Highlights Agroberichten Buitenland week 20, 2020

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 57 landbouwteams actief in 77 landen.

De eerstvolgende editie Highlights week 21 verschijnt op woensdag 20 mei ivm Hemelvaartsdag

Coronavirus en internationaal zakendoen

Het coronavirus (COVID-19) roept vragen op bij ondernemers: wat zijn de gevolgen bij internationaal zakendoen, wat gebeurt er met geplande handelsmissies en wat zijn de Nederlandse maatregelen en reisadviezen? Via deze informatiebronnen blijft u op de hoogte.

Coronavirus en internationaal zakendoen

Nieuwe AGROSPECIAL: Bodemverbetering wereldwijd

De nieuwe Agrospecial met als thema Bodemverbetering wereldwijd is verschenen. Een goede bodemkwaliteit is de basis voor een duurzame productie van voedsel. Lees over de huidige ontwikkelingen rond bodemverbetering in veel landen en wat hierin de rol is van het Landbouwattachénetwerk. De Agrospecial is uitgegeven als digitaal magazine.

Agrospecial Bodemverbetering

Ruim kwart minder bloemenexport in maart

In maart 2020 is de exportwaarde van sierteelt, zoals bloemen, planten, bollen en boomkwekerijproducten, met 22 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. De export van snijbloemen nam af met 26 procent. Het meest kromp de uitvoer van sierteelt naar Italië. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Ruim kwart minder bloemenexport in maart

EUROPA - Russia: greenhouse sector and its perspectives under new circumstances

Due to self-isolation of the population and poor organization of food deliveries in remote regions in Russia as well a decrease in population incomes and, as a result a focus on products with a long shelf life, the Russian market on fruit and vegetables has slowdown since the pandemics started in March 2020.

Russian Greenhouse sector and its perspectives under new circumstances

Glastuinbouw

- VK: toch financiële steun voor Engelse melkveehouders vanwege corona

De regering van het VK komt alsnog met financiële steun voor melkveehouders. Met dit hardship fund kunnen zij in april en mei voor een verlies aan inkomsten van meer dan 25 procent compensatie krijgen tot 70 procent van dat verlies, tot een maximum van 10.000 pond.

Coronavirus: toch financiële steun voor Engelse melkveehouders

- Bulgarije: pandemie leidt tot beperkte daling grondprijs

De coronavirus pandemie zal leiden tot een beperkte daling van de grondprijzen en de huren in Bulgarije, evenals van het aantal transacties. Die zal echter veel kleiner zijn in vergelijking met ander onroerend goed, aldus Stayko Staykov, voorzitter van de Bulgaarse Vereniging van eigenaren van landbouwgrond (BVELB) voor Investor.bg.

Bulgarije: pandemie leidt tot beperkte daling grondprijs

- Hungary: the economy adapts as the storm is passing

While the global pandemic will likely leave behind lasting effects in the economy, various sectors I Hungary are employing measures to get business back on track.

Hungary Newsflash Week 19

- Serbia: end of the state of emergency due to corona pandemic

The state of emergency was terminated on May 6th, but some of the extraordinary measures will remain in place for now.

Serbia Newsflash Week 19

- Luxemburg: ook in 2019 positieve handelsbalans voor Nederland

De COMEXT-handelscijfers voor 2019 voor de handel in agro-food producten tussen Nederland en Luxemburg laten nog altijd een positieve handelsbalans voor Nederland zien met schaaldieren, sierteeltproducten en 'overige bereidingen' als belangrijkste exportproducten.

Luxemburg: ook in 2019 positieve handelsbalans voor Nederland

- VK: Britse landbouw in 2019 productiever dan ooit

Volgens de schattingen is in 2019 ten opzichte van 2018 de totale factorproductiviteit van de landbouwsector in het Verenigd Koninkrijk toegenomen met 4,0%, naar het hoogst gemeten niveau van 102,1 (sinds 1973, met 2015 = 100).

Britse landbouw in 2019 productiever dan ooit

- Rusland: top-30 regions leaders in milk production

According to the Russian Federal Statistic Service (Rosstat), agricultural enterprises within the Russian Federation produced during the first quarter of 2020 in total 4.36 million tons of milk. Rosstat notes as of April 1, the larger agricultural enterprises hold 8.1 million cattle, of which 3.25 million cows and the smaller family farms kept 2.79 million cattle, including 1.3 million milking cows.

TOP 30 Russia’s regions-leaders in milk production in the first quarter of 2020

- Spanje: transitie naar duurzaam bodembeheer (Agrospecial)

Ondanks de verschillende context zijn veel uitdagingen in de landbouw in Zuidoost-Spanje vergelijkbaar met die in Nederland. Er is behoefte aan een transitie naar landschapsherstel en duurzame intensivering van de landbouw.

Transitie naar duurzaam bodembeheer in Zuidoost-Spanje

Overstromingen na hevige regenval in Spanje

AZIË - India: impact of COVID-19 on agrifood sector

After announcing a lockdown, the Indian government was quick to declare agriculture as an essential sector. Implementation and enforcement in a country of 1.3 billion people comes with its challenges, such as maintaining smooth logistics and countering misinformation.

Impact of Covid 19 on India's Agrifood sector

- Taiwan: tulips to medical workers

In the absence of the usual Dutch celebration of King’s Day amid this serious pandemic, the Netherlands Office Taipei chose to express gratitude to the front-line medical staffs in Taiwan with 3,999 tulips from the Netherlands.

Tulips to medical workers in Taiwan

- China: agri news week 19, 2020

The news overview of week 19 from the agricultural team of the Netherlands Embassy in Beijing.

China Agri News Week 19, 2020

- Singapore: NTU ontwikkelt duurzame manier aanmaak chitine

Wetenschappers van de Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) hebben een groene manier ontwikkeld om chitine te maken door twee vormen van voedselverspilling te gebruiken, garnalenschalen en afgedankt fruit, en ze te fermenteren.

NTU Singapore ontwikkelt duurzame manier aanmaak chitine

- Japan: leliepromotie

Zoals op veel plekken in de wereld is de tweede zondag in de maand mei Moederdag. Voor de bloemensector is dit een van de belangrijkste verkoopdagen voor pot- en snijbloemen, met name anjers. In Japan werd in de week daarvoor een bloemenactie gehouden.

Leliepromotie in Japan

- Kazakhstan: highlights of agricultural sector April 2020

This overview will get you acquainted with the latest news of Kazakhstan Agricultural sector introduced in April issue of the Economic Newsletter which is prepared by the Economic Section of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Kazakhstan.

April 2020 Highlights of Kazakhstan Agricultural Sector

- Myanmar: app voor beter bodembeheer (Agrospecial)

Het landbouwpotentieel van Myanmar is gigantisch, zowel in productiecapaciteit als in marktkansen. Veel Nederlandse bedrijven zijn in dit land actief. Met de ontwikkeling van een mobiele applicatie voor locatie-specifieke bemestingsadviezen is Nederland koploper.

App voor beter bodembeheer in Myanmar

SFT on mobile phone in farmer's field

MIDDEN-OOSTEN - UAE: food security webinar

The Netherlands Business Council UAE (NBC) in partnership with the Benelux Council, the Embassy and the Consulate General of the Kingdom of The Netherlands held a special Webinar on Food Security in the UAE on Sunday, the 10th of May.

Food Security Webinar UAE

Webinar

- Egypte/Jordanië: een vruchtbare bodem voor samenwerking (Agrospecial)

In Egypte en Jordanië is water schaars. Dat is geen reden om het belang van een goede bodem te vergeten. In deze landen wil Nederland bijdragen aan de ontwikkeling van de tuinbouw door efficiënter gebruik te maken van water en energie.

Een vruchtbare bodem voor samenwerking met Egypte en Jordanië

Sekem, van woestijn tot paradijs

AFRIKA - South Africa: conservation wine farming during COVID-19

On 7 May 2020 the World Wildlife Foundation (WWF) organised a webinar focusing on the impact of COVID-19 on the wine industry in South Africa. Here we are highlighting some of the interesting points on and challenges experienced by the industry in the country as presented by the speakers during this webinar.

Inside the world of South African conservation wine farming during COVID-19

- Kenya: update doing business regarding COVID-19

The outbreak of COVID-19 has consequences for entrepreneurs doing business in or with Kenya. We provide an overview of useful information intended for everyone involved with agribusiness in Kenya.

Doing business in Kenya: updates regarding COVID-19

- Zuid-Afrika: webinar innovatiesamenwerking in agri-food op 27 mei

RVO organiseert samen met de Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika een informatie-webinar in het kader van de bilaterale innovatiesamenwerking op agri-food. Het overkoepelende thema is hierbij klimaatslimme en duurzame landbouw.

Webinar: Innovatiesamenwerking met Zuid-Afrika in agri-food

- West-Afrika: meer bodemonderzoek nodig (Agrospecial)

Bodem is een onmisbaar onderdeel van voedselsystemen over de hele wereld. Hetzelfde geldt voor Ghana en de rest van West-Afrika. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de bodems van West-Afrika niet zo vruchtbaar. Ze bevatten onvoldoende voedingsstoffen om planten gezond en goed te laten groeien. De kwaliteit van de bodem is bovendien niet goed in kaart gebracht.

Meer bodemonderzoek nodig in West-Afrika

v.l.n.r. Bram Wits, landbouwraad, Marian Armoo, beleidsondersteuner landbouw en Dr. Prem Bindraban van het International Fertilizer Development Center (IFDC) in Accra.

AMERIKA - Mexico: impact COVID-19 op agro-food sector

Na het afkondigen van een sanitaire noodsituatie op 30 maart 2020, besloot de Mexicaanse overheid al gauw dat de landbouw en agro&food sector als essentiële activiteiten worden beschouwd. Al daarvóór werd duidelijk dat grote bijeenkomsten uitgesteld moesten worden, wat inhoudt dat talrijke beurzen en missies naar een ander moment zijn verplaatst.

Impact COVID-19 op de Mexicaanse agro-food sector

- Cuba: COVID-19 noopt tot vermindering afhankelijkheid voedselimport

Naar aanleiding van de corona-crisis kondigde de Cubaanse Minister van Landbouw Gustavo Rodríguez Rollero op 5 mei j.l. aan samen met nationale en internationale organisaties aan een nationaal voedselzekerheidsplan te werken.

COVID-19 noopt Cuba tot vermindering afhankelijkheid voedselimport

- Ecuador: effects of COVID-19 on agribusiness

An update of the most relevant developments so far in Ecuador related to COVID-19 during March and April and the effects on the agricultural sector. Read more about the impact does it have on the non-oil exports, fresh cut flowers, banana exports and the input for egg producers.

Effects of COVID-19 on agribusiness in Ecuador

- Peru: effects of COVID-19 on agribusiness

An update of the most relevant developments so far in Peru related to covid-19 during March and April and the effects on the agricultural sector.

Effects of COVID-19 on agribusiness in Peru

- Colombia: effects of COVID-19 on agribusiness

An update of the most relevant developments so far in Colombia related to covid-19 during March and April and the effects on the agricultural sector.

Effects of COVID-19 on agribusiness in Colombia

- Argentinië: techniek met directe inzaai gewassen (Agrospecial)

In belangrijke gewassen zoals soja en mais gebruiken de meeste Argentijnse producenten een techniek die wij in Nederland nog nauwelijks benutten: directe inzaai. In Argentinië heet dat siembra directa. Deze techniek heeft een aantal positieve effecten op de bodemkwaliteit.

Argentinië voorop met directe inzaai gewassen

Inzaai mai zonder ploegen