Highlights Agroberichten Buitenland week 3, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

Nieuw exportrecord van 6,2 miljard voor bloemen en planten

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten zorgen ervoor dat 2019 de boeken in gaat als nieuw recordjaar met een exportwaarde van € 6,2 miljard. De exportwaarde van potplanten groeide met 4,3% iets harder dan die van de snijbloemen met 3,6%, zo blijkt uit de statistieken van Floridata.

Nieuw exportrecord van 6,2 miljard voor bloemen en planten

Nederland belangrijke leverancier voor groenten en fruit in Europa

De Nederlandse verkoop van groenten en fruit in het buitenland steeg afgelopen jaar met 4% naar €11,9 miljard. Maar liefst 80% wordt verkocht binnen een straal van 1.000 kilometer. 90% van de afzet blijft in EU-landen. In 2019 heeft de Nederlandse groente- en fruitsector opnieuw bewezen een betrouwbare partner te zijn voor de Europese retail.

Nederland belangrijke leverancier voor groenten en fruit in Europa

- EUROPA - Vlaanderen: innovatieve bedrijfsoplossingen voor duurzaam waterbeheer

Na de droge zomer van 2018 besloot de Vlaamse regering om een project op te starten om met behulp van bedrijven Vlaanderen beter voor te bereiden op langdurige droogteperiodes met de daarbij gepaard gaande waterschaarste.

Vlaanderen: innovatieve bedrijfsoplossingen voor duurzaam waterbeheer

Balkan Business Dialogue 2020 op 5 maart in Den Haag

Heeft u interesse om zaken te doen in Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië, Servië of Griekenland? Tijdens de Balkan Business Dialogue op 5 maart hoort u hoe u dat het beste kunt aanpakken. De bijeenkomst vindt plaats op RVO.nl in Den Haag.

Balkan Business Dialogue 2020

Situation on the apple market in Poland

The 2019/20 apple season is extremely different to the previous one, when Poland faced a record level of harvest (3.9 million tons). According to September estimates of the Polish Statistical Office, domestic apple production in 2019 decreased by 25% to approx. 3 million tons, which resulted in significant increases in the prices of these fruits.

Poland: situation on the apple market

De Halm pikt graantje mee van Deense mueslimarkt

Bij De Halm beginnen ze de dag graag met biologische muesli. Met de productie ervan, wel te verstaan. De producten gaan sinds december 2019 ook naar Denemarken. Met dank aan het internationale netwerk van Enterprise Europe Network (EEN).

De Halm pikt graantje mee van Deense mueslimarkt

Avian flu returned to Slovakia after three years

Avian flu has returned to Slovakia. Tests have confirmed the occurrence of a highly pathogenic subtype of H5N8 in a private poultry farm in the village of Zbehy (Nitra Region).

Avian flu returned to Slovakia after three years

Veganuary: Britse retailers springen in op vraag naar veganistische producten

In het Verenigd Koninkrijk zullen in januari ongeveer een kwart miljoen mensen de uitdaging aangaan om minimaal een maand lang een veganistisch dieet te volgen. De door de non-profitorganisatie Veganuary georganiseerde campagne wil consumenten aansporen om te kiezen voor een plant-based dieet om het klimaat te beschermen.

Veganuary: Britse retailers springen in op vraag naar veganistische producten

De Franse wijnbouw bereidt zich voor op de toekomst

De wijnsector in Frankrijk staat voor grote uitdagingen: de wijnbouw is erg kwetsbaar voor klimaatverandering en de sector gebruikt veel gewasbeschermingsmiddelen die op grote weerstand stuiten bij Franse consumenten. Wijnboeren zijn zich hier van bewust en proberen de problemen aan te pakken.

De Franse wijnbouw bereidt zich voor op de toekomst

- AZIË - 49 keer op en neer naar China voor zuivelcentrum

De goede naam van de Nederlandse agrofoodsector in China is mede te danken aan de positieve impact van het Chinees-Nederlandse zuivelcentrum op de Chinese zuivel. Dat zegt Atze Schaap van zuivelonderneming FrieslandCampina.

49 keer op en neer naar China voor zuivelcentrum

Atze Schaap

Save The Date Business Week Japan, Taiwan & Zuid-Korea

Bent u een potentiële, startende of ervaren exporteur en bent u geïnteresseerd in zaken doen in Japan, Taiwan of Zuid-Korea? Kom dan naar de Business Week waarbij ook de landbouwraden en hun collega’s aanwezig zullen zijn. Van 17 tot en met 19 februari krijgt u antwoord op al uw ondernemersvragen. Hèt internationaliseringsevenement van het jaar voor deze drie landen vindt achtereenvolgens plaats in Rotterdam, Eindhoven en Ede/Wageningen.

Business Week Japan, Taiwan & Zuid-Korea 2020

Aviko neemt Chinese fritesproducent Hongyuan Louis over

Aviko, één van Europa’s grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en specialty aardappelproducten en onderdeel van Royal Cosun, heeft overeenstemming bereikt met Hongyuan Agriculture om 90% van haar aandelen in Hongyuan Louis te verwerven.

Aviko neemt Chinese fritesproducent Hongyuan Louis over

Vietnam’s exports of farm produce in 2019 total 41.3 billion USD

Exports of Vietnam’s agro-forestry-fishery products in 2019 hit a record high of 41.3 billion USD, up 3.5% from 2018. The agriculture sector last year enjoyed an export surplus of 9.9 billion USD, 1.1 billion USD more than in 2018.

Vietnam’s exports of farm produce in 2019 total 41.3 billion USD

Processing seafood for export

Singapore opent nieuwe subsidie-aanvragen voor R&D in Agri-Tech en Food Tech

De Singapore Food Agency (SFA) en de Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) hebben gezamenlijk twee nieuwe subsidies voor R&D geopend: één gericht op voedselproductie in stedelijk gebied (urban farming) en één gericht op onderzoek naar alternatieve eiwitten.

Singapore Opent Nieuwe Subsidie Aanvragen voor R&D in Agri-Tech en Food Tech

Number of insect companies on rise in South Korea

The number of South Korean companies raising or processing insects for food, pets and other purposes grew threefold in 2018 from three years earlier.

Number of insect companies on rise in South Korea

Larvae of Black soldier fly

- MIDDEN-OOSTEN - Modified import regulations for agricultural inputs in Iran

Based on the Iranian news media, the government is considering to put all agriculture inputs, including seeds and propagating material in the second tier group of import (NIMA), except for potato and sugar beet seeds.

Modified import regulations for agricultural inputs in Iran

- AFRIKA - Gezocht: bedrijven voor New Business Challenge Ghana 2020

Heeft u internationale ambities met uw bedrijf en heeft u bijzondere interesse in Ghana? Doe dan mee aan de New Business Challenge (NBC) en grijp de kans om uw ambitie waar te maken.

Gezocht: bedrijven voor New Business Challenge Ghana 2020

Business Challenge Ghana 2020

The Future of Conservation Agriculture in South Africa

South Africa has a dynamic and active group of farmers, agricultural researchers and extension workers testing and promoting the use of CA principles with farmers being at the centre of the innovation. 

The Future of Conservation Agriculture in South Africa

- AMERIKA - Braziliaanse coöperaties overwegen samenwerking met Nederlands bedrijfsleven

Besturen van drie landbouwcoöperaties in de zuidelijke deelstaat Paraná van Brazilië overwegen samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) en bedrijven uit de Nederlandse zuivelketen. Deze samenwerking is in eerste instantie gericht op onderzoek dat moet leiden tot verdere ontwikkeling van de melkveesector in het werkgebied van de betrokken coöperaties.

Braziliaanse coöperaties overwegen samenwerking met Nederlands bedrijfsleven

Weidegang op Braziliaanse boerderij

Amerikaanse vraag naar Mexicaanse avocados blijft stijgen

Het Amerikaanse Ministerie voor Landbouw stelt in een rapport dat de Mexicaanse avocado-export naar de VS voor het landbouwjaar 2019/2020 naar verwachting een miljard ton zal overschrijden. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan de 888 duizend ton van landbouwjaar 2018/2019.

Amerikaanse vraag naar Mexicaanse avocados blijft stijgen

- ABONNEREN - Link voor ontvangst wekelijkse Highlights

Kent u collega’s die ook geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Via deze link kunt u hen attenderen om zich in te schrijven voor de wekelijkse Highlights.

U kunt ons volgen op Twitter: @Agrobericht

Highlights Landbouwattachénetwerk