Vlaamse overheid komt met Landbouwrapport (LARA) 2018

De Vlaamse overheid heeft eind 2018 haar tweejaarlijkse rapport over de Landbouw- en Visserijsector gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Vlaanderen 23.225 landbouwbedrijven telt, die samen 610.971 hectare bewerken. De totale productiewaarde van de land- en tuinbouw bedraagt €5,4 miljard. De laatste jaren is er een tendens naar schaalvergroting, specialisatie, verbreding en innovatie.

Schaalvergroting

De afgelopen tien jaar is de gemiddelde oppervlakte cultuurgrond per bedrijf met een derde gestegen, tot 26 hectare. Het aantal landbouwbedrijven is met een daling van gemiddeld 3% per jaar teruggelopen, met vooral kleinere bedrijven die zijn gestopt, zodat er voortdurende schaalvergroting plaatsvindt.

Specialisatie

Er is sprake van drie soorten specialisatie. Allereerst is er specialisatie op basis van subsectoren. Negen op de tien bedrijven zijn gespecialiseerd in veeteelt (50%), akkerbouw (26%) of tuinbouw (12%). Ten tweede zijn er regio’s gespecialiseerd in één activiteit:  fruit rond Sint-Truiden, glasgroenten ten noorden van Sint-Katelijne-Waver, sierteelt ten oosten van Gent, rundvee in de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland en intensieve veehouderij (varkens en pluimvee) verspreid over West-Vlaanderen, het Meetjesland, het Waasland en de Kempen. Tot slot, is de biologische landbouw een andere vorm van specialisatie. Het aantal bio producenten is de laatste vijf jaar gegroeid met een gemiddelde van 9% per jaar.

Verbreding

Volgens het rapport is er zeker sprake van verbredingsactiviteiten die niet rechtstreeks met de productie te maken hebben. Daaruit blijkt dat dat een aanvullend inkomen behaald wordt door het aanbieden van toeristische activiteiten zoals het verzorgen van logies of vrijetijdsbesteding. Verder wordt er ook energie opgewekt die bestemd is voor verkoop.

Innovatie

De helft van de landbouwbedrijven voerde de afgelopen twee jaar een of meerdere vernieuwingen door. Uit een enquête in 2017 blijkt dat de helft van de land- en tuinbouwbedrijven een of meerdere vernieuwingen doorvoerde. De fruitteelt scoort qua innovatie het hoogst (63%), gevolgd door de vleesveehouderij (60%).

Uitdagingen

Het rapport beschrijft ook negen uitdagingen voor de landbouw: het inkomen van de boer, de generatiewissel, de ruimteproblematiek, de circulaire landbouw, klimaatverandering, gezonde en duurzame voedingspatronen, de eiwittransitie, de verbinding met de consument en de datarevolutie.

Een uitgebreidere samenvatting van het rapport vindt u hier.

Het volledige landbouw- en visserijrapport kunt u hier downloaden.

Het landbouwkantoor zal inspelen op de bovenstaande trends en uitdagingen door het organiseren van verschillende handelsbevorderende activiteiten, zoals een Hollandstand op de BioXpo te Brussel of een activiteit in het kader van duurzame voedingspatronen (personalized food).

Voor meer info: geef even een seintje!

Beeld: ©Vlaamse Regering / Vlaamse Regering