Werkbezoek minister Schauvliege aan Nederland

Op 4 en 5 juli bracht Vlaams minister Schauvliege een werkbezoek aan Nederland. Het tweedaagse werkbezoek van de Vlaamse land- en tuinbouwsector stond in het teken van kennisuitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen. Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, Groene Kring en Fedagrim vergezelde de Vlaamse minister tijdens het bezoek aan Nederland.

Directeur-Generaal Agro en Natuur Marjolijn Sonnema van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwelkomde de Vlaamse delegatie tijdens het welkomsdiner op 4 juli.

Minister Carola Schouten ontmoette haar Vlaamse collega Joke Schauvliege op dinsdag 5 juli in Den Bosch. De ministers spraken onder andere over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, Brexit, mest gerelateerde issues en actuele visserij-onderwerpen.

Het werkbezoek werd vervolgd met een bezoek aan Vredepeel waar de proeflocaties van de business unit Open teelten van Wageningen University & Research gelegen zijn. Hier wordt onderzoek gedaan naar akkerbouw, groene ruimte en vollegrondsgroenten. De Vlaamse en Nederlandse delegatie wisselden visies uit over het mestbeleid en de nitraatrichtlijn.

Na de verschillende presentaties werd er een tour verzorgd over de 110 ha droogtegevoelige zandgrond door Janjo de Haan (WUR onderzoeker) en Marc Kroonen (bedrijfsleider). Een van de onderzoeken van het proefstation richt zich op toekomstbestendige maisteelt. Het demonstratieproject focust op een rendabele maisteelt zonder negatieve effecten op de omgeving. Door effectief samen te werken met de veehouders, adviseurs en loonwerkers wordt een nieuw teeltsysteem opgezet die door alle partijen omarmd wordt. Focus op een goed bodembeheer is hierbij van essentieel belang.

Het werkbezoek werd afgesloten met een boeiende rondleiding op een innoverende varkenshouderij. Eigenaar Bart Verhees gaf inzichten in de moderne technologie die op het bedrijf is toegepast.  

Het landbouwkantoor in Brussel kijkt terug op een zeer geslaagd werkbezoek en dankt de Vlaamse collega’s voor hun interesse. Ook de aanwezigheid van onder andere LTO Nederland, NAJK, provincie Noord-Brabant en provincie Limburg werd bijzonder gewaardeerd.