Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 37, 2021

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 60 landbouwteams actief in 80 landen.

Met VN Food Systems Summit op weg naar transformatie voedselsysteem

De verwachtingen zijn hooggespannen. In officiële notities staat dat de Food Systems Summit 2021 (FSS) van de Verenigde Naties die op 23 september in New York plaatsvindt, aanzet tot ambitieuze, gedurfde en innovatieve acties om het voedselsysteem te transformeren. Dat brengt wereldwijd de realisering van de Sustainable Development Goals dichterbij. Vanuit Nederland zijn drie ministeries betrokken bij de voorbereidingen van de top.

Met VN Food Systems Summit op weg naar transformatie voedselsysteem

Markt
© WUR

2020 prima jaar voor agrohandel EU-lidstaten

De Europese Unie heeft haar positie als grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld verder verbeterd. Dat meldt de Europese Commissie in een rapport over de agrarische import en export in 2020. Aan de invoerkant is de EU vorig jaar de derde grootste importeur geworden na de Verenigde Staten en China.

2020 prima jaar voor agrohandel EU-lidstaten

EUROPA - VK: Brexit, opnieuw uitstel veterinaire en fytosanitaire controles

Het VK heeft op 14 september aangekondigd de verdere infasering van delen van het Border Operating Model opnieuw uit te stellen. Dit betreft vooral de veterinaire en fytosanitaire controles. De reden voor het uitstel is volgens de Britse regering de voortdurende impact van de coronapandemie op het bedrijfsleven.

Brexit: opnieuw uitstel veterinaire en fytosanitaire controles in Groot Brittannië

Port of Dover

- Rusland: radioprogramma over de ontwikkelingen in de tuinbouw

Donderdag 16 september kun je vanaf 16:00 uur luisteren naar een nieuwe editie van het Engelstalige radioprogramma, deze keer getiteld ‘’Jungle Talks to Russia’’. In dit tweedelige programma kom je alles te weten over de ontwikkelingen in de tuinbouw in het grootste land van de wereld, Rusland! Ook landbouwraad Henk Stigter doet actief mee. Op 23 september kun je luisteren naar deel 2.

Radioprogramma tuinbouw in Rusland

- Hungary: for peach farmers, every year brings a new challenge

Peach farming used to be a very strong sector in Hungary. For the past three years, every spring period has been frequently dotted with terrible cold snaps, each frost being nothing less than a miniature natural disaster, ravaging budding fruit trees and leaving terrible devastation behind in Hungary’s orchards.

Hungary: For peach farmers, every year brings a new challenge

- Spanje: Organic Food IBERIA eerste fysieke agrifoodbeurs na heropening beurzenseizoen

De  Organic Food Iberia vakbeurs voor de biologische sector heeft weer plaatsgevonden in Madrid. Nederland was, naast Spanje en Portugal, hiermee het best vertegenwoordigde land in deze tweede editie. Er hebben 7 Nederlandse bedrijven deelgenomen: Alimentativa, Doens Food, Horizon Natuurvoeding BV, Nutland BV, Royal Green, Tradin Organic Agriculture BV en Yarrah Organic Petfood BV.

Organic Food IBERIA eerste fysieke agrifoodbeurs na heropening Spaans beurzenseizoen

- Frankrijk: hoe werkt de korteketenaanpak?

De boer en burger dichterbij elkaar brengen, hoe doe je dat? In Frankrijk wordt sterk ingezet op korte ketens, niet alleen omdat dat goed zou zijn voor het milieu, maar ook voor het verdienvermogen van de boer. Ondanks dat directe verkoop kosten in de keten bespaart, vergeleken met verkoop via supermarkten en andere distributiekanalen, vergt een lokale aanpak ook extra organisatievermogen.

Hoe werkt de korte keten aanpak in Frankrijk?

- VK: Nederlands paviljoen op Speciality & Fine Food Fair 2021

Op 6 en 7 september vond in Olympia Londen de 21e editie van de Speciality & Fine Food Fair plaats. Nederland was goed vertegenwoordigd met een paviljoen georganiseerd door het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Londen, waar 6 Nederlandse bedrijven hun ambachtelijke, duurzame en innovatieve producten konden tonen aan Britse en internationale inkopers en distributeurs.

Nederlands paviljoen op Speciality & Fine Food Fair 2021: Eindelijk weer een fysieke beursdeelname!

- Serbia: exports as well as food prices, are on the rise

While agro exporters are doing well, consumers are feeling more and more the effects of the rising grocery prices, driven up by increasing input costs in the food industry.

Serbia: Exports as well as food prices, are on the rise

- Ukraine: Potato Day 2021

All-Ukrainian Potato Day took place on August 26-27, 2021 in Kherson region, South of Ukraine. The organizers of the event were DLG Ukraine, Farm 'Adelaida', Ukrainian Association of Potato Producers (UAVK). The event was supported by the Office of the Agricultural Counsellor of the Netherlands Embassy in Ukraine.

All-Ukrainian Potato Day 2021

- Romania: COFCO sees 5-fold profit rise in 2020

Grain trader COFCO International Romania (formerly Nidera), part of China’s largest agri-food group COFCO, posted its highest profit ever, almost RON60 million (approx EUR12 million), in 2020, five times higher than in 2019, ZF has calculated from Finance Ministry data.

Romania: COFCO sees 5-fold profit rise in 2020

AZIË - Singapore: Japans grootste eierproducent bouwt 100 miljoen dollar farm

Een Japanse topproducent van eieren zal de vierde eierboerderij in Singapore opzetten, een stap die uiteindelijk de totale binnenlandse productie zal stimuleren om aan de helft van de vraag naar eieren van het land te voldoen. Vanaf 2026, wanneer het volledig operationeel is, zal de boerderij van ISE Food Holdings (IFH) jaarlijks 360 miljoen eieren en vijf miljoen eendagskuikens kunnen produceren.

Japans grootste eierproducent bouwt 100 miljoen dollar farm in Singapore

Chicken
© Adobe stock

- Japan: toenemende aandacht voor kweekvlees

Sinds Mark Post in 2013 de eerste hamburger ter wereld wist te kweken uit stamcellen van een levend rund is er wereldwijd toenemende belangstelling voor de ontwikkeling van gecultiveerd vlees, of kweekvlees, als alternatieve bron van eiwitten. Zo ook in Japan waar biotechbedrijven als IntegriCulture volop inzetten op de productie niet alleen van kweekvlees van dierlijke oorsprong maar ook van vis.

Japan: toenemende aandacht voor kweekvlees

- Singapore: inzet AI om gezondere veganistische eieren te maken

Het in Singapore gevestigde Hoow Foods heeft een nieuwe plantaardige dochteronderneming onthuld genaamd Hegg Foods welk een nieuw veganistisch eierproduct heeft ontwikkeld. Via Hegg wil het bedrijf de consument duurzame en gezondere plantaardige voedingsproducten bieden. En tegelijkertijd werken aan het bereiken van het doel van het land om 30% van de voedingsbehoeften van Singapore lokaal te produceren.

Startup in Singapore gebruikt AI om gezondere veganistische eieren te maken

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen