Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 42, 2021

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 60 landbouwteams actief in 80 landen.

Nederlands bedrijf BeefyGreen wint Enterprise Europe Network Award

BeefyGreen heeft één van de Enterprise Europe Network Awards 2021 gewonnen. Het bedrijf maakt vleesvervangers van de stengels van oesterzwammen. Het ontving de prijs in de categorie ‘Stepping Ahead’.

Nederlands bedrijf BeefyGreen wint Enterprise Europe Network Award

Beefy green

Dikke plus voor de bloemen- en plantenexport

De Nederlandse bloemen- en plantenexport boekt de eerste negen maanden van dit jaar een record exportwaarde van 5,7 miljard euro. Dit maakt de VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van bloemen steeg met 26% en die van planten met 18%.

Dikke plus voor de bloemen- en plantenexport

EUROPA - Frankrijk: verbod op plastic verpakkingen voor groente en fruit

De Franse wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec) verbiedt de detailverkoop van verse groenten en fruit in plastic verpakkingen vanaf 1 januari 2022, behalve als deze verpakt zijn in partijen van 1,5 kg en meer.

Verbod op plastic verpakkingen voor groente en fruit in Frankrijk

- Spanje: online presentatie sectorstudie reststromen tuinbouw

Welke kansen liggen er voor Nederlandse bedrijven op het gebied van tuinbouwreststromen in Spanje? En hoe benut u die kansen het beste? Op 11 november krijgt u antwoord op uw vragen tijdens het webinar dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Spanje organiseert van 10:30 - 11:45 uur.

Online presentatie sectorstudie reststromen Spaanse tuinbouw

- Russia: greenhouse industry needs subsidies for high energy costs

Representatives of the Russian greenhouse industry can ask the authorities to subsidize the dramatically increased energy costs. This is, first of all, about greenhouse complexes that use supplementary lighting for year-round work. Over five years, prices for electricity increased by 37%, for gas - by 28%, and the share of energy resources in the prime cost is more than 50%.

Russian greenhouse industry needs subsidies for high energy costs

- Verenigd Koninkrijk: wetgeving rondom voedselallergie-etikettering aangescherpt

Sinds 1 oktober is de UK Food Information Amendment, beter bekend als Natasha’s Law, van kracht die het vermelden van een volledige ingrediëntenlijst, met daarin duidelijk de 14 belangrijkste allergenen uitgelicht, verplicht stelt op etiketten van voorverpakt voedsel voor de onmiddellijke verkoop. Deze wetgeving is geïntroduceerd om mensen met allergieën beter te beschermen en hen meer vertrouwen te geven in het voedsel dat ze kopen.

Natasha’s Law: Britse wetgeving rondom voedselallergie-etikettering aangescherpt

Takeaway salade

- Spanje: Fruit Attraction 2021 - Spaanse minister bezoekt vernieuwd NL paviljoen

Van 5-7 oktober vond de 13e editie van de internationale groenten- en fruitvakbeurs Fruit Attraction plaats in Madrid. Het vernieuwde Nederlandpaviljoen bood gelegenheid voor vele ontvangsten. Zo ontving Ambassadeur Jan Versteeg de Spaanse minister van Landbouw Luis Planas gezamenlijk met Janine Luten, directeur GroentenFruitHuis.

Fruit Attraction 2021: Spaanse minister bezoekt vernieuwd NL paviljoen en bezoek NL delegatie aan Mercamadrid

- Turkey: food prices are rising uncontrollably

During the last couple of years the increase in food prices is one of the most sensitive topics in country’s economic and political agenda. Especially, since the beginning of last summer the food prices were rising almost uncontrollably. According to official data, the price increase was 30%, but traders say that prices have doubled in just one year.

Food prices in Turkey are rising uncontrollably

- Serbia: an apple a day...

The market is changing and Europe just had a good apple harvest again. Serbian farmers must adapt.

Serbia: An apple a day...

- Bulgarije: de groene toekomst van Sofia

Voor het eerst heeft de Bulgaarse hoofdstad de finale bereikt van de wedstrijd ‘Groene Hoofdstad van Europa’ voor 2023. Sofia zet zich in voor de financiering van lang uitgestelde groene projecten ter waarde van 40 miljoen BGN, maar waarnemers zijn unaniem in de noodzaak van meer inspanningen om meer groenruimten en fietspaden aan te leggen.

Bulgarije: De groene toekomst van Sofia

AZIË - Japan: Agri week Tokyo 2021

From 13 October and 15 October, Agri Week Tokyo took place at Makuhari Messe in Chiba, Japan. The event, organized by RX Japan, is a leading agriculture technology trade show in Japan covering all kinds of agricultural supplies, materials, technologies, and services. Under strict corona measures, the event was attended by 400 exhibitors and attracted over 27,000 visitors.

AGRI WEEK TOKYO 2021

Agre Week Tokyo 2021 2

- India: kijk terug - online Business Day

Op 12 oktober vond de online Business Day India plaats. Heeft u ook ambities op deze markt en heeft u dit evenement gemist? Of wilt u de informatie nog eens doornemen? Lees dan verder en kijk de online sessies terug.

verslag: Business Day India 2021

Business Day India

AMERIKA - Argentinië: in gesprek met landbouwraad Inge Horstmeier

Er liggen grote kansen voor het Nederlandse agrobedrijfsleven in Zuid-Amerika, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming van de landbouw. Dat zegt Inge Horstmeier. Zij is sinds kort landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Naast Argentinië horen Chili, Uruguay en Paraguay tot haar werkgebied.

'Politiek bepalend voor handelskansen in Argentinië en Chili'

Inge Horstmeier

- Colombia: inside the food supply system of a megacity

The conformation of Bogotá as the capital city of Colombia resulted in a rapid and massive concentration of inhabitants along with the challenge of feeding a growing population in an organized and periodic manner. In consequence, the need for a centralized wholesale supply market capable of collecting the country's agri-food products and ensuring its distribution was increasingly important.

Corabastos and Bogota’s Food Bank: Inside the food supply system of a Megacity

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen