Highlights Agroberichten Buitenland week 19, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Nieuwe AGROSPECIAL: Bodemverbetering wereldwijd

De nieuwe Agrospecial met als thema Bodemverbetering wereldwijd is verschenen. Een goede bodemkwaliteit is de basis voor een duurzame productie van voedsel. Lees over de huidige ontwikkelingen rond bodemverbetering in veel landen en wat hierin de rol is van het Landbouwattachénetwerk. De Agrospecial is uitgegeven als digitaal magazine.

Agrospecial Bodemverbetering

EUROPA - Portugal: consumentengedrag verandert vanwege COVID-19

De COVID-19-pandemie leidt tot veranderingen in het consumptiegedrag van de Portugezen. Lees de belangrijkste veranderingen, die onderzoeksbureau Levelsource  heeft gesignaleerd tijdens een studie uitgevoerd tussen 30 maart en 10 april.

COVID-19: Portugese consumentengedrag verandert

- Hungary: newsflash Week 18

Similar to the Netherlands, the Hungarian ornamental plant sector of horticulture was very severely hit as well by the coronacrisis. Read more in the newsflash Hungary week 18.

Hungary Newsflash Week 18

- Poland: effect of corona on agri & food sector

In order to inform about the impact of the coronavirus epidemics on businesses, the Netherlands-Polish Chamber of Commerce (NPCC), together with the Netherlands Embassy in Poland, is organising online webinars. On 23 April 2020 a webinar with BNP Paribas (Michał Siwek) and TopAgrar (Karol Bujoczek) was organized to assess the present state and future of agri-business in Poland.

Poland: effect of Corona on agri & food sector

- Frankrijk: 'Un bijou fleuri pour vous dire merci! '

Met deze woorden deelde ambassadeur Pieter de Gooijer van de Nederlandse ambassade in Frankrijk 500 bossen tulpen uit aan het zorgpersoneel van ziekenhuis Necker. Met deze tulpen wilden het Landbouwattachénetwerk en de Nederlandse ambassade de zorgverleners danken voor hun enorme inzet tijdens deze moeilijke  coronacrisis.

"Un bijou fleuri pour vous dire merci! "

bloemen voor zorgpersoneel Necker

- Bulgarije: producten van locale boerderijen in supermarkten

Bulgarije heefft maatregelen genomen voor een betere verkoop van de landbouwproducten. Die maken deel uit van de activiteiten ter vermindering van de gevolgen van de crisis door het coronavirus, waardoor een deel van de verkoopmogelijkheden voor landbouwproducten werd beperkt.

Producten van locale boerderijen in de Bulgaarse supermarkten

- Serbia: state aid to farmers due to the corona pandemic

The payment of financial aid to the most vulnerable farmers in Serbia has started. They are the most affected by the coronavirus pandemic, and the distribution of aid is expected to be finalized by the end of next week through the Payment Agency.

Serbia Newsflash Week 18

- Italiaanse prijs voor Nederlands varkensvlees

Varkensvlees van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) is in Italië in de prijzen gevallen. KDV levert vlees met de zogeheten Antibioticavrij Leven Garantie aan vleeswarenproducent Fratelli Beretta. In de categorie vleeswaren kreeg de Puro Beretta-lijn van deze producent de titel ‘Product van het jaar 2020’.

Italiaanse prijs voor Nederlands varkensvlees

- AGROSPECIAL Duitsland: meer aandacht voor bodem biedt kansen

Oplossingen voor een aantal groeiende Duitse milieuproblemen worden mede in bodemfuncties gezien. Bodemkwaliteit is daardoor steeds actueler. Het artikel maakt onderdeel uit van de nieuwe Agrospecial over Bodemverbetering wereldwijd.

Meer aandacht voor bodem in Duitsland biedt kansen

Agroforestry en akkerbouw
© Merijn Bos

AZIË - Japan: weekoverzicht coronavirus

Virus pandemic pushes Japan’s shoppers to finally buy online. The corona-crisis could be first-time where consumers see the merits of e-commerce. After the coronavirus outbreak calms down, more people will be online in Japan.

Coronavirus in Japan - weekoverzicht

- China Agri News Week 18, 2020

The news overview of week 18 from the agricultural team of the Netherlands Embassy in Beijing.

China Agri News Week 18, 2020

- Vietnam Agriculture still vital

Economist Le Xuan Nghia, former Vice President of the National Financial Supervisory Commission, talks to Nông Nghiệp (Agriculture) newspaper about the role of agriculture in reviving the economy after the COVID-19 pandemic.

Vietnam Agriculture still vital

- Myanmar: In gesprek met de landbouwraad in Myanmar

Frederik Heijink is bijna vier jaar landbouwraad in Myanmar. Het land heeft een enorme agrarische potentie en is in potentie the garden of Asia. “Vooral in de tuinbouw, maar ook in de veehouderij en aquacultuur zie ik positieve ontwikkelingen”, zegt Heijink. Dit artikel maakt deel uit van een nieuwe serie over de landbouwraden. Lees meer over wie zij zijn en wat ze doen. Deze keer in gesprek met landbouwraad Frederik Heijink in Myanmar.

'Groenteteelt in Myanmar maakt sprong voorwaarts'

Frederik Heijink (midden)

- AGROSPECIAL China pakt bodemverontreiniging aan

Veel landbouwgebieden in China kampen met bodemverontreiniging als gevolg van onder meer het lozen van giftig afval uit mijnen en metaalindustrie. Daardoor kunnen gewassen als rijst en bladgroenten te hoge gehalten aan cadmium of arseen bevatten. Nieuw beleid moet ervoor zorgen dat het geteelde voedsel veilig is voor mens en dier. Het artikel maakt onderdeel uit van de nieuwe Agrospecial Bodemverbetering wereldwijd .

China pakt bodemverontreiniging aan

Afvalwater van een mijn op een akker

- Golfregio: maatregelen ivm COVID-19

Als gevolg van de recente ontwikkelingen rondom het corona virus hebben de overheden van verscheidene Golfstaten een aantal ingrijpende maatregelen moeten nemen.

Maatregelen ivm COVID-19 in de Golfregio

- AGROSPECIAL Iran/Irak: zilte teelt is een kans in deze landen

Het areaal verzilte landbouwgrond in Iran en Irak neemt toe. Klimaatverandering en slecht watermanagement zijn belangrijke oorzaken hiervan. Er zijn maatregelen denkbaar om zilte gronden weer productief te maken. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen hierbij een ondersteunende rol spelen. Het artikel maakt onderdeel uit van de nieuwe Agrospecial Bodemverbetering wereldwijd.

Zilte teelt is een kans voor Iran en Irak

Veld van zeekraal (Salicornia) nabij het Urmia-meer in Iran

AFRIKA - AGROSPECIAL Rwanda: boeren in actie tegen bodemerosie

Verlies van vruchtbare grond door erosie is een groot probleem in Rwanda. Daarom wordt ingezet op verschillende maatregelen om dit tegen te gaan, zoals terrasvorming en aanplant van bomen. De non-profit organisatie OneAcreFund is op dit gebied actief. Het artikel is onderdeel van de agrospecial Bodemverbetering wereldwijd.

Boeren in Rwanda in actie tegen bodemerosie

Rivier in Rwanda
© Water for Growth

- Mexico: overeenstemming handelsakkoord Mexico-EU

In de week van 27 april 2020 werd duidelijk dat na jaren onderhandelen, de Europese Unie en Mexico een akkoord hebben bereikt voor een vernieuwd handelsverdrag. Met dit akkoord krijgt het al bestaande verdrag dat dateert uit het jaar 2000, een update.

Overeenstemming handelsakkoord Mexico-Europese Unie

- Mexico: marktonderzoek kansen voor Nederland in Mexicaanse tuinbouw & sierteelt

De Mexicaanse tuinbouw en sierteelt sector bieden volop kansen voor het Nederlands bedrijfsleven. De Mexicaanse sector, die zich wil innoveren, verduurzamen en productiever en efficiënter wil worden, staat open voor een innovatieve en technologische ontwikkeling, waarbij Nederlandse kennis uitstekend van pas komt.

Marktonderzoek naar kansen voor Nederland in Mexicaanse tuinbouw & sierteelt

- AGROSPECIAL Cuba neemt maatregelen tegen bodemverzilting

Bodemverzilting is een probleem dat in Cuba sinds de jaren vijftig wordt erkend en aangepakt. Ten zuiden van de hoofdstad Havana, een regio met veel landbouwproductie, dringt zout water het land binnen en beschadigt de bodem. Het artikel maakt onderdeel uit van de nieuwe Agrospecial Bodemverbetering wereldwijd.

Cuba neemt maatregelen tegen bodemverzilting

Irrigatie in bonen