Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 4, 2021

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 58 landbouwteams actief in 79 landen.

Nederlandse landbouwexport in 2020 95,6 miljard euro

Nederland exporteerde in 2020 voor 95,6 miljard euro aan landbouwgoederen. Dit is een lichte stijging van 1,0% ten opzichte van 2019 (94,6 miljard euro) en vooral het gevolg van een hogere wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij. De import van landbouwgoederen steeg dit jaar harder dan de export van landbouwgoederen, en wordt geraamd op 67,1 miljard euro. Zowel bij de invoer als bij de uitvoer is dit jaar sprake van een licht afnemend handelsvolume en stijgende prijzen.

Nederlandse landbouwexport in 2020 95,6 miljard euro

De Nederlandse agrarische sector internationaal 2021

Hoogtepunten markttoegang en marktbehoud in 2019 en 2020

Meer Nederlandse bedrijven die vlees naar Canada mogen exporteren. Markttoegang in de Verenigde Staten voor schelpdieren uit Nederland. Een akkoord met de Mexicaanse autoriteiten over een viertal exportcertificaten. En markttoegang voor True Potato Seeds in Guatemala. Dat zijn enkele concrete resultaten in 2019 en 2020 van de fytosanitaire en veterinaire markttoegangsteams van het ministerie van LNV. In dit digitale magazine staan de hoogtepunten die de teams in de afgelopen twee jaar hebben geboekt.

Publicatie Hoogtepunten markttoegang en marktbehoud in 2019 en 2020

Hoogtepunten fytosanitaire en veterinaire markttoegang en marktbehoud

Jaarcongres NVTL Full Autonomy in Agri-food - Agro Robotics

Op dinsdag 2 februari 2021 vindt het online NVTL Jaarcongres plaats met als centraal thema Full Autonomy in Agri-Food: Agro Robotics, zo blijven we voorop lopen. De middag is opgedeeld in een deel gericht op teelttechniek, glastuinbouwtechniek en veehouderijtechniek. Deelname is gratis. De middag is vooral gericht op (Nederlandse) techneuten in de agro en food wereld.

Jaarcongres NVTL Full Autonomy in Agri-food - Agro Robotics

EUROPA - Oekraïne: webinar Kansen in de groene stad

Bent u benieuwd naar uw marktkansen in het stedelijk groen in Oekraïne? Neem dan op 11 februari deel aan het webinar 'Kansen in de groene stad in Oekraïne'. Tijdens het webinar hoort u wat de mogelijkheden zijn voor Nederlandse ondernemers op dit gebied. Deelname is gratis en de voertaal is Nederlands.

Webinar Kansen in de groene stad in Oekraïne

Webinar Groene stad in Oekraine

- VK: volgens Anthos vergt Brexit aanpassingsvermogen exporteurs

Voor exporteurs van bloembollen en boomkwekerijproducten moet het echte hoogseizoen nog beginnen. De impact van de Brexit-deal wordt komende weken pas echt duidelijk. “De zorgen over de administratieve en fytosanitaire procedures nemen wel met de dag toe”, zegt Hendrik-Jan Kloosterboer, secretaris van Anthos, de brancheorganisatie van handelsbedrijven in de bloembollen- en boomkwekerijsector.

Anthos: Brexit vergt aanpassingsvermogen exporteurs

Brexit

- Czechia: parliament wants to introduce minimum quota for national products

The lower house of the Czech parliament approved last week a bill imposing mandatory minimum quotas for national products on large supermarkets. The bill, which still needs to be passed by the Senate, would require food stores of more than 400 square meters to sell a mandatory minimum share of food products made in the Czech Republic, starting in 2022. The quota is to be 55% next year, with the aim to gradually grow this to 73% in 2028.

Czechia: parliament wants to introduce minimum quota Czech products

- Poland: outbreaks of avian influenza in 2021

Tests of samples delivered on January 23 and 25 confirmed another 3 new outbreaks of avian influenza on farms in Poland. These are farms located in the following voivodeships: Pomeranian, Kuyavian-Pomeranian and Wielkopolska.

Outbreaks of avian influenza in Poland in 2021

- Duitsland: radioprogramma over tuinbouw

Via een tweewekelijks radioprogramma bespreken Jungle Talks en Paprika Tasty Radio de ontwikkelingen van de tuinbouwsector in een specifiek land met actieve deelname van de landbouwraden. Als eerste uitzending in het nieuwe jaar is Duitsland aan de beurt en doet ook Peter Vermeij, landbouwraad in Berlijn, mee. De uitzending is op donderdag 28 januari vanaf 16.00 uur.

Radioprogramma over tuinbouw in Duitsland

- Hungary: newsflash week 3

Horticulture trends, food sector news, agro higher education, vegetable processing investment and innovation in nature conservation - The weekly news in Hungarian agriculture.

Hungary Newsflash Week 3

- Serbia: newsflash week 3

Dutch investments, environmental protection, single market news, potato innovation and breweries in crisis - The weekly news in Serbian agriculture.

Serbia Newsflash Week 3

AZIË - Japan: agricultural news update (11 - 25 Jan. 2021)

Every two weeks the agricultural section of the Embassy in Tokyo makes an overview of interesting articles in the field of food, agriculture, sustainability, Innovation and other business.

Japan: Agricultural News Update (11 - 25 Jan. 2021)

Big waves from typhoon

- Vietnam: sustainable business event for the Mekong Delta

The Netherlands Embassy and Consulate General in Vietnam organized the Vietnam Sustainable Business Event for the Mekong Delta on January 25, where distinctive projects and collaboration in agriculture, water, and circular economy were celebrated.

Netherlands – Vietnam Sustainable Business Event for the Mekong Delta

- Myanmar: economic zone in the south focusing on the fishery industry

Myanmar Ministry of Commerce said a proposed plan is underway to establish an economic zone focusing on the fishery industry including the whole sale market, cold storage facilities, jetties in Tanintharyi Region, south-eastern Myanmar.

Myanmar plans an economic zone in the south focusing on the fishery industry

- Indonesia: the future’s menu of value creation

Valuable growth is likely from innovation and facilities investment in favor of extensive local networks, market intelligence and essential technical expertise.

The Future’s Menu of Value Creation

AFRIKA - Uganda: versterking aardappelketen met Nederlandse steun

Versterking van de aardappelketen in Uganda. Dat is het kerndoel van het SDGP-programma dat komende vier jaar wordt uitgevoerd door een aantal Nederlandse en Ugandese partijen. De coördinatie is in handen van agrarisch adviesbedrijf Delphy.

Versterking Ugandese aardappelketen met Nederlandse steun

Officiële aftrap van het aardappelprogramma

- Oost-Afrika: webinar zuivel, kansen en uitdagingen

Op 11 februari van 8.00 tot 10.00 uur organiseert het Dutch Dairy Centre een ontbijt webinar over de zuivelsector in Oost Afrika over kansen, uitdagingen en mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven.

Webinar Zuivel in Oost Afrika

- Ethiopia: business as usual?

Ethiopië is afgelopen half jaar in Nederland veelvuldig in het nieuws geweest vanwege etnische en gewapende conflicten wat geleid heeft tot veel humanitair leed in het land. Dit nieuws doet het ondernemers- en investeringsklimaat in Ethiopië geen goed. In 2021 zal met de komende nationale verkiezingen blijken of de rust terugkeert in het land. Wat de toekomst ook zal brengen, het nieuwe beleid van premier Abiy Ahmed voor de komende 10 jaar is vooral gericht op duurzame economische groei en meer evenwichtige verdeling van de welvaart.

Ethiopia: Business as Usual?

AMERIKA - Mexico: nieuwe regels teelt en consumptie medische cannabis

Twee jaar geleden besloot het Mexicaanse Hooggerechtshof dat het verbieden van marihuana indruist tegen de Mexicaanse grondwet. Het hof gaf de Mexicaanse overheid twee jaar om wet- en regelgeving op dit gebied aan te passen. Sindsdien zijn er verschillende initiatieven en wetsvoorstellen ontwikkeld, die de productie en consumptie van marihuana in Mexico moeten legaliseren en reguleren.

Nieuwe regelgeving voor teelt en consumptie van medische cannabis brengt Mexico één stap dichter bij volledige legalisatie

© cuartoscuro

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen