Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 41, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Uitvoer tuinbouwkassen ondanks corona structureel in de lift

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ging er in 2019 voor circa 460 miljoen euro aan tuinbouwkassen de grens over. Een derde daarvan ging naar Azië met China als belangrijkste afnemer. Na een zeer sterke eerste maand dit jaar heeft de coronacrisis voor een stevige dip gezorgd in de Nederlandse export. ABN AMRO verwacht dat deze neergang van tijdelijke aard is.

Uitvoer tuinbouwkassen ondanks corona structureel in de lift

© Debets Schalke

SDGP selecteert veelbelovende nieuwe projecten

De regeling SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP) heeft 5 nieuwe projecten geselecteerd. Al deze projecten zijn gericht op duurzamere waardeketens en klimaatbestendige systemen voor de productie van voedsel. Ze dragen bovendien bij aan beter werk en hogere inkomens voor jongvolwassenen en vrouwen.

SDGP selecteert veelbelovende nieuwe projecten

EUROPA - Portugal: presentatie innovatieagenda landbouwsector

De Portugese landbouwminister Maria do Céu Antunes presenteerde de 2020/2030 Innovatieagenda voor de landbouwsector. De innovatieagenda bevat vijf strategische pijlers: meer gezondheid, meer inclusie, meer inkomsten, meer toekomst en meer innovatie.

Portugal presenteert innovatieagenda

© Ministério da Agricultura

- Spain: how much does it cost to grow bell peppers?

Growing one hectare of California bell pepper has resulted in costs of 37,000 euros this season. This is a conclusion drawn from the data published by the regional authorities of Andalucía.

How much does it cost to grow bell peppers in Spain?

- Bulgarije: bouw graanhaven in de buurt van Silistra

Een nieuwe haven zal de graanhandel op de Donau vergemakkelijken. De bouw van de poort bij Silistra moet op zijn vroegst in 2021 beginnen en 2 jaar duren. De investering heeft een waarde van 20 miljoen euro. Het plan van de nieuwe faciliteit voorziet dat het multifunctioneel zal zijn en zal kunnen worden gebruikt voor laad- en losactiviteiten voor een breed scala aan goederen die langs de Donau worden vervoerd.

Bulgarije: Graanhaven in de buurt van Silistra wordt gebouwd

- Hungary: a quick guide to the viticulture sector

Hungary’s viticulture, a source of national pride, started with (or maybe even before) the Roman Empire. The country’s most famous variety, Tokaji, an aszú (wine made from raisin-like, lately harvested grapes that already started turning with noble rot) was first attested in the 15th century as the drink of kings and queens.

From noble rot to bull’s blood: Wine in Hungary

Picture of a vineyard in the Balaton region in Western Hungary.
© Zoltán Szászi

- Poland: increasing popularity and awareness of vegetarianism

Today, only 3% of Poland's inhabitants find it difficult to define what vegetarianism is. At the same time meatless diet becomes more and more popular. Presently, 2% of adult Poles declare giving up meat, and another 37% try to limit their consumption, mostly due to health reason.

Poland: Increasing popularity and awareness of vegetarianism

- Ukraine: new invest guide published

In September 2020, the new UkraineInvest Guide was published. UkraineInvest Guide is a source of valuable information about investment potential in a variety of sectors of Ukraine’s economy such as agribusiness and energy.

- Czechia: Grandparents Day - connecting generations with flowers

This year's Grandparents' Day Day focused on prevention of loneliness and connecting generations. In 2020, Grandparents' Day falls on a Thursday October 1 and the following day, October 2 belong in Christian calendar for guardian angels.

Czechia: Grandparents Day - connecting generations with flowers

- Serbia: the vineyard of the Balkans

Viticulture and the wine production sector in Serbia has a long-standing tradition and represents a still insufficiently utilized potential. The first story one will hear about Serbian wine tradition is how it helped French wine producers get through the infamous Phylloxera plague.

The vineyard of the Balkans: Wine in Serbia

AZIË - Japan: 16 oktober, online lelie-event op de Nederlandse ambassade

Op 16 oktober organiseert i-Bulbs Japan een leliepromotie event op de Nederlandse ambassade in Tokio. Met deze activiteit wil de organisatie de Japanse bloemensector in deze moeilijke Coronatijden een steuntje in de rug geven.

Japan: 16 oktober, Online lelie-event op de ambassade

© Keita Sawa

- India: terugblik Digitale Innovatiemissie - Klimaatslimme landbouw

Hoe kun je Nederlandse bedrijven en onderzoekers ten tijde van een pandemie ondersteunen in hun ambities voor internationale samenwerking? De Nederlandse Ambassade in New Delhi en RVO vonden hierop een oplossing: een digitale innovatiemissie compleet met webinars, digitale veldbezoeken, digitale matchmaking, een digitaal paviljoen bij een evenement en zelfs een digitale netwerkreceptie met ‘mystery guest’.

Terugblik Digitale Innovatiemissie India: Klimaatslimme Landbouw

- Singapore: 9 tenders voor landbouwlocaties op daken van parkeergarages

Zes bieders hebben aanbestedingen gekregen voor stadslandbouw op negen locaties op de daken van parkeergarages van de Housing and Development Board (HDB), zeiden de Singapore Food Agency (SFA) en HDB. De voorstellen van de succesvolle inschrijvingen bevatten hydroponics- en verticale landbouwsystemen met verschillende innovatieve functies, zoals IoT, blockchain-technologie en geautomatiseerde klimaatbeheersing.

Singapore wijst 9 tenders toe aan landbouwlocaties op daken van parkeergarages

Groenteteelt op kantoordak
© Adobe Stock

- India: uitnodiging presentatie kansenrapport plantaardige eiwitten

Heeft u interesse in de ontwikkelingen en kansen op gebied van plantaardige eiwitten in India? Neem dan deel aan de digitale sessie “India: de zoektocht naar plantaardige eiwitten’ op donderdag 15 oktober van 10:00 tot 11:00 uur.

Uitnodiging: Presentatie kansenrapport plantaardige eiwitten India

- China: Agri news week 39, 2020

 The news overview of week 39 from the agricultural team of the Netherlands Embassy in Beijing.

China Agri News Week 39, 2020

- Indonesië: hete pepers zonder schimmels

Peper is een van de meest geteelde gewassen in Indonesië: op Sumatra, West-Java en Sulawesi zijn er talloze kleine kwekerijen. De teelt vindt buiten plaats. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research wil Indonesische telers helpen met de omschakeling naar een beschermde teelt.

Indonesië: hete pepers zonder schimmels

Peppers
© Wageningen UR

- MIDDEN-OOSTEN - Golfregio: agro-food export, mede door de COVID-19 pandemie, stijgt in 2020

De exportcijfers van 2020 blijven veelbelovend. De Nederlandse agro export naar de Golfregio in januari t/m augustus 2020 bedroeg maar liefst €863,2 miljoen. Met name in het eerste kwartaal van dit jaar, het begin van de corona pandemie, lag de exportwaarde veel hoger dan het jaar ervoor (+16,6% in Q1).

Agro-food export naar Golfregio blijft, mede door de COVID-19 pandemie, stijgt in 2020

- Jordan: building record wheat hoard to boost food security

“Jordan is working on boosting its strategic reserve to ensure food [security] amid uncertainties in light of coronavirus,” according to a spokesman of the Ministry of Industry and Trade.

Jordan Builds Record Wheat Hoard to Boost Food Security

AFRIKA - African horticulture sectors hit hard by COVID-19

The horticulture sector in Ghana, Ivory Coast and Rwanda is highly affected by measures taken to prevent the spread of the Coronavirus. Incomes fell as export came to a halt. The main bottleneck now is lack of finance to invest in upcoming seasons. However, the COVID-19 crisis might trigger positive changes in the sector as well.

African horticulture sectors hit hard by COVID-19

Covid-19 in Africa
© Wageningen UR

- Marokko: WUR-studierapport 'De aardappel-waardeketen in Marokko'

In het kader van het LNV-onderzoeksprogramma “Kansen voor Morgen” heeft Wageningen UR op verzoek van het Landbouwbureau op de Nederlandse Ambassade in Rabat, een studie uitgevoerd naar de ontwikkeling van de aardappel-waardeketen in Marokko en de relatie met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDGs).

WUR studierapport De aardappel waardeketen in Marokko

AMERIKA - Argentinië: verlaging exportheffingen op sojaproducten

Argentinië leidt aan een groot tekort aan dollars. Om de instroom ervan te versnellen in onzekere tijden, kondigde de regering een tijdelijke verlaging van de exportheffingen op de export van sojabonen en hun derivaten aan voor 90 dagen.

Argentinië verlaagt zijn exportheffingen op sojaproducten

- US: Farm Outlook for 2021

Eind september vond een Farm Outlook Forum plaats in Kansas City, MO waarbij vertegenwoordigers het US Department of Agriculture (USDA) en de American Farm Bureau Federation (AFBF) een uiteenzetting gaven over de huidige stand van zaken in de Amerikaanse landbouwsector en de verwachtingen voor 2021.

US Farm Outlook for 2021