Broodway en Meat Expo in België

Broodway, oftewel de 3-jaarlijkse beurs voor alles wat te maken heeft met bakkerijproducten en –toebehoren, is met 275 exposanten uitgegroeid tot een beurs van betekenis in het Belgische beurslandschap. Tijdens de expo – die overigens 4 dagen duurt– heeft de bezoeker de gelegenheid alle nieuwigheden uit de sector te ontdekken en inspiratie, informatie en contacten op te doen. Daarnaast worden er ook vakwedstrijden en demo’s gegeven.

Nederlandse vertegenwoordiging

Het landbouwkantoor bracht een bezoekje om de beurs te leren kennen, de sfeer op te snuiven en na te gaan of dit een interessante beurs is voor Nederlandse bedrijven. De exposantenlijst leert ons dat er 25 Nederlandse standhouders zijn. Tijdens het bezoek komen we er echter al gauw achter dat dat er in werkelijkheid veel meer zijn. Het gaat dan om bedrijven die zich onder de (Belgische) vlag van hun distributeur presenteren.

Naast Nederlandse bedrijven stuiten we op slechts een handvol Franse en Duitse bedrijven. Van de ‘buitenlanders’ is Nederland dus meer dan goed vertegenwoordigd.

Het feit dat de beurs 4 dagen lang opent vertaalt zich wel in relatief lage bezoekersaantallen per dag, vergeleken met andere beurzen zoals bijvoorbeeld Tavola. Er was geen enorme drukte in de wandelgangen en ook de standhouders bevestigden dat.

De toeleverende bedrijven (denk hierbij aan bedrijven die kassa’s, schorten, weegapparatuur, verpakkingen, mixers of snijmachines aanbieden) zijn verdeeld over de 4 beurshallen waarbij per hal de food en non-food bedrijven gegroepeerd zijn. Het valt op dat de meeste bezoekers bij de food bedrijven blijven hangen. Als foodbedrijf kan men dus best een stand hebben te midden van andere foodbedrijven, en niet op de grens met de stands van de toeleveranciers.

Meat Expo

En marge van de Brood Way wordt ook de Meat Expo georganiseerd. De vleessector is echter in veel mindere mate aanwezig dan de bakery. Op de fijnproeversbeurs Tavola zijn naar ons gevoel in totaal meer bedrijven uit de vleessector aanwezig dan op de Meat Expo.

Een laatste opvallend iets: in tegenstelling tot vele andere voeding gerelateerde beurzen zijn hier geen landenpaviljoens aanwezig.

Al met al is Broodway een interessante beurs, waarbij de standhouders aangeven ook business te halen uit de expo. Hierdoor weegt de tijdsinvestering van 4 dagen aanwezig te zijn op de beurs wellicht op tegen de potentiële extra omzet die dankzij de beurs kan worden gegenereerd.