Highlights Agroberichten Buitenland week 17, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Rabobank: corona raakt exporterende landbouwsectoren het hardst

De corona-crisis leidt tot een forse omzetdaling in vrijwel alle landbouwsectoren. Ook de visserij wordt hard getroffen. De sierteelt krijgt komende maanden de hardste klappen. De omzetdaling houdt voor bloembollenbedrijven het langste aan. Dat schrijft de Rabobank in een analyse van de economische effecten van de corona-pandemie.

Rabo: corona raakt exporterende landbouwsectoren het hardst

- EUROPA - Frankrijk: effect coronacrisis op vraag naar voedingsmiddelen

De coronacrisis leidt tot een verandering in de vraag van consumenten. In de supermarkten werd volop gehamsterd, met name langer houdbare producten. Maar er is ook een grote vraag naar verse groenten en fruit, die ten dele ten gunste komt van kleinschalige en lokale land- en tuinbouw.

Frankrijk: effect coronacrisis op vraag naar voedingsmiddelen

Bulgarije: regering en winkelketens bereiken akkoord, maatregelen tot einde jaar

Een dag nadat de winkelketens minister van Landbouw Desislava Taneva acuut hadden aangevallen vanwege een door haar voorgesteld en door het kabinet aangenomen decreet voor de verplichte beschikbaarheid van producten van lokale bedrijven in de winkels, hebben beide partijen een akkoord bereikt.

Bulgarije: regering en winkelketens bereiken akkoord, maatregelen tot einde jaar

Portugal: voed degene die u voedt!

Na een eerste publiciteitscampagne heeft het Portugese ministerie van landbouw in samenwerking met diverse lokale entiteiten een platform opgericht.

Portugal: Voed degene die u voedt!

In gesprek met landbouwraad Jaap Satter in Turkije

Jaap Satter is bijna vier jaar landbouwraad in Ankara. De belangrijkste ontwikkeling in de Turkse landbouw? “Groei op basis van eigen technologie. Dat lijkt negatief voor de Nederlandse agrofoodsector, maar biedt ook kansen.” Lees meer in deze serie over de landbouwraden.

‘Turkije is jaloers op Nederlandse ketenaanpak’

Jaap Satter

Romania: update corona agri news

Romania removes the export ban on agri-food products - Suspension of flights to/from NL prolonged by 14 days -New procedure for approval of charter flights for seasonal workers

Romania - Corona agri news - update

Spanish grocery retailers are not making a killing

During the coronavirus outbreak, supermarket chains have boosted their sales but not their profits. Their business have suffered due to increased costs because of logistics, security measures and the margin reduction.

Spain: Grocery retailers are not making a killing

Digitalisering als motor van de Nedersaksische landbouw, Duitsland

Nedersaksen ligt niet alleen tegen de Nederlandse grens aan, maar is ook “Agrarland Nr. 1” van Duitsland en wil dat blijven. Drie van de landelijke veertien “digitale experimenteervelden” liggen in Nedersaksen.

Digitalisering als motor van de Nedersaksische landbouw

Nieuwe eisen voor plantmateriaal naar VK per 21 april 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt met ingang van 21 april 2020 nieuwe maatregelen voor handel naar het VK van een aantal producten. Er gelden nieuwe eisen voor plantmateriaal van Lavandula sp., Nerium oleander en Rosmarinus officinalis, en voor een aantal houtige gewassen en producten waaronder Platanus en Ulmus.

Nieuwe eisen voor plantmateriaal naar VK per 21 april 2020

Poland: drought main concern on Earth Day

In Poland, the celebrations for World Earth Day were initiated in 1990 and are organized every year on April 22. Among the biggest challenges that cannot be ignored are: global warming, water deficits or excessive waste production.

Poland: drought main concern on Earth Day

Netherlands soft fruit solutions in Serbia

After numerous preparatory activities which took place in previous years, a project called Netherlands Soft Fruit Solutions will officially start in June 2020 in Serbia.  A cooperation agreement was signed on April 15, 2020.

Netherlands soft fruit solutions

A diagram showing the soft fruit solutions model
© Mila Mirkovic

Frost and drought causing damage in Hungarian agriculture

Plant cultivation is by nature at the mercy of the elements and with the changing climate, spring weather is becoming more and more unpredictable and mercurial in Hungary. Volatile changes in temperature and precipitation affect agriculture in the busy spring season in various ways.

A Promise of Spring? Frost and drought causing damages in Hungarian agriculture

- AZIË - COVID-19 doet voedselzekerheid van Singapore wankelen

Sinds verschillende landen over de hele wereld in lockdown zijn gegaan, zien we dat de supply chainvan voedsel verstoord is. Toen Maleisië, het land waar Singapore een groot deel van zijn voedsel van importeert, in maart aankondigde, zorgde dit voor grote paniek onder de consumenten in Singapore met lange rijen en lege schappen tot gevolg.

COVID-19 doet voedselzekerheid van Singapore wankelen

© Adobe Stock

Virtuele openstelling tulpentuin Nederlandse ambassadeur in Japan

Een virtuele rondleiding vond plaats door de tuin van de Nederlandse Ambassadeur in Japan, Z.E. de heer Peter van der Vliet. De rondleiding gaf mensen die thuis moesten blijven vanwege de noodtoestand een kans om via sociale media (Facebook Live en Instagram Live) toch te kunnen genieten van de tulpen in volle bloei.

Virtuele openstelling tulpentuin Nederlandse ambassadeur in Japan

Coronavirus in Japan - weekoverzicht

Het landbouwbureau van de Nederlandse Ambassade in Tokio volgt het dagelijkse nieuws wat zich rond het coronavirus in Japan afspeelt.

Coronavirus in Japan - weekoverzicht

High-tech contribution to Vietnam's agriculture

Vietnamese agricultural enterprises are promoting the application of high technologies in production and processing to contribute to restructuring the agricultural sector.

High-tech contribution to Vietnam 's agriculture

- AFRIKA - Newsletter Agriculture Kenya 2020 - 01 including corona update

The newsletter of the Agriculture Department of Kenya contains an update on the developments around corona, news on the Smart Water for Agriculture Program and the Kenya Market let Horticulture Project and a new articleon the Kenyan feed sector and much more.

Newsletter Agriculture Kenya 2020 - 01

Kenyan Feed Sector
© EKN

Newsletter Agriculture Tanzania 2020 - 01

The newsletter of the Agriculture Department of Tanzania contains an update on the developments around corona, news about the opening of the demonstration fish farm and the new factsheet Doing Business in Tanzania and much more.

Newsletter Agriculture Tanzania 2020 - 01

- AMERIKA - Braziliaanse overheid lanceert kredietlijn voor ondersteuning lokale productie

De Nationale Monetaire Raad (CMN), het ministerie van Economische Zaken en de Centrale Bank in Brazilië hebben gehoor gegeven aan de verzoeken van de minister van Landbouw, Tereza Cristina, om de door Covid-19 getroffen boeren, en ook de boeren die door de droogte zijn getroffen, te helpen.

Braziliaanse overheid lanceert kredietlijn voor ondersteuning lokale productie

MAPA medidas ecônomicas

Brazilië: investeringen in digitale landbouw op boerderijen

Braziliaanse ondernemers, economen en consultants zijn van mening dat de Braziliaanse agribusiness mogelijk sterker en competitiever uit de coronacrisis kan komen dan concurrenten wereldwijd.

Brazilië: investeringen in digitale landbouw op boerderijen

Webinar Circular Agriculture in USA - Lessons from the Netherlands

Het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Washington heeft in samenwerking met de Universiteit van North Carolina op 14 april een webinar georganiseerd getiteld "Moving towards Circular Agriculture" waarin door Dr. Saskia Visser, Programma leider “Circulaire en Klimaat neutrale samenleving” van Wageningen Universiteit werd ingegaan op “Lessons from the Netherlands”.

Webinar Circular Agriculture - Lessons from the Netherlands