Highlights Agroberichten Buitenland week 27, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Corona: VN-organisaties zetten versterkt in op voedselzekerheid

De coronapandemie bedreigt de voedselzekerheid in de wereld. Dat geldt vooral voor landen waar de situatie toch al nijpend is. Des te meer reden om vanuit Nederland, zowel multilateraal als bilateraal, extra in te zetten op versterking van de regionale voedselketens. Dat zegt Hans Hoogeveen, ambassadeur bij de VN-organisaties voor voedsel en landbouw in Rome. Dit artikel is onderdeel van een serie over de gevolgen van de coronacrisis op de voedselvoorziening wereldwijd.

Corona: VN-organisaties zetten versterkt in op voedselzekerheid

Hans Hoogeveen

Daling export tuinbouwproducten in april 2020

De tuinbouwexport was in april 2020 11 procent lager dan in april 2019. De daling was met 35 procent het hoogst voor de export van snijbloemen. Dat melden het CBS en onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research op basis van onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Daling export tuinbouwproducten in april 2020

Jaarrapport OESO Agricultural Policy Monitoring and Evaluation

De OESO heeft 30 juni haar jaarlijkse rapport over de subsidie aan de landbouw gepresenteerd, de zogeheten Agricultural Policy Monitoring and Evaluation 2020. In detail beschrijft het rapport het landbouwbeleid van 54 landen, waaronder de 37 OESO-landen.

Jaarrapport OESO Agricultural Policy Monitoring and Evaluation

- Hungary: poultry import boom in Newsflash week 26

COVID-19, subsidies, land legislation reform, artificial intelligence - The last week update in Hungarian agriculture.

Hungary Newsflash Week 26

- Serbia: newsflash week 26

Weather emergency, poultry farm construction, berry harvest, call for proposals - The last week update in Serbian agriculture.

Serbia Newsflash Week 26

AZIË - Japan: JAS-logo vanaf 16 juli verplicht voor biologische dierlijke producten

Het Japanse landbouwministerie MAFF heeft bekend gemaakt dat per 16 juli 2020 alle uitingen van "organic" in Japan op verwerkte dierlijke producten voorzien moeten zijn van het eigen JAS-logo. Dat geldt ook voor verwerkt voedsel dat voor 95% uit dierlijke grondstoffen bestaat.

JAS logo vanaf 16 juli verplicht voor biologische dierlijke producten

Organic products in Japan

- Myanmar: newsflash update, June 2020

Myanmar has been relaxing its in-country restrictions step by step except for the fact that the international travel and entry ban is still in effect, now extended until 31 July without clear prospects or conditions set for re-opening soon.

Newsflash update Myanmar, June 2020: ''Hopes and Challenges''

- China: export varkensvlees en melkpoeder naar China stijgt fors

In de eerste vier maanden van 2020 is de export van goederen van Nederlandse makelij naar China met 500 miljoen euro gestegen tot 3,5 miljard euro. Dat is 16 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. De export van varkensvlees is verdubbeld. Ook de uitvoer van babymelkpoeder is fors toegenomen. Dat meldt het CBS.

Export varkensvlees en melkpoeder naar China stijgt fors

Shipping containers

- South Korea: a tomato farmer has built a semi-closed greenhouse

On 24 June 2020 the first semi-closed greenhouse built by Korean farmer in collaboration with Dutch technology opened in county Buyeo, South-Chungcheong province in Korea. The greenhouse Woodeumgee Farm which grows tomatoes was selected for a subsidy program by Korean government in 2017.

A South Korean tomato farmer has built a semi-closed greenhouse

AMERIKA - VS, Mexico & Canada: nieuw Noord-Amerikaans handelsakkoord treedt in werking

Het nieuwe handelsakkoord tussen Mexico, de Verenigde Staten en Canada, het zogenaamde USMCA, is in werking getreden. Het USMCA zal het NAFTA-akkoord uit 1994 vervangen. Velen in Mexico hopen dat het akkoord Mexico zal helpen de weg naar boven te vinden uit de door COVID19 veroorzaakte diepe economische recessie.

Nieuw Noord-Amerikaans handelsakkoord treedt vandaag in werking

Paprika's

- Chili: corona nog niet onder controle en ontwikkelingen in export

Afgelopen weken werden er dagelijks meer dan 4.000 nieuwe besmettingen vastgesteld in Chili – waar veel wordt getest. Het hoofdstedelijk gebied van Santiago is met ruim 198.000 bevestigde infecties het op vier na zwaarst getroffen gebied wereldwijd, na New York, Moskou en Sao Paulo.

Update Chili: Corona nog niet onder controle en ontwikkelingen in export

- Mexico: marktonderzoek kansen voor Nederland in Mexicaanse retailsector

Het Holland House Mexico heeft in opdracht van NLinBusiness een marktonderzoek uitgevoerd om de kansen in kaart te brengen voor Nederlandse bedrijven in de Mexicaanse retailsector. Het rapport geeft inzicht in de Mexicaanse food en retailconsumptie, met speciale focus op bread and bakery, zuivel, vlees en vleesvervangers, organische producten en ‘fine food’.

Marktonderzoek kansen voor Nederland in Mexicaanse retailsector

- Brazilië: richting bio-economie

Eind mei 2020 is het Nationaal Programma voor Bio-inputs van het Braziliaanse Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Voedselvoorziening (MAPA) officieel van start gegaan.

Brazilië Richting Bio-economie

- Colombia: the Colombian strategic agenda for the floriculture sector 2020 – 2030

Learn more about the Colombian strategic agenda for the floriculture  sector 2020 – 2030, called "For the sustainability of the floriculture sector", which recently has been presented in the presence of Colombian President Duque.

The Colombian strategic agenda for the floriculture sector 2020 – 2030

ABONNEREN - Link voor ontvangst wekelijkse Highlights

Kent u collega’s die ook geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? U kunt hen attenderen om zich in te schrijven voor deze wekelijkse Highlights via deze link.

U kunt ons ook volgen op Twitter: @Agrobericht

Highlights Landbouwattachénetwerk