Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 11, 2022

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 60 landbouwteams actief in 80 landen.

Gevolgen voor ondernemers door oorlog Oekraïne-Rusland

De berichtgeving van het Landbouwattachénetwerk over de impact van het Rusland-Oekraïne conflict is gebundeld. Wat zijn de ontwikkelingen van de agromarkten in de landen waar het netwerk actief is en wat zijn de gevolgen voor de import en export? Blijf op de hoogte via deze pagina.

Gevolgen voor ondernemers vanwege oorlog in Oekraïne

WUR Onderzoek

EUROPA - Business Week Europa van 29 maart - 1 april

Van 29 maart t/m 1 april vindt weer de Business Week Europa plaats. Ga kosteloos met ons mee op een virtuele reis langs zakelijke kansen in diverse landen. De focus in de Business Week Europa ligt op de thema's duurzame voeding, water & afvalverwerking en mobiliteit. Deelnemende landen: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden.

Business Week Europa is aangepast

Europa Business week

- Frankrijk: 5 jaar Macron: van 'beter produceren' naar 'meer produceren'

In de Franse krant Le Monde werd de balans opgemaakt van de 5 jaar landbouwpolitiek onder het presidentschap van Emmanuel Macron. Kenmerkend daarbij is de verschuiving van "beter produceren" (met dus alle nadruk op verduurzaming) naar "meer produceren " (met nadruk op zogenaamde ‘voedsel soevereiniteit’).

5 jaar Macron: van 'beter produceren' naar 'meer produceren'

- Oekraïne-Rusland: effect oorlog op voedselzekerheid en agroproductie

Op verzoek van het ministerie van LNV heeft WUR zeer recent onderzoek gedaan naar de effecten van het Oekraïne-Rusland conflict op de agro-productie en voedselzekerheid. Het gaat om de gevolgen voor Nederland, de EU en wereldwijd en om de impact op zowel korte termijn (eerste 6 maanden) als de middellange tot lange termijn.

Onderzoek effect Oekraïne-Rusland conflict op voedselzekerheid en agroproductie

- Verenigd Koninkrijk: beurzen in de komende maanden

Het overzicht van beurzen die de komende maanden in het Verenigd Koninkrijk zullen plaatsvinden, is geüpdatet. Speciale aandacht gaat uit naar de twee beurzen waar het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Londen dit jaar een Nederlands paviljoen zal organiseren, de Speciality & Fine Food Fair en FPC Future.

Update beurzen in het Verenigd Koninkrijk

FPC

- Poland: pork market is in decline

According to specialists, as shown by the data, the pork market in Poland is in decline. Imports increased 4 times, but production decreased (by 13% in 10 years). A few years ago, Poland was a significant pork exporter, now the 5th importer in the EU.

Polish pork market

- Bulgaria: forum on the development of the bioeconomy

Where are the opportunities for Dutch investors to facilitate innovation and growth? Read more about The Dutch-Bulgarian forum on bioeconomy “Development of the Bioeconomy in Bulgaria" that was organised during the fair AGRA 2022 in Plovdiv.

Development of the Bioeconomy in Bulgaria

- Spain: Ukraine is a key supplier of some commodities

The current situation is a further cause for Spanish farmers' concern, as Spain buys from Ukraine almost 20% of its imported cereals, essential commodities for its powerful livestock and feed sector. A second concern is that Ukraine is Spain's second largest supplier of sunflower oil.

Ukraine is a key supplier of some commodities to Spain

- Indonesia: home for halal business international promotion 2022

The Central Bank of Indonesia collaborating with Indonesia Halal Lifestyle Center and Dinar Standard launched the Indonesia Halal Markets Report 2021/2022 . This report highlights the trade and investment opportunities that currently are being promoted by Indonesia to accelerate its national economic growth through foreign co-operations.

Business Forum Indonesia Halal Markets: Home for Halal Business International Promotion 2022

- Japan: Fotoreportage Netherlands Business Lounge Foodex Japan 2022

In maart vond de 47e editie van de Foodex Japan 2022, Japans belangrijkste beurs voor voedselproducten en drank, plaats in de buurt van Tokio. Met 1.500 stands van exposanten uit 44 landen/regio’s werden zo'n 2.700 producten getoond.

Fotoreportage Netherlands Business Lounge Foodex Japan 2022

Foodex 2022 opening ceremony

AMERIKA - Brazilië: vernieuwingsslag in tuinbouwketen

De Braziliaanse tuinbouw moderniseert in hoog tempo. Een van de grote uitdagingen is terugdringing van de verliezen in de groenteketen. Nederlandse tuinbouwbedrijven kunnen hierbij ondersteuning bieden. In juni gaat een handelsmissie naar Brazilië. Landbouwraad Paul van de Logt is een van de organisatoren. Kerndoel is om contacten te leggen tussen Nederlandse en Braziliaanse tuinbouwbedrijven.

Vernieuwingsslag in Braziliaanse tuinbouwketen

Paul van de Logt

- Latin America (LATAM) Business Dialogue op 31 maart 2022

Ga kosteloos met ons mee op een virtuele reis langs zakelijke kansen in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. Op donderdag 31 maart 2022 vindt de Latin America (LATAM) Business Dialogue plaats. U bent als ondernemer van harte welkom!

Latin America (LATAM) Business Dialogue