Highlights Agroberichten Buitenland week 27

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwradennetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 53 landbouwteams actief in ruim 70 landen.

Tweewekelijkse verschijning Highlights

In verband met de vakantieperiode verschijnt Highlights vanaf deze week tweewekelijks. De eerstvolgende Highlights verschijnt op 18 juli, daarna op 1 en 15  augustus, vanaf 15 augustus weer wekelijks.

Sierteelt bundelt krachten voor meer verantwoorde productie

In het World Horti Center is 2 juli het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen convenant sierteeltsector ondertekend. De Nederlandse sierteeltsector heeft samen met de overheid, een vakbond en een NGO, afspraken gemaakt over meer verantwoorde internationale productie en handel van siergewassen.

Sierteelt bundelt krachten voor meer verantwoorde productie

EU en Mercosur bereiken akkoord over handelsverdrag

De Europese Unie en Mercosur, een handelsblok bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, hebben op 28 juni 2019 een politiek akkoord bereikt over een handelsovereenkomst. Deze gesloten overeenkomst zal een gebied met 780 miljoen mensen bestrijken en zal de nauwe politieke en economische betrekkingen tussen de EU en de Mercosur-landen verstevigen.

EU en Mercosur bereiken akkoord over handelsverdrag

EU-regeling voor de promotie van landbouwproducten

De Europese Commissie ondersteunt initiatieven voor voorlichtings- en afzetbevorderingsacties van landbouwproducten door deze te co-financieren. Hiermee wil de Europese Commissie het concurrentievermogen van de landbouwsector verhogen en het marktaandeel vergroten.

EU regeling voor de promotie van landbouwproducten

-EUROPA- Een stijgende lijn: de export van Nederland naar Frankrijk

De export van landbouwgoederen van Nederland naar Frankrijk is over de periode van 2015-2018 fors gestegen, met 2017 als piekjaar. De export was groter dan de import, en de productcategorieën die het meeste werden geëxporteerd lijken redelijk stabiel.

Een stijgende lijn: de export van Nederland naar Frankrijk

Minister Gove kondigt herziening Engelse nationale voedselstrategie aan

Defra-minister Michael Gove heeft Henry Dimblebyaangesteld om een nieuwe nationale voedselstrategie te ontwerpen. Dimbleby zal de gehele Britse voedselketen from farm to fork onder de loep nemen en onderzoeken hoe een nieuwe voedselstrategie kan bijdragen aan een beter milieu en volksgezondheid, verduurzaming van de landbouw, en economische welvaart.

Minister Gove kondigt herziening Engelse nationale voedselstrategie aan

Kom in contact met de Italiaanse biologische markt

Door een Europese subsidie kan de Nederlandse organisatie voor de biologische sector Bionext in samenwerking met de Italiaanse sectororganisatie Federbio op de SANA een Holland-Italië paviljoen realiseren. De SANA is de Italiaanse beurs voor biologische en natuurlijke producten welke wordt gehouden van 6 tot en met 9 september 2019 in Bologna.

Kom in contact met de Italiaanse biologische markt op de SANA via Bionext

Ukraine introduces embargo on import of fertilizers from Russia

On June 26, the Cabinet of Ministers of Ukraine published a resolution expanding the list of goods prohibited from being imported to the territory of Ukraine from the Russian Federation. This resolution comes into effect on July 1, 2019.

Ukraine introduces embargo on import of fertilizers from Russia

'Sparring' with Spar Polska

Spar in Poland is a medium-sized network of 250 stores/supermarkets, located mainly in southern and western Poland. The Polish market, especially for medium-sized players such as Spar, is very difficult, because it is dominated by discounters, with Biedronka and Lidl as the leaders, they set trends, invest huge amounts of money in advertising and dictate prices.

'Sparring' with Spar Polska

Spar- logo

Deense belasting op gewasbescherming - overzicht

Denemarken heeft door de jaren heen verschillende vormen van belasting geheven op (het gebruik van) gewasbeschermingsmiddelen, - een overzicht -.

Deense belasting op gewasbescherming - overzicht

-AZIË- News of Kazakhstan Agricultural Sector

The Economic Section of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Kazakhstan summarizes economic news from various Kazakhstani as well as foreign publications and issues “Economic Newsletter on Kazakhstan” on monthly basis. We are offering you the latest news overview of Kazakhstan Agricultural sector.

News of Kazakhstan Agricultural Sector

Potato Cold Storage Opens in Heho, Southern Shan State, Myanmar

A cold storage warehouse for potatoes of the Heho Potato Company (owner Mr. Chan Htwe) was official opened on 21st June, 2019 in Heho, Southern Shan State, Myanmar. It is equipped with modern technology from Omnivent.

Potato Cold Storage Opens in Heho, Southern Shan State, Myanmar

-GOLFSTATEN- Rapport 'Water-Energy-Food Nexus Saoedi-Arabie' gepubliceerd

Het Nexus rapport gaat in op de huidige situatie, en op kansen voor Nederlandse bedrijven in de sectoren water, energie en voedsel/landbouw in Saoedi-Arabie. De Nexus publicatie is in opdracht van de Nederlandse ambassade in Riyadh tot stand gekomen, het onderzoek is uitgevoerd door Ernst &  Young.

-AFRIKA- Drie nieuwe SDG Partnership projecten in Rwanda

Drie Nederlands – Rwandese consortia hebben met succes een voorstel ingediend voor de SDG-Partnership faciliteit van RVO (50% subsidie). In totaal brengen deze drie projecten een investering van €18 miljoen in drie voor Nederland belangrijke waardeketens.

Drie nieuwe SDG-Partnership projecten in Rwanda

-AFRIKA_AGROSPECIAL- Van afvalberg tot goudmijn, Kenia

Afrikaanse landen zoals Tanzania en Kenia hebben te maken met verstedelijking. De stad Dar es Salaam staat in de top-tien van de snelst groeiende steden in de wereld. Het verwerken van het (organisch) afval van de steden is een grote uitdaging. Een oplossing voor deze problematiek is het omzetten van organisch afval in proteïnes. Dat kan bijvoorbeeld met de Hermetia illucens of zwarte soldatenvlieg.

-AMERIKA- Zachtfruitteelt Mexico groeit

Zachtfruit is de vijfde grootste tuinbouwcategorie in Mexico. Dankzij de hoge kwaliteit is het uitgegroeid tot een belangrijk internationaal exportproduct. Het zachtfruitareaal in het land telt 25.090 hectare waarop verschillende soorten worden geteeld, waaronder aardbeien, frambozen en bramen.

Zachtfruitteelt Mexico groeit

Zachtfruitteelt

Brazil, MAPA Approves Registration of New Herbicides

The Ministry of Agriculture, Livestock and Supply in Brazil issued Act 42/2019 approving the registration of 42 new herbicides, including Glyphosates.