De keten in beeld

Laat ons even inzoomen op het 'ABC', oftewel AgroBusinessComplex in België. Het ABC omvat de agrarische toelevering en tussenhandel, de verzamelende handel, de voedingsindustrie en de groothandel.

Het Vlaamse agrobusinesscomplex telt 35.500 bedrijven met een omzet van 61 miljard euro (15% meer dan in 2008). De investeringen bedragen 1,62 miljard euro. Anno 2013 waren er 147.400 mensen tewerkgesteld in de verschillende takken van het agrobusinesscomplex. De netto toegevoegde waarde bedraagt 8,4 miljard euro en nam met 18% toe ten opzichte van 2008. De land- en tuinbouw levert het gros van het aantal bedrijven. De voedingsindustrie is de grootste werkgever en levert het grootste aandeel van de omzet, de investeringen en de netto toegevoegde waarde.

Het belang van de voedingsindustrie binnen de Belgische industrie is groot. De voedingssector neemt 17% van de omzet, 18% van de tewerkstelling en 10% van de export van de industrie voor zijn rekening. Vier vijfde van de omzet van voedingsproducten, excl. dranken, werd in 2013 gerealiseerd door ondernemingen in Vlaanderen. De drie belangrijkste subsectoren zijn de vleesindustrie, de vervaardiging van oliën en vetten en de productie van andere voedingsmiddelen zoals chocolade, suiker, koffie en bereide maaltijden. Samen zijn ze goed voor 43% van de totale omzet. Ook in Wallonië heeft de omzet van de voedselverwerkende sector met een omzet van 7,2 miljard euro een belangrijk aandeel in de omzet van de totale industrie (16 procent). Het aantal ondernemingen in deze sector (een kleine 1.500) neemt een aandeel van bijna 30 procent van de Waalse industrie voor haar rekening. Vlees- en zuivelverwerking en genotmiddelen (chocolade en bier) zijn ook in Wallonië de belangrijkste sectoren.