Header Landbouwradennetwerk

Highlights Agroberichten Buitenland week 38, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Begroting LNV: duidelijkheid voor Nederlandse landbouw en natuur

Duidelijkheid en houvast voor boeren, tuinders en vissers. In het laatste begrotingsjaar van het huidige kabinet maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werk van een concreet perspectief voor de Nederlandse landbouw en natuur, zodat nieuwe kansen voor verduurzaming en ondernemerschap ontstaan. De begroting (2 miljard euro) heeft als doel om de landbouw en visserij staande te houden op een concurrerende en turbulente wereldmarkt, met hoge eisen aan verduurzaming, en moet tegelijkertijd het hoofd bieden aan de impact van onder meer de stikstofproblematiek, de Corona-crisis en onzekerheden omtrent de Brexit.

Begroting LNV: duidelijkheid voor Nederlandse landbouw en natuur

Prinsjesdag
© minlnv

EUROPA - VK: webinar voor ondernemers: voorbereiding nieuwe regels EU en VK

Zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verandert vanaf 1 januari 2021 ingrijpend. Als de Brexit overgangsperiode afloopt, wordt dit voor een grote groep ondernemers de eerste keer dat zij zaken doen buiten de EU. Geldt dat ook voor u? De Rijksoverheid organiseert dinsdag 29 september speciaal voor u het webinar: Voorbereiden op nieuwe regels tussen de EU en het VK: wat kan ik doen?

Webinar voor ondernemers: Voorbereiden op nieuwe regels tussen de EU en het VK

Brexit

- Frankrijk: overheid werkt aan keurmerk milieuvoetafdruk op levensmiddelen

De nieuwe Franse minister van ‘ecologische transitie’, Barbara Pompili, start samen met haar collega’s van landbouw en van financiën een onderzoek naar labeling van de milieuvoetafdruk op levensmiddelen. Doel is consumenten inzicht te geven in de miliieudruk van levensmiddelen, om bewuste keuzes te kunnen maken bij de aanschaf van levensmiddelen.

Franse overheid werkt aan keurmerk milieuvoetafdruk op levensmiddelen

- Czech Republic: forest report 2019: record harvesting and restoration

The ongoing bark beetle calamity is one of the main causes of record timber harvesting in 2019. A total of 32.58 million m3 of timber was harvested in forests in the Czech Republic, of which 95% was so-called incidental logging.

2019 report on the Czech forests: record harvesting and restoration

- Slovakia: African Swine Fever update

In 2020, African Swine Fever (ASF) outbreaks in pig holdings in Slovakia were noted, mostly in backyard farms in south-eastern part of Slovakia. A total of 27 outbreaks were notified until 14 September 2020, of which 16 outbreaks in 2020.

Slovakia: African Swine Fever update

Pig farm
© Reuters/Daniel Acker

- Spain: raising the most exclusive cow

A farmer from Burgos was the first to have Wagyu beef cattle in Spain. For 20 years, he has been breeding this high-class animal in a semi-extensive way, performing the slaughter according to the halal method.

Raising the most exclusive cow in Spain

- Poland: new draft legislation for animal protection

In Poland the agrinews was dominated this week by new draft legislation for animal protection: ban on fur farming, on ritual slaughter and circus animals. But we also have a forecast on the export of 2020 and the details of the COVID-19 support for Polish farmers.

Poland: agricultural news week 37

- Hungary: newsflash week 37 with effects of COVID-19 on business

COVID-19 effects on international business, Avian flu, pig sector expectations, agro R&D - The week in Hungarian agriculture.

Hungary Newsflash Week 37

- Serbia: newsflash week 37 with cross-border corporation

Cattle subsidy, business news, frozen fruit export, cross-border cooperation and a new program for innovative SMEs - The week in Serbian agriculture.

Serbia Newsflash Week 37

AZIË - Uzbekistan: market study available on plant propagation material

Uzbekistan is moving from an inward-oriented economic model towards a more open, integrated and export-driven economy. With the support of the EU, World Bank, FAO and Asian Development Bank, an agri-food development strategy for 2020–2030 was created by the Ministry of Agriculture of Uzbekistan and approved in late November 2019.

Market Study Available on Plant Propagation Material in Uzbekistan

Oogst

- South Korea: how prepared is the country for hi-tech agriculture?

Korea is facing a number of challenges in the efforts to develop hi-tech agriculture and smart farming. The small farmland sizes, lack of cooperation and lack of entrepreneurship between the stakeholders are amongst these challenges. The Netherlands embassy in Seoul shared the lessons learnt in the Netherlands during a seminar.

How prepared is South Korea for hi-tech agriculture?

- Japan: overzicht aankomende agrogerelateerde beurzen

De landbouwraad in Japan ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven door het organiseren van het Holland Paviljoen op toonaangevende beurzen. In het kader van deze ondersteunende werkzaamheden hebben we een selectie gemaakt van de belangrijkste handelsbeurzen met en zonder Holland Paviljoen op het gebied van landbouw die de komende jaren in Japan plaats zullen vinden.

Japan: data van Food en Agtech-beurzen

Foodex pavilion

- China: agri news overview week 37

The news overview of week 37 from the agricultural team of the Netherlands Embassy in Beijing.

China Agri News Week 37, 2020

MIDDEN-OOSTEN - Golfregio: recente ontwikkelingen beurzen

Vanwege de voortdurende COVID-19 pandemie hebben er recentelijk een aantal besluiten plaatsgevonden omtrent beurzen en conferenties in de Golfregio.

Recente ontwikkelingen beurzen in de Golfregio

AFRIKA: Ghana, Ivoorkust & Nigeria: in gesprek met landbouwraad Bram Wits

De grootste uitdaging voor landen in West-Afrika is om de eigen voedselproductie te vergroten. Integratie van de keten is daarbij cruciaal. Dat zegt landbouwraad Bram Wits. “Op grote internationale bedrijven wordt druk uitgeoefend om hierin te investeren. Nederlandse bedrijven doen dat ook.” Lees het interview.

'Voedselproductie in West-Afrika nog hoger op agenda'

Bram Wits

AMERIKA - Argentinië: publiek-private samenwerking stimuleert optimalisatie varkensketen

Een cluster van Nederlandse bedrijven gaat samenwerken met stakeholders in Argentinië om de lokale varkensketen te optimaliseren. De Rijksoverheid ondersteunt hen hierbij met het programma Partners for International Business (PIB).

Publiek-private samenwerking stimuleert optimalisatie Argentijnse varkensketen

- VS: Biden, Trump, beantwoorden vragen American Farm Bureau

De American Farm Bureau Federation (AFBF), de grootste boerenledenorganisatie in de VS, stuurt al meer dan 40 jaar in aanloop naar de Presidentsverkiezingen een vragenlijst naar beide kandidaten. In de vragenlijst worden zaken aan de orde gebracht die naar alle waarschijnlijkheid gedurende het komende presidentstermijn een impact kunnen hebben op de agrarische sector en plattelandsgemeenschappen.

Biden, Trump, beantwoorden vragen American Farm Bureau

Questionnaire
© AFBF

- Mexico: virtuele handelsmissie tuinbouw met minister Schouten

Bent u actief in de tuinbouw en wilt u zakendoen in Mexico? Neem dan van 3 tot en met 5 november deel aan de virtuele handelsmissie met een focus op de Mexicaanse tuinbouwsector.

Virtuele handelsmissie tuinbouw Mexico met minister Schouten