Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 6, 2021

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 58 landbouwteams actief in 79 landen.

EUROPA - Verenigd Koninkrijk: GroentenFruit Huis wil snelheid in exportketen houden

De organisaties die actief zijn in de groente- en fruitsector bereiden zich intensief voor op de nieuwe fytosanitaire eisen die het VK per 1 april invoert. Een van die organisaties is GroentenFruit Huis. “Doel is om de export zo soepel mogelijk te laten verlopen”, zegt Daco Sol. “Wij willen aan die eisen voldoen. Nu gaat het erom het keuringsproces zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarom voeren we een aantal pilots uit.”

GroentenFruit Huis: snelheid houden in exportketen naar VK

Daco Sol
© GroentenFruit Huis

- Russia: embracing its new global role in pork

For decades after the collapse of the Soviet Union, Russia was one of the biggest importers in the global pork market. Those times are over now, as the Russian pig industry has not only secured self-sufficiency, but also managed to become a low-cost producer.

Russia embraces its new global role in pork

- Poland: food waste about 9 million tons

About 9 million tons of food are wasted annually in Poland, and at the same time about 1.6 million people live in extreme poverty, the Federation of Polish Food Banks reported. The ongoing COVID-19 pandemic has aggravated the problem.

Food waste in Poland

- Serbia: Brexit affects agro trade

Brexit is making Serbian frozen products, fruits and ice cream disappear from the shelves in the UK's supermarkets.

BREXIT affects Serbia’s agro trade

The two countries, Serbia and the UK, with their respective national flags superimposed over them in a symbolic fashion.
© .

- Ukraine: new law on veterinary medicine and animal welfare adopted

Draft Law of Ukraine "On Veterinary Medicine and Animal Welfare" (the bill №3318) is aimed to regulate public relations in the fields of: protection of animal health and welfare, veterinary practice, production, circulation, and use of veterinary drugs.

Ukraine: New Law on Veterinary Medicine and Animal Welfare adopted.

- Romania: mark on foreign direct investments (FDI)

Some 46% of the investors in Romania cancelled, decreased, or paused investments, while 51% didn’t change their investment plans in any way, according to the EY Attractiveness Survey Romania, the first EY attractiveness survey dedicated to the Romanian market.

Romania: FDI situation

- Hungary: newsflash week 5

Pet trade regulation reform, sustainability, COVID-19 effects in commerce, HORECA & horticulture - The weekly news in Hungarian agriculture.

Hungary Newsflash Week 5

A dof pup sleeping in a human's arms
© Pexels

- België: bloemenveiling ziet winst stijgen in 2020 ondanks coronacrisis

Ook de Belgische Euroveiling voor bloemen en planten werd in eerste instantie zwaar getroffen door de lockdown als antwoord op de uitbraak van COVID-19. Uiteindelijk wist de veiling zich vrij snel aan te passen, zodat de omzetdaling beperkt bleef en de winst zelfs steeg.

Belgische bloemenveiling ziet winst stijgen in 2020 ondanks Coronacrisis

- Spain: what barriers do farmers face in accessing land?

The Spanish Ministry of Agriculture publishes the "Study on access to land" exploring the opportunities and possible practical solutions to facilitate access to land and the inclusion of young farmers in the sector.

Spain: What barriers do farmers face in accessing land?

AZIË - China: verdiensten aan Nederlandse export van machines en voeding sterk gegroeid

Nederland verdiende in 2019 4,6 miljard euro aan de export van goederen van eigen makelij naar China. Dat was 53% meer dan de 3,0 miljard euro in 2015. Vooral de verdiensten aan de export van machines en voeding zijn gestegen.

Verdiensten aan export van machines en voeding naar China sterk gegroeid

Shipping containers

- Japan: biweekly news update

Stay updated on the latest agricultural news in Japan, that the agricultural team of the NL embassy in Tokyo publishes every two weeks with the economic impact on COVID-19 in Japan.

Japan News Update (26 Jan. - 8 Feb. 2021)

- Vietnam: demand for imported luxury seafood rises

Vietnam's imports of high-value seafood such as king crabs and lobsters are rising due to their falling prices, and are expected to rise even further during Lunar New Year (Tet).

Vietnam: Demand for imported luxury seafood rises

- India: snelle groei e-commerce en versproducten – uitdaging of kans?

E-commerce is bezig met een opmars in India, en deze trend is versneld sinds de COVID-19 pandemie. De online verkoop van versproducten brengt specifieke kansen en uitdagingen met zich mee. De Nederlandse ambassade in New Delhi en RVO lieten onderzoeken of de Indiase e-commercesector interesse heeft in samenwerking met Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen.

E-commerce en versproducten in India: snelle groei – uitdaging of kans?

E-Commerce

- Irak: nieuwe SDGP-projecten voor voedselzekerheid in Irak en Madagaskar

De SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP) voor duurzame ontwikkelingsdoelen heeft subsidie verleend aan 2 nieuwe projecten. Het ene project zorgt voor duurzame agrobosbouw in Madagaskar, het andere voor een nieuwe waardeketen voor aardappelen in Irak.

Nieuwe SDGP-projecten voor voedselzekerheid in Irak en Madagaskar

AFRIKA - Kenia: in gesprek met landbouwattaché Bart Kuiter

De verliezen in de Keniaanse voedselketen zijn groot. Nederlandse bedrijven kunnen ongetwijfeld een bijdrage leveren aan verbetering van die keten. Dat zegt Bart Kuiter. Hij is sinds januari 2021 landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Nairobi. “We onderzoeken nu waar precies de verliezen optreden en proberen daar vervolgens Nederlandse bedrijven bij te zoeken die oplossingen hiervoor hebben.”

‘Minder voedselverspilling in Kenia met Nederlandse technologie’

Bart Kuiter

- Ethiopië: radioprogramma over tuinbouw

Jungle Talks en Paprika Tasty Radio bespreken via een Nederlands tweewekelijks radioprogramma ontwikkelingen van de tuinbouwsector in verschillende landen. Deze keer is Ethiopië aan de beurt. Ook landbouwraad Meeuwes Brouwer doet actief mee. Schakel donderdag 11 februari vanaf 16:00 uur in op de live uitzending en kom meer te weten over de tuinbouwontwikkelingen in dit land en de ervaring van Nederlandse bedrijven.

Radioprogramma over tuinbouw in Ethiopië

AMERIKA - VS: Tom Vilsack presenteert prioriteiten aan Landbouwcomité Senaat

De hoorzitting van Tom Vilsack vond vorige week plaats voor het Landbouwcomité van de Amerikaanse Senaat. Vilsack werd eerder door President Biden genomineerd voor de functie van minister van Landbouw. Voordat hij kan beginnen, is goedkeuring door de Senaat vereist. Een hoorzitting van het Landbouwcomité over de nominatie is onderdeel van dit proces. Vilsack presenteerde zijn visie virtueel, vanuit zijn studeerkamer. Van 2009 to 2017 was Vilsack al Landbouwminister onder de Obama Administratie.

Tom Vilsack presenteert prioriteiten aan Landbouwcomité Senaat

© LAN-WAS

- Mexico: nieuw overzicht importvereisten agri-foodproducten

Voor een aantal landen heeft het Amerikaanse Ministerie van Landbouw onlangs een zogenoemd FAIRS rapport gepubliceerd. Zo ook voor Mexico. Food and Agricultural Import Regulations and Standards (FAIRS) landenrapporten geven een overzicht van de belangrijkste wetten en regels voor landbouwproducten en levensmiddelen, en de betreffende importregelgeving die gelden in een land.

Nieuw overzicht Mexicaanse importvereisten agri-foodproducten

- Chili: Nederlandse agro-export stijgt licht, Chileense agro-import daalt sterk

Uit de recente cijfers van het Chileense publieke onderzoeksinstituut ODEPA blijken de globale trends zich ook voor te zetten in de handel van landbouwproducten tussen Nederland en Chili. Waar de export van Nederlandse agro-producten licht stijgt met 3,7% neemt de import van Chileense agro-producten sterk af: -17,5%.

Handelscijfers CL-NL 2020: Nederlandse agro-export stijgt licht, Chileense agro-import daalt sterk

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen