Macri maakt gebaar aan Argentijnse agro-spelers in verkiezingsstrijd

Het staatssecretariaat van Agro-industrie, dat sinds een hervorming 11 maanden geleden onder het ministerie van productie viel, wordt weer een ministerie. Deze keer van landbouw, veeteelt en visserij.

President Macri kondigde dat deze week aan aan de vooravond van zijn toespraak deze zaterdag op de befaamde inauguratie en tevens sluiting van landbouwexpo La Rural – de grootste en belangrijkste landbouwbeurs van Argentinië. CdP en LBR nemen deel aan deze officiële opening.

Gebaar naar agro-achterban

Dit betekent dat staatssecretaris Luis Miguel Etchevehere weer minister wordt, obv besluit van Macri per a.s. vrijdag. Echter, de industriële takken van sport, zoals het soja-verwerkingscomplex en regionale economieën (bijv honing, fruit, pinda’s), blijven onder de verantwoordelijkheid van de minister van productie, Dante Sica. Macri doet hiermee in verkiezingstijd een gebaar aan de agro-achterban, die de regering steeds is blijven steunen, en de motor van de economie vormt. Argentinie heeft dit jaar een recordopbrengst van 147 miljoen ton granen en oliehoudende zaden, en een toenemende vleesproductie – mede dankzij het openen van verschillende buitenlandse markten voor rundvlees en varkensvlees (China) en een diversere productie in het algemeen.

Taakverdeling

De taakverdeling tussen het staatssecretariaat voor Agro-industrie en het ministerie van productie zal opnieuw moeten worden bekeken. Het ministerie van productie werkt sinds de veranderingen van een jaar geleden ook aan marktontwikkeling voor agroketens in het buitenland onder het staatssecretariaat van buitenlandse handel. Met een nieuw ministerie van landbouw, veeteelt en visserij zullen taken mogelijk opnieuw moeten worden herverdeeld en interne aanpassingen worden gedaan.