Highlights Agroberichten Buitenland week 48, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 58 landbouwteams actief in 79 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

NVWA publiceert handboek Nieuwe voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een handboek Nieuwe voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het handboek is vooral bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen die zij hieromtrent hebben.

NVWA publiceert handboek Nieuwe voedingsmiddelen

EUROPA - Verenigd Koninkrijk: Britse Brexit Readiness Guidances: de nieuwste updates

De Britse overheid heeft recentelijk een aantal updates gepubliceerd van de Brexit readiness guidances met informatie over hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op de nieuwe handelsrelatie met de EU vanaf 1 januari 2021. Een overzicht van de belangrijkste updates voor de agrifood sector.

Britse Brexit Readiness Guidances: de nieuwste updates

Brexit

- Poland: first HPAI outbreak this season

The Chief Veterinary Officer in Poland informed on November 25, 2020 on the designation of an outbreak of highly pathogenic avian influenza (HPAI) in poultry based on the results of laboratory tests received on November 24, 2020.

Poland: first HPAI outbreak this season

- Portugal: stijging export van voedsel en dranken

De export van voedingsmiddelen en dranken is tussen januari en september 2020 met 1,53% gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar, volgens het Portugees Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE).

Portugal ziet stijging export van voedsel en dranken

- België: hoe ziet het bord van de Belg eruit in tijden van COVID-19?

COVID-19 heeft de Belgische retail voedingsmarkt niet ongemoeid gelaten. Sommige trends die al zichtbaar waren in het begin van het jaar, werden nog eens versterkt door COVID-19, terwijl er voor de opkomst van andere trends een duidelijk verband bestaat met de huidige sanitaire crisis.

Hoe ziet het bord van de Belg eruit in tijden van COVID-19?

Voedsel
© Adobe Stock

- Bulgarije: landbouwminister kondigt extra budget aan via reddingsplan tegen COVID-19

De Bulgaarse landbouw krijgt 200 miljoen euro meer door de uitvoering van verschillende maatregelen in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling in de komende twee jaar. Een dergelijke mogelijkheid wordt geboden door het COVID-19-crisis-herstelmechanisme, dat deel uitmaakt van het Herstelplan voor Europa ‘Next Generation EU’.

Bulgaarse minister van Landbouw: 200 miljoen BGN via reddingsplan tegen COVID-19

- Spanje: ambassade organiseert geslaagd webinar over Kringlooplandbouw

De Nederlandse Ambassade in Spanje organiseerde half november het geslaagde webinar: “Kringlooplandbouw: samen op weg naar de nieuwe realiteit”. Tijdens het Spaanstalige webinar presenteerden de Spaanse en Nederlandse sprekers zowel het beleid als praktijkvoorbeelden op het gebied van kringlooplandbouw in beide landen.

Spanje: ambassade organiseert geslaagd webinar over Kringlooplandbouw

Overzicht sprekers webinar Kringlooplandbouw
© Nederlandse Ambassade Madrid

- Slovakia: impact COVID-19 & other agri news

In this agri newsletter for Slovakia you can find a summary of the EIT Food report on the impact of COVID-19 on the agrifood sector in Slovakia, an update about ASF and on increasing consumer prices.

Slovakia: impact Covid-19 & other agri news

- Hungary: newsflash week 47

COVID-19 effects on horticulture, pandemic measures, agro financies, market news, mentoring for entrepreneurs: weekly news of Hungarian agriculture.

Hungary Newsflash Week 47

Close-up of chrysanthemum flowers, covered in dew
© Dendoktoor

- Serbia: newsflash week 47

Meat sector news, organic farming, Western Balkan market integration, animal sector investments, COVID-19 measures: weekly news of Serbian agriculture.

Serbia Newsflash Week 47

AZIË - China: Solidaridad launched it's 2020 Sustainable Soy Guidelines

The Dutch embassy hosted the Solidaridad's 2020 China Soy Development Forum & China Sustainable Soy Guildines Launch. With China being the world's biggest soy exporter and the Netherlands being the second, the two countries together could give a strong push toward a more sustainable soy production.

Solidaridad Launched it's 2020 China Sustainable Soy Guidelines

Soya plants with ripe soybeans can be seen in the sunset.
© Liam Michaels

- China: deelname landbouwraad aan Nederlands radioprogramma over tuinbouw

Jungle Talks en Paprika Tasty Radio bespreken via een Nederlands tweewekelijks radioprogramma ontwikkelingen in de tuinbouwsector in verschillende landen. Ook de landbouwraden nemen actief aan deze uitzendingen mee. Na Kenia, Italië, Oekraïne, Brazilië is nu China aan de beurt. De uitzending is op 26 november om 14.00 uur te beluisteren via www.paprikatastyradio.nl. Op 3 december is de herhaling.

Radioprogramma tuinbouwontwikkelingen in China

MIDDEN-OOSTEN - Golfstaten: aanmelding Saudi Agriculture 2021 open

De registratie voor de 39ste editie van de Saudi Agriculture beurs , die van 18 t/m 21 oktober 2021 in Riyadh zal plaatsvinden, is nu geopend.

Aanmelding Saudi Agriculture 2021 open

AFRIKA - Zuid-Afrika & Angola: in gesprek met de landbouwraad

'Klimaatverandering treft Zuid-Afrika zwaar. Als het gaat om klimaatslimme landbouw kan Nederland bijdragen aan oplossingen. Dat is de overtuiging van Niek Bosmans. Hij is sinds augustus 2020 als landbouwraad werkzaam op de Nederlandse ambassade in Pretoria, met als werkgebied Zuid-Afrika en Angola.

'Veel kennis in Zuid-Afrika over circulaire landbouw'

Landbouwteam v.l.n.r. Niek Bosmans, Penathia Swartz (managementondersteuner), Bernard Likalimba (landbouwadviseur)

AMERIKA - VS: Biden-Harris plan 'to Build Back Better Rural America'

Het rurale Amerika – waar zo’n 20% van de Amerikaanse bevolking woont -  beschikt volgens Biden-Harris over veel hulpbronnen en wordt door hen gezien als de graanschuur en de energie leverancier van het land. En ook - als een deel van het land - waar velen naar toe gaan om van de natuur en hun vrije tijd te genieten. Een weerbaar, levend en leefbaar platteland beschouwen zij als van essentieel belang voor de gehele VS. De werkelijkheid van het leven in ruraal Amerika is anders.

Biden-Harris plan “to Build Back Better Rural America”

Biden-Harris
© Adobe Stock

- Brazilië: Nederland importeert 9% meer fruit uit Brazilië

In de eerste 9 maanden van 2020 registreerde de Braziliaanse fruitexport een stijging van 10,7% (46.767 TEU) in vergelijking met dezelfde periode van 2019.

Nederland importeert 9% meer fruit uit Brazilië

- Chile: circular business opportunities in the Agro-Food sector

Interested in doing business in Chile? With this webinar that will take place on December 9, we will ‘zoom’ in on circular opportunities in Agro-Food. Learn more about business opportunities in Chile, local developments and circular economy enablers, and find the right parties to start or expand your business in Chile!

Circular Business Opportunities in the Chilean Agro-Food Sector

- VS: Californische melkveehouderijsector over verduurzaming op Dairy Sustainability Summit

De virtuele California Dairy Sustainability Summit vond begin november plaats. Het evenement trok meer dan 600 deelnemers uit de zuivelsector. Tijdens de summit werd gesproken over nieuwe beleidsontwikkelingen en technologieën op het gebied van de verduurzaming van de melkveehouderij.

Californische melkveehouderijsector over verduurzaming op Dairy Sustainability Summit