‘Low Countries, Voeding in de Zorg 2.0’ – Belgische delegatie kijkt over het muurtje

Na een succesvolle bijeenkomst in het voorjaar van 2017 (zie de link onderaan deze pagina) rond het thema van gepersonaliseerde voeding in de zorgsector organiseerden we in juni 2018 een follow-up activiteit.

Een Belgische delegatie met diverse achtergronden (onderzoek, bedrijfsleven, zorginstelling, beleid) reisde een dag af naar Nederland om geïnformeerd te worden over Nederlandse kennis rond het thema en om – letterlijk - te proeven van gepersonaliseerde voeding die door Nederlandse bedrijven geproduceerd wordt.

Op het programma stond een bezoek aan het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede waar het à la carte maaltijdservicesysteem ‘At Your Request’ (AYR) werd toegelicht. Met dit concept, gebaseerd op het principe van Weight Watchers, kunnen patiënten kiezen wat, waar, wanneer en met wie men eet. De patiënt staat centraal en heeft de regie over zijn voeding in eigen hand. Via een voedingswaarde teller kan het ziekenhuis monitoren wat een patiënt elke dag naar binnen krijgt.  

Wat heeft men bereikt met het AYR systeem?

  • Bestelde maaltijden werden vrijwel geheel opgegeten
  • Nauwelijks gewichtsverlies van patiënten tijdens opname
  • Circa 60% van de patiënten met risico op ondervoeding haalden de aanbeveling van de eiwitbehoefte op dag 4 na opname (verplichte indicator in de Nederlandse ziekenhuizen) i.p.v. 40% voordien
  • Persoonlijk contact (telefoniste) blijkt een noodzakelijke factor
  • Patiënttevredenheid voor de maaltijd van 7.5 (voor) naar 8.1 (na invoering van AYR)

Na een bezoek aan de innovatiecampus van Friesland Campina waar een presentatie gegeven werd over het belang van eiwitrijke voeding en beweging voor ouderen met risico op sarcopenie, vertrok de delegatie naar Wageningen University & Research (WUR) waar een inspiratielunch geserveerd werd.

Producenten Carezzo en Fijnproevers boden eiwitrijke en aangepaste voedingsmiddelen en dranken aan.

Daarna ging het bezoek richting de onderzoekskeuken van de Human Nutrition Research unit van WUR. Onderzoekster Postma vertelde over het onderzoek dat zij uitvoert naar de invloed die veranderingen in smaak en reuk hebben op mensen hun eetpatroon. Er zijn diverse onderzoeksmogelijkheden van kortdurend en beperkt tot langdurig en intensief waarbij proefpersonen volledig intern kunnen verblijven en volledig afhankelijk zijn van de ‘uitgebalanceerde maaltijden’ die in de onderzoekskeuken worden bereid. Er werd een interessante rondleiding verzorgd over de onderzoeksunit en de faciliteiten en samenwerking tussen de universiteit en het ziekenhuis Gelderse Vallei op het gebied van voeding.

Tevens werden de ontwikkelingen in en het belang van voeding bij geriatrie toegelicht en werd de werkwijze van de diëtist bij de geriatrische patiënt in het ZGV uitgelegd.

Het bezoek eindigde met een aantal korte presentaties:

  • Prof. Ir. Johan Claes (onderzoekscoördinator Lab4Food Universiteit Leuven) over toegepast onderzoek in de voedingsindustrie betreffende voeding bij ouderen;
  • Gert Boeve (Directeur Regio Food Valley) over de rol van Regio Food Valley. De Regio heeft de ambitie om wereldwijd de meest innovatieve regio op vlak van voeding te blijven aan de hand van de kennis en toepassingen die ter beschikking zijn. Zie www.regiofoodvalley.nl/ ;
  • Prof. Ellen Kampman over voeding en kanker/gezondheid.