15 oktober Driedaagse handelsmissie naar Hokkaido (zuivel/aardappels)

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum -
  • Locatie Hokkaido (Noord Japan)

Wilt u zakendoen in Hokkaido, Japan? En wilt u weten wat uw kansen zijn op het gebied van modernisering van de lokale zuivel- en aardappelketen? Ga dan mee met de handelsmissie naar Hokkaido die de Nederlandse ambassade organiseert in de week van 15 oktober.

Achtergrond Hokkaido

Hokkaido is de belangrijkste landbouwregio van Japan, waar 53% van de melkproductie en 80% van de aardappelproductie plaatsvindt. In tegenstelling tot de rest van Japan bestaat de landbouw hier grotendeels uit professionele, grootschalige landbouwbedrijven. Met de hoge binnenlandse prijzen wordt hier door de boeren goed verdiend. Desondanks kampt Hokkaido met een aantal problemen, waarvan een arbeidstekort de belangrijkste is. Verder zet de recent afgesloten vrijhandelsverdragen met de EU en TPP met name de voedselverwerkende industrie, zoals Calbee en Meiji, onder druk. Zij kampen met hoge (binnenlandse) grondstofprijzen voor aardappels en zuivel. Om de boeren op meer concurrentie voor te bereiden, stelt de Japanse overheid ruime subsidies beschikbaar om de efficiëntie en arbeidsproductiviteit te verhogen.

Landbouwraad in Japan, Dr. Evert Jan Krajenbrink op verkenningsbezoek aan Hokkaido juni 2017
Typerend landschap in Hokkaido

De missie

Doel van de missie is om beter inzicht te krijgen in de kansen voor Nederlandse technologische oplossingen en kennis op het gebied van, mechanisering, robotisering en productieverhoging. De focus ligt in eerste instantie op zuivel, maar ook toeleverende bedrijven voor de aardappel/vollegrondgroente teelt kunnen deelnemen.

Kosten en deelname

Deelnamekosten voor deze handelsmissie bedragen 250 euro. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. Dit geldt ook voor de kosten voor eventuele tolken. Het programma, 2 lunches en een diner, en het lokaal vervoer in Hokkaido (collectieve programma) wordt door de ambassade verzorgd.

Op dit moment zijn we bezig met het opstellen van de concrete programmaonderdelen, zoals handelscontactbijeenkomsten, seminar, bedrijfsbezoeken en afspraken met diverse stakeholders. Te denken valt aan de lokale overheid, landbouwcoöperatie Hokkuren, en zuivelbedrijven. Daarnaast zijn gesprekken voorzien met experts en vertegenwoordigers van de verwerkende industrie. In samenwerking met de deelnemende bedrijven willen we dit programma vervolmaken.

Meer informatie en aanmelding

Aanmelding: Meld u aan per e-mail vóór 30 augustus. Na aanmelding nemen we contact met u op.

Neem voor meer informatie over deze handelsmissie of achtergrondinformatie over Hokkaido contact op met de landbouwafdeling, Yuko Saito & Chitose Hatakoshi op de ambassade in Tokio.