nieuw prijssysteem in het leven voor hun fruit, namelijk de termijnmarkt. Telers willen afspraken maken over de prijs al voordat het fruit wordt geplukt. De termijnmarkt moet leiden tot zekerheid en stabiliteit.

Een stabielere inkomensstroom is gunstig voor fruittelers vanwege het instabiele karakter van de (reguliere) dagprijs- vooral na een slecht oogstseizoen. Zo was 2018 een ‘desastreus’ jaar voor peren: de prijs van een kilo peren daalde van 50 cent naar iets minder dan 30 cent. De uiteindelijke bedoeling van een termijnmarkt is dus om producten zoals peren gegarandeerd boven de kostprijs te verkopen, ongeacht discrepantie tussen contract- en dagprijs.

De consument in Nederland en België zal er in ieder geval weinig van merken. Supermarkten werken met vaste prijspunten. De vraag is wel of een termijnmarkt zal gaan werken. In België hebben zo’n 15 à 20 procent van de telers zich bij het initiatief gevoegd, en in Nederland is de interesse groot. Een woordvoerder van CBL, brancheorganisatie van supermarkten, geeft aan geen tegenstander te zijn van het plan zolang het juridisch mogelijk is.