Nederlandse ambassadeur bezoekt Vlaamse land- en tuinbouw

De Nederlandse ambassadeur Maryem van den Heuvel ging 25 oktober in op een uitnodiging van de voorzitter van de Vlaamse Boerenbond (Mevrouw Sonja De Becker) om kennis te maken met de Vlaamse land-en tuinbouwsector.

Boerenbond stelde het volgende programma op:

  • Bezoek Tomato Masters, met daarbij introductie door Boerenbond
  • Bezoek Proefcentrum Sierteelt, met presentatie over het gehele onderzoeksterrein voor de land-en tuinbouw in Vlaanderen (zeer versnipperd tov Nederland).
  • Bezoek melkveehouderij Dirk en Marleen Vandekeere-Vandevijver.

De Nederlandse ambassadeur was onder de indruk van de bedrijven, zo meldt VILT, Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. "Bij Tomato Masters zagen we hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Dit bedrijf werkt bovendien al nauw samen met Nederland waar de tomatenplanten worden aangekocht, terwijl de afgewerkte tomaten opnieuw de grens over gaan", aldus Maryem van den Heuvel.

Bezoek aan Vlaamse land- en tuinbouw door Nederlandse ambassadeur Maryem van den Heuvel.

Ook het bezoek aan het Proefcentrum voor de Sierteelt was voor de ambassadeur heel verhelderend, aldus VILT. "De manier waarop de kenniscentra in België georganiseerd zijn, is helemaal anders dan in Nederland en dat leverde interessante inzichten op."

De dag werd afgesloten op het melkveebedrijf van Dirk en Marleen Vandekeere-Vandevijver en hun zoon Thomas. Hier kon de ambassadeur kennismaken met een melkveebedrijf met meer dan tweehonderd melkkoeien.

Goede wederzijdse banden

Zowel De Becker als Van den Heuvel benadrukten het belang van goede wederzijdse banden tussen Vlaanderen en Nederland. "Onze belangen zijn in veel dossiers gelijklopend. Het is belangrijk dat we weten op welke vlakken we overeenkomen zodat we onze stem luider kunnen laten klinken, bijvoorbeeld bij Europa", sprak de ambassadeur. Ze herinnerde er ook aan dat er in 2020 een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aankomt. "We kunnen niet vroeg genoeg starten met hierover na te denken." (Bron: VILT)