Highlights Agroberichten Buitenland week 5, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Jaap Bond wil Topsector Tuinbouw regionaal profileren

De Nederlandse tuinbouw loopt mondiaal voorop. Dat geldt ook voor de sector uitgangsmaterialen. Die positie is niet vanzelfsprekend. De concurrentie staat namelijk niet stil. Des te belangrijker dat de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen aan de weg blijft timmeren. Dat zegt Jaap Bond, het nieuwe boegbeeld van de topsector.

Jaap Bond wil Topsector Tuinbouw regionaal profileren

Jaap Bond

Landbouwministers VS en Nederland openen uitstootvrije KAS2030

Minister van Landbouw  Carola Schouten en haar Amerikaanse collega Sonny Perdue hebben op dinsdag 28 januari de demonstratiekas KAS2030 bij de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk geopend.

Landbouwministers VS en Nederland openen uitstootvrije KAS2030

Aanvragen DHI-subsidie nu weer mogelijk

De subsidieregeling Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) is vanaf 15 januari 2020 opnieuw geopend. Net als in 2019 is er € 9 miljoen beschikbaar, maar een paar voorwaarden zijn veranderd.

Aanvragen DHI-subsidie nu weer mogelijk

- EUROPA - ‘Polen in schijnwerpers van Nederlandse agrofoodsector’

Carolien Spaans is sinds augustus 2019 als landbouwraad actief voor de Nederlandse landbouwsector in Polen. Zij is ook werkzaam in Slowakije en Tsjechië. ”Polen staat op de lijst exportlanden van de Nederlandse agrofoodsector op een eervolle achtste plaats.”

‘Polen in schijnwerpers van Nederlandse agrofoodsector’

Landbouwraad Carolien Spaans

Plukon neemt Spaanse pluimvee-onderneming Grupo VMR over

Plukon Food Group B.V. (Plukon) heeft 100% van de aandelen in Grupo de Gestión Empresarial Avícola VMR, S.L. (VMR) verworven. Het Spaanse Grupo VMR is actief in de productie en verwerking van kip en kipbereidingen.

Plukon neemt Spaanse pluimvee-onderneming Grupo VMR over

Horti Center to open in Serbia

It is fulfilling to witness long lasting, fruitful partnerships turn mutually beneficial. Last week construction began on the new logistic and training center for horticulture in Serbia. The new HortiCenter will open this year.

Horti Center to open in Serbia

De kern van het nieuwe Britse landbouwbeleid

De Britse regering heeft de Agriculture Bill gepubliceerd, het voorstel voor een landbouwwet die na de Brexit-transitieperiode het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU moet gaan vervangen.

De kern van het nieuwe Britse landbouwbeleid

Palace of Westminster

Poland: new province affected with H5N8 avian influenza

As informed by Polish Veterinary Service, based on the results of tests obtained from the national reference laboratory for avian influenza on 26 January 2020, an outbreak of highly pathogenic avian influenza (HPAI) was designated in the territory of Warminsko-Mazurskie province.

Poland: new province affected with H5N8 avian influenza

Ukraine becomes third largest agricultural exporter to EU

Ukraine was the third largest importer of agricultural produce to the European Union in November 2018 – October 2019 and showed the fastest growing dynamic, according to a monitoring report by the European Commission.

Ukraine becomes third largest agricultural exporter to EU

La French Tech: Franse startups in de landbouw

In Frankrijk doen AgTech startups het goed. Dit is mede te danken aan de uitgebreide steun vanuit de overheid met Macron’s Startupnation en het programma La French Tech.

La French Tech: Franse startups in de landbouw

Vleesmarkt in Bulgarije onderworpen aan opvallende veranderingen

Ontwikkelingen in de subsectoren van rund- en kalfsvlees, varkensvlees, pluimveevlees en schapen- en lamsvlees hebben invloed op de concurrentieverhoudingen op de markt. Varkensvlees heeft een dominant aandeel in de productie van rood vlees in Bulgarije.

Vleesmarkt in Bulgarije onderworpen aan opvallende veranderingen

- AZIË - Food innovation-missie naar Singapore

Bent u een innovatieve food-tech start-up, scale-up of mkb-bedrijf en klaar voor uitbreiding naar Azië? Wilt u zakendoen en/of samenwerken met Singaporese bedrijven en investeerders? Ga dan van 30 maart tot en met 3 april mee naar Food & Hotel Asia in Singapore.

Food innovation-missie naar Singapore

PRIMAFF Symposium on agricultural innovation systems in Tokyo

A symposium "Connected, Expanded and Changed in Agriculture through Innovation Insights from Japan, the Netherlands and global trends" was organized by the Policy Research Institute of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (PRIMAFF).

PRIMAFF Symposium on agricultural innovation systems in Tokyo

- MIDDEN-OOSTEN - Stijging tomatenproductie in Saoedi-Arabië door gerichte watergift

De teeltomstandigheden in Saoedi-Arabië zijn moeilijk. Het klimaat is er droog en warm. Toch lukt het de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) om op jaarbasis 80 kilogram tomaten per vierkante meter te produceren. En daarvoor is niet eens een high-tech kas nodig: gericht watergeven blijkt al een enorm verschil te maken.

Enorme stijging tomatenproductie in Saoedi-Arabië door gerichte watergift

Kassen

Kansen voor Nederlandse tuinbouwsector voor Expo2020 in Dubai

Circa 70 vertegenwoordigers van de tuinbouwsector kwamen bijeen tijdens de presentatie over World Expo Dubai 2020 door het ministerie van Buitenlandse Zaken om te praten over de Nederlandse tuinbouwinzending naar de World Expo.

Kansen voor Nederlandse tuinbouwsector voor Expo2020

- AFRIKA - Handelsmissie Fruit (sourcing) naar Ghana & Ivoorkust

Geïnteresseerd in het vinden van betrouwbare leveranciers, mogelijkheden om uw inkoopkosten te verlagen en het ontdekken van nieuwe teeltgebieden? Meldt u zich dan nu aan voor de missie naar Ghana en Ivoorkust die van 5 tot en met 15 mei plaats zal vinden.

Handelsmissie Fruit (sourcing) naar Ghana & Ivoorkust

Djazagro – Algerijnse vakbeurs voor voedselverwerking

Van 6-9 april 2020 vindt de jaarlijkse Djazagro plaats in Algiers. Dit is de belangrijkste agrofood-beurs van Algerije. Al jaren zijn er Nederlandse bedrijven aanwezig, waaronder Tummers Food Processing, Vreugdenhil Dairy Fooden Avebe. Meer dan de helft van de exposanten is afkomstig uit het buitenland.

Djazagro – Algerijnse vakbeurs voor voedselverwerking

- AMERIKA - Start-Up Challenge GreenTech Americas, Mexico

Ben jij of ken jij een Nederlandse start-up die innovatieve en duurzame oplossingen biedt voor de tuinbouwsector in Latijns Amerika? Wil je je eigen stand op de GreenTech Americas? Doe dan mee aan de startup-competitie.

Start-Up Challenge GreenTech Americas

- ABONNEREN - Link voor ontvangst wekelijkse Highlights

Kent u collega’s die ook geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Via deze link kunt u hen attenderen om zich in te schrijven voor de wekelijkse Highlights.

U kunt ons volgen op Twitter: @Agrobericht

Highlights Landbouwattachénetwerk