Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 3, 2021

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 58 landbouwteams actief in 79 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

EUROPA - België: groenten- en fruitveilingen: opnieuw een topjaar ondanks COVID-19

Na het topjaar 2019, waarin de omzet van de Belgische veilingen voor het eerst door het plafond van 1 miljard euro brak, lijkt het jaar 2020 wederom op een nieuw record af te stevenen, en dat ondanks de soms moeizame afzetomstandigheden door COVID-19. Twee van de drie grootste veilingen registreerden een forse omzetstijging.

Belgische groenten- en fruitveilingen: opnieuw een topjaar ondanks COVID-19

Groentenveiling
© Canva

- Ukraine: changes in the Animal Feed Law

Verkhovna Rada of Ukraine adopted the Law "On Amending the Final Provisions of the Law of Ukraine "On Safety and Hygiene of Feed" in order to stabilize the Feed Market" (No. 3672).  This is great news that shows that Ukraine takes steps to harmonize its legislation with that of the EU.

Ukraine: changes in the Animal Feed Law

- Bulgarije: vleesproductie en -handel in 2020

De gevolgen van de uitbraak van AVP bij varkens in 2019, uitgedrukt in de afname van het aantal stapels (162 duizend dieren minder ten opzichte van 2018), hadden dit jaar een negatieve impact op het productieniveau.

Bulgarije: Vleesproductie en -handel in 2020

- Spain: storm Filomena hits Spanish agriculture

This strong and prolonged snow and cold storm is having an important impact for the agricultural sector and the rural environment in several central areas of the Iberian Peninsula, as well as in parts of Andalusia and the Valencian Region.

Storm Filomena hits Spanish agriculture

Filomena IV

- Poland: agricultural news week 2

In this newsletter you can read about positive statistics on food export and pandemic help in Poland where florists are included. It also contains information about the new initiative of Biedronka retail chain in Poland. Connected with waste segregation.

Poland: agricultural news week 2

- VK: negatieve COVID-19-testuitslag vereist voor reizen naar Engeland

Vanaf maandag 18 januari 2021 moeten reizigers die per boot, trein of vliegtuig naar Engeland willen reizen, voor vertrek een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen overleggen. De test moet minder dan 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.

Negatieve COVID-19-testuitslag vereist voor reizen naar Engeland

- Agrospecial: Europa zoekt duurzame innovaties in tuinbouw

De diversiteit in de bedekte tuinbouw is in Europa groot, maar overal vindt innovatie plaats. Nederlandse kassenbouwers zijn al decennialang actief in het Verenigd Koninkrijk. De Franse overheid zet in op innovatie en versterking van de keten. In Spanje richt de sector zich op efficiënt gebruik van water, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Geothermisch verwarmde kassen winnen aan populariteit in Turkije. De overheid van Hongarije investeert in de bedekte teelt met subsidies. Het areaal bedekte teelt in Servië is bescheiden, maar groeit wel. De sector professionaliseert. Grote Poolse tuinders investeren in duurzame energie. Wat vrijwel niemand weet: Nederland levert aardbeiplanten aan tuinders boven de poolcirkel in Noorwegen. Intensieve tuinbouw is in Duitsland bij lokale overheden en omwonenden vaak onbemind.

Special Europa

Tuinbouw Duitsland

- Hungary: newsflash week 2

Avian influenza, Wetskills event announcement, minimum wage negotiations, food sector news, agro R&D and insect protein production: the weekly news in Hungarian agriculture.

Hungary Newsflash Week 2

- Serbia: newsflash week 2

Nature conservation, river cleaning, COVID-19 measures, development news, flooding and a legal battle over honey: the weekly news in Serbian agriculture.

Serbia Newsflash Week 2

AZIË - Myanmar: 2020 rice export exceeded its target

Despite the ongoing pandemic and economic challenges, Myanmar 2020 rice export exceeded its target 2.4 million tonnes due to the local and foreign demand.  In 2019-2020 fiscal year, Myanmar exported over 2.58 mln tonnes of rice, value worth of nearly USD 800 mln.

Myanmar 2020 rice export exceeded its target

paddy field

- Agrospecial: Aziatische landen zetten in op hightech

Veel Aziatische landen zetten volop in op bedekte voedingstuinbouw. In Japan speelt vergrijzing en investeert een aantal hightechbedrijven in deze sector, Nederland is daarbij gidsland. China kent een enorm areaal midtech kassen van 950.000 ha, dat deels zal moderniseren. Ondernemers in juist dit segment vormen een interessante doelgroep voor Nederlandse technologiebedrijven. India is een ander verhaal. Bedekte teelt is hier beperkt aanwezig. Dat lijkt te veranderen door de COVID-19 pandemie.

Special Azië

Hal met ‘vertical farming’ van IT-bedrijf Foxconn in Shenzhen

MIDDEN-OOSTEN - Saoedi-Arabië: verdriedubbeling landbouwinvesteringen in buitenland

Middels een fonds van het Agricultural Development Fund wil Saoedi-Arabië de voedselzekerheid-strategie diversificeren en stabiliseren. Sinds 2016 zijn leningen met maar liefst 300% toegenomen en zijn inmiddels zo'n 3.7bln SAR waard (meer dan 814 mln EURO).

Saoedi-Arabië verdriedubbelt landbouwinvesteringen in buitenland

Riyadh skyline

- Egypt: possible regional agribusiness powerhouse

Egypt is the largest consumer market of the Middle East and North Africa region. With a civilization built on using the Nile to irrigate farmland and a young labor force eager to work Egypt can be a regional agribusiness powerhouse. Located at the Sinai Peninsula connecting Africa and Asia and the Suez Canal connecting Europe with the Far East Egypt can be a hub for agri-food trade and logistics. But according to a new report by IFC, Egypt is not making the most of this potential.

What is keeping Egypt from unlocking its agri-business potential and a transition to a sustainable food system?

- Agrospecial: waterbesparing leidend in tuinbouw Midden-Oosten

In het Midden-Oosten groeit het areaal bedekte voedingstuinbouw snel. In Saoedi-Arabië is waterbesparing het kernmotief om in hoog tempo meer kassen te bouwen. Nederlandse experts zijn ervan overtuigd dat kassen een uitkomst bieden voor de teelt van verse groenten in Egypte en Jordanië. De uitdaging is om Nederlandse kennis en technologie aan te laten sluiten bij de lokale ondernemers. In Iran zit de teelt van champignons in de lift. De producenten maken gebruik van technologie uit ons land.

Special Midden-Oosten

Multispankas gebouwd in het HEAD-Jo project in Jordanië

AFRIKA - Agrospecial: focus op kennisoverdracht bij bedekte teelt in Afrika

In veel Afrikaanse landen is lowtech en midtech tuinbouw bezig met een opmars. In Zuid-Afrika wordt bedekte teelt gezien als wapen tegen klimaatverandering. Dat geldt ook voor Nigeria, een land dat bovendien kampt met een enorme bevolkingsgroei. De tuinbouw in Ivoorkust krijgt een impuls door een nieuw kenniscentrum, mede mogelijk gemaakt door Nederlandse bedrijven. In Ghana bouwt een Ghanees-Nederlands samenwerkingsverband komend jaar een demonstratie- en trainingscentrum nabij de hoofdstad Accra. Sinds 2001 is de productie in kassen in Algerije toegenomen van ruim 4.300 tot ruim 15.800 hectare in 2018. Er zijn in dat land veel mogelijkheden voor modernisering van de bedekte tuinbouw.
 

Special Afrika

Open dag Ardhi Farms

AMERIKA - Brazilië: agro-export in 2020 weer boven de US$ 100 miljard

Landbouw in Brazilië sluit  het jaar ruim in de plus af. De totale exportwaarde van landbouwproducten in 2020 was met ruim 80 miljard euro zo’n 4% hoger dan in 2019. Vooral soja (+ 8%), kip- rund- en varkensvlees (+4%), suiker en alcohol (+55%) deden het goed. Samen waren deze producten goed voor ruim 60% van de landbouwexportwaarde.

Braziliaanse Agro Export in 2020 weer boven de US$ 100 miljard

Porto Paranagua

- Agrospecial: tuinbouw van hightech tot onbekende parels in Amerika

De ontwikkeling van de bedekte tuinbouw in Noord- en Zuid-Amerika geeft een zeer gevarieerd beeld. De zo belangrijke tuinbouwsector van Argentinië staat grotendeels nog in de kinderschoenen. Het tuinbouwoverleg Mesa Nacional Hortícola in Chili bespreekt maatregelen om de sector op een hoger plan te tillen, met betrokkenheid van het landbouwteam. Door data-analyses te combineren met hedendaagse technologie zijn glastuinders in Mexico in staat om zowel meer als duurzamere producten te telen. In Peru laat de voedingstuinbouw al jaren een indrukwekkende groei zien. De landbouwafdeling op de Nederlandse ambassade in Colombia heeft een studie laten uitvoeren naar de verwachte ontwikkelingen en uitdagingen in de Colombiaanse tuinbouw. Met de economische en maatschappelijke uitdagingen waar de Verenigde Staten voor staan, neemt de interesse in innovatieve tuinbouw sterk toe. Nederlandse bedrijven zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van bedekte tuinbouw in Kentucky.

Special Amerika

Bouw kas in Kentucky