Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 2, 2021

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 58 landbouwteams actief in 79 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Agrospecial: Bedekte voedingstuinbouw wereldwijd

De nieuwe Agrospecial heeft als thema Bedekte voedingstuinbouw wereldwijd: op duurzame wijze werken aan voedselzekerheid. In dit digitale magazine met 32 bijdragen beschrijven de landbouwraden de situatie van de bedekte teelten in hun land en welke mogelijke kansen er voor Nederland zijn. Dat varieert van hightech tot lowtech met aandacht voor duurzaam telen en kennisoverdracht.

Agrospecial Bedekte voedingstuinbouw

Omslag Agrospecial Bedekte voedingstuinbouw

EUROPA - Verenigd Koninkrijk: Landbouwraad Tim Heddema opgelucht over Brexit-deal

Net voor de deadline bereikten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een akkoord over hun onderlinge relatie in de komende jaren. Bij landbouwraad Tim Heddema, werkzaam op de Nederlandse ambassade in Londen, staat de Brexit al jaren bovenaan zijn prioriteitenlijst. En dat blijft nog wel even zo. Heddema is positief over de hoofdlijnen van de Brexit-deal.  

Landbouwraad Tim Heddema opgelucht over Brexit-deal

Tim Heddema

- Ukraine: EU wines started to enter Ukraine duty free

From the beginning of the year, EU wines started to enter Ukraine duty free, a boon for European exporters and a challenge for Ukrainian winemakers Even with the duty of 30-40-euro cents a liter, Ukraine was importing 10 times the volume of wines is exports. In 2019, Ukraine imported $147 million worth of wine and exported $12 million.

EU wines started to enter Ukraine duty free. Expert opinion on this situation

- Slovakia: Avian Influenza in zoo

An occurrence of Avian Influenza has been confirmed at the Kosice zoo in the east of the country, the Slovakian State Veterinary and Food Administration (SVPS) announced on Friday (January 7, 2021).

Slovakia: Avian Influenza in zoo

- België: vegetarisch/veganistisch versus vleesconsumptie: 1-0

De vleesconsumptie vertoont al een aantal jaar een duidelijk dalende lijn in België en in lijn daarmee winnen een vegetarische en veganistische levensstijl aan populariteit. De drijvende krachten achter deze populariteitswinst zijn twee Belgische organisaties: EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) en BeVegan.

Vegetarisch/veganistisch versus vleesconsumptie: 1-0 in België!

Vegetarische maaltijd
© Canva

- Bulgarije: productie van tomaten, paprika's en komkommers in 2020

Volgens gegevens van het Nationaal Statistisch Instituut bleek 2020 ongunstig voor de groenteteelt. De bruto output zal met 10% dalen, voornamelijk door een inkrimping van de fysieke productie. Op jaarbasis wordt er een productiedaling van 17% ten opzichte van 2019 verwacht. De groenteprijzen zullen 8-10% hoger liggen dan vorig jaar.

Bulgarije: De productie van tomaten, paprika's en komkommers in 2020

- Frankrijk: kansenwebinar biogasmarkt

Heeft u ambities in de Franse #biogas-sector? Meld u dan nu aan voor het webinar van 28 januari, waarin de marktstudie biogas in Frankrijk wordt gepresenteerd! In de marktstudie is onderzocht wat de middellange- en langetermijnkansen voor Nederlandse ondernemers in de Franse biogas-sector zijn. Het rapport is bedoeld voor Nederlandse ondernemers die apparatuur en machines willen exporteren voor biogasproductie.

Kansenwebinar biogasmarkt Frankrijk

- Serbia: newsflash week 1, 2021

International trade news, viticulture support, new subsidies, environmental protection and development cooperation - The week in Serbian agriculture.

Serbia Newsflash Week 1, 2021

- Poland: agricultural news week 1

In the first agrinews this year read about boom for diet catering in Poland, rising prices on eggs, and problems with financial liquidity in the Polish agri food sector caused by the pandemic. You can also read about unfair retrospective discounts in the Polish retail chains.

Poland: agricultural news week 1

AZIË - Aankondiging webinar PUM Asia Special

Op 19 januari van 14.00 tot 15.30 uur organiseert de vrijwilligersorganisatie PUM Netherlands senior experts het webinar ‘PUM Asia Special’. In dit webinar laat PUM zien hoe door de ondersteuning van lokale ondernemers, Nederlandse bedrijven kansen in Azië kunnen realiseren met de praktische kennis van PUM vrijwilligers. Deelname is gratis en de voertaal is Engels.

Aankondiging webinar PUM Asia Special

Webinar PUM Asia Special

- China: join us for the 2021 HortiflorExpo IPM in Shanghai

Are you active in the horticulture sector, and do you want to enlarge your business in China? Then join us at the 23rd HortiflorExpo IPM in Shanghai on April 15-17, 2021.

Join us for the 2021 HortiflorExpo IPM in Shanghai

MIDDEN-OOSTEN - Golfstaten: Digital Gulf Business Dialogue 2021

Wilt u meer weten over zakendoen in de Golfregio? Neem dan deel aan de Digital Gulf Business Dialogue op vrijdag 22 januari 2021. Tijdens dit live event praten experts uit de regio u bij over de laatste economische ontwikkelingen en kunt u 1-op-1 in gesprekken aangaan met onze diplomaten, waaronder Landbouwraad voor de Golfstaten Erik Smidt.

Digital Gulf Business Dialogue 2021

AFRIKA - Ethiopië: webinar over ontwikkelingen en kansen in de agrofoodsector

Het webinar over de ontwikkelingen en kansen in de agrofoodsector Ethiopië wordt georganiseerd door de Ethiopische ambassade in Den Haag en wordt op donderdagochtend 28 januari a.s. tussen 9:15 en 12:00 uur (NLse tijd) gehouden.

Webinar over ontwikkelingen en kansen in de agrofood sector in Ethiopië

Invitation - Webinar by Ethiopian Embassy

AMERIKA - Mexico: feiten en cijfers van de citrussector

In december 2020 publiceerde het Amerikaanse Ministerie van Landbouw de jaarlijkse “Citrus Annual” voor Mexico met voorspellingen voor de oogst van het huidige (2020/2021) seizoen. Een goed moment om met behulp van het rapport en met de recente cijfers uit de “Panorama Agroalimentario 2020” van het Mexicaanse Ministerie van Landbouw in te zoomen op ontwikkelingen in de Mexicaanse citrus-sector.

De Mexicaanse citrus sector – feiten en cijfers

Oranges

- VS: diversiteit en kwaliteit van Nederlandse tuinbouw is inspirerend

Maureen Sondag, Agricultural Trade Oficer van de Nederlandse Ambassade in Washington DC, heeft de tuinbouwcursus #IntoHorticulture gevolgd bij het World Horti Center (WHC) in Nederland.  WHC is hét kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector. Een toonaangevend plaform waar bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en overheid samen innoveren, verbinden, inspireren en kennis delen.

- Peru: recent events regarding the strikes and new agrarian law

On 30 November, an agricultural strike in the Ica region began and lasted five days. The call for a strike denounced the poor working conditions and mistreatment that, according to the workers, were being carried out by the agro-export companies.

Recent events regarding the strikes and new agrarian law in Peru