Highlights Agroberichten Buitenland week 33

Highlights Agroberichten Buitenland is de wekelijkse nieuwsbrief van het Landbouwattachénetwerk. U wordt iedere week geattendeerd op nieuws, activiteiten en achtergrondinformatie van 58 landbouwteams actief in ruim 75 landen.

Highlights weer wekelijkse verschijning

Vanaf deze week verschijnt Highlights weer wekelijks. Donderdag 22 augustus verschijnt de volgende nieuwsbrief.

‘Quinoa interessant voor zilte gebieden’

Quinoa is een interessant gewas dat in landbouwgebieden die verdrogen en verzilten economisch verantwoord geteeld kan worden. Dat zegt Gerard van der Linden, onderzoeker bij Plant Breeding (WUR) in een interview met Resource, een uitgave van de universiteit in Wageningen.

‘Quinoa interessant voor zilte gebieden’

Quinoa
© Adobe Stock

FrieslandCampina stijgt op zuivelranglijst

Zuivelconcern FrieslandCampina is de mondiale top-vijf binnengekomen van de grootste zuivelondernemingen in de wereld. Dat meldt Rabo International. De bank publiceert de wereldranglijst elk jaar.

FrieslandCampina stijgt op zuivelranglijst

- EUROPA - VK: hoogste marktaandeel ooit voor prijsvechters Aldi en Lidl

De supermarktomzetten in het VK daalden met 0,5% in de 12 weken tot 14 juli in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De prijsvechters Lidl en Aldi en online supermarkt Ocado waren een uitzondering op deze trend. Dat bericht Kantar Worldpanel.

Hoogste marktaandeel ooit voor prijsvechters Aldi en Lidl

Kantar Worldpanel Grocery Market Share July 2019

Commercial Apple Production in Russia

A team of analysts from Vostock Capital conducted the analysis of the apple growing industry in Russia. The report on the results of the research “Commercial Apple Production” has been prepared based on available official data rendered by the Ministry of Agriculture, analysis of performance of the producing companies and recent developments in the industry.

Commercial apple production in Russia

Appels

Nederlands Paviljoen op de Polagra Premiery in Polen

De Nederlandse Ambassade in Warschau zet in op de realisatie van een Nederlands paviljoen op Polagra Premiery 2020 in Polen. De Polagra Premiery vindt voorafgaand aan het nieuwe teeltseizoen plaats van 17-19 januari in Poznan, West-Polen.

Nederlands Paviljoen op de Polagra Premiery in Polen

Polagra

Spain: Cooling trend in Almería by its greenhouses surface

This is an update of the research on albedo or reflectance, which, 12 years ago, meant the characterization of a buffer effect of global warming by urban settlements, specifically in the horticultural area of Almería.

Spain: Cooling trend in Almería by its greenhouses surface

Ukraine: first GIS data portal launched

The first open source portal for regional territorial communities was launched. It is the first tool for smart community management. It contains over 100 datasets from 40 sources and 13 tips on how to use them. Data on economic development, industry, recreational potential, construction, up-to-date and high-precision data on soils, crops, even weather, etc. are all things that each community needs to make different decisions and further develop.

Ukraine: first GIS data portal launched

Beiers landbouw- en voedselministerie op tour met foodtruck

Vanaf augustus is de eigen foodtruck “El Cheffes Bayern Truck”  van het Beierse landbouwministerie onderweg – met een bijzondere missie: premium kwaliteitsproducten uit Beieren bekend en smakelijk maken bij een jonger publiek.

Beiers landbouw- en voedselministerie op tour met foodtruck

© Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten

Overzicht van Franse agro&food vakbeurzen 2019-2020

Frankrijk is een echt beurzenland! De Franse vakbeurzen zijn een prima instrument om in contact te komen met potentiële handelspartners in dit land. U vindt een compleet overzicht van agro&food vakbeurzen maar ook beurzen omtrent verpakkingen, visserij, biogas en laboratoria. Periode 2019 tot in 2021, voorzover relevant.

Overzicht van Franse agro&food vakbeurzen 2019-2020

- AZIË - Stijgers/dalers van de Nederlandse agro-export naar Japan in 2018

Vorig jaar zagen we een spectaculaire stijging van agro-export naar Japan. Wat waren de stijgers, en wat de dalers? De Japanse markt staat bekend als lastig en tijdrovend, maar Nederlandse agro-ondernemers vinden sinds een paar jaar steeds beter hun weg naar de lucratieve markt in Japan.

Stijgers/dalers van de Nederlandse agro-export naar Japan in 2018

Seminar over ontwikkelingen en kansen in Armeense zuivelketen

Op donderdag 26 september a.s. worden de resultaten van een studie gepresenteerd naar de laatste en toekomstige ontwikkelingen in de Armeense zuivelketen en de kansen voor het Nederlandse zuivelbedrijfsleven in Armenië.

Seminar over ontwikkelingen en kansen in Armeense zuivelketen

Tuinbouwtoeleverancier Ridder Group succesvol in Oezbekistan

De tuinbouw in Oezbekistan ontwikkelt zich snel. Private investeerders stappen in de sector, mede door de snelle vergunning- en kredietverlening. Ridder Group, actief in onder meer klimaatcomputers, is een van de Nederlandse tuinbouwbedrijven die van deze ontwikkeling profiteren.

Tuinbouwtoeleverancier Ridder Group succesvol in Oezbekistan

© Ridder Group

Latest news of Kazakhstan agricultural sector

We are offering you the latest news overview of Kazakhstan Agricultural sector which is the part of “Economic Newsletter on Kazakhstan”.

Latest news of Kazakhstan agricultural sector

World Food India 2019 mogelijk uitgesteld; uitnodiging Tech Summit

Nederland is aangemeld als focusland voor World Food India (1-4 november 2019 in New Delhi). Recent is bekend geworden dat World Food India 2019 mogelijk zal worden uitgesteld tot later in 2019 of 2020. Daarom worden agri- en food bedrijven uitgenodigd om aan te sluiten bij de handelsdelegatie voor de Tech Summit (14-16 oktober New Delhi; 17-18 oktober Bangalore).

World Food India 2019 mogelijk uitgesteld; uitnodiging Tech Summit

Singapore: MoU voor samenwerking WUR en A*STAR

Wageningen Universiteit & Research en A*STAR hebben plannen om in de nabije toekomst een Shared Lab gaan oprichten op het gebied van Food Processing en dan met name ‘Alternative Proteins’. In plaats van zelf expertise te gaan opbouwen, kiest A*STAR ervoor om met Wageningen een structureel partnership te gaan opbouwen.

MoU voor samenwerking WUR en A*STAR

Vietnam agricultural export value up 2% in first seven months of 2019

The agricultural sector gained US$23.03 billion from farming, forestry and fishery exports in the first seven months of this year, a year-on-year increase of 2 per cent, according to the Ministry of Agriculture and Rural Development (MARD). The figure includes $3.55 billion of exports in July.

Mango processing
© Danh Lam (VNA/VNS)

- GOLFSTATEN - Vijfde Ronde Expo Live Innovation Grant is nu open

Nederlandse organisaties die in aanmerking willen komen voor financiering vanuit het Expo Live Fund, kunnen zich nu aanmelden voor de vijfde toekenningsronde. De organisatie van de wereldtentoonstelling Dubai Expo 2020 stelt $100 miljoen ter beschikking via het Expo Live Fund subsidieprogramma.

Vijfde Ronde Expo Live Innovation Grant is nu open

- AFRIKA - Voormalig veehouder actief in Keniaans zuivelproject

Een enorme stijging van de melkproductie. Dat is een van de belangrijkste resultaten van het project Kenya Market-led Dairy Programme dat afgelopen zes jaar in de melkveesector in Kenia is uitgevoerd. Voormalig veehouders, uitgezonden door de organisatie PUM senior experts, hebben hierin een belangrijke rol gespeeld.

Voormalig veehouder actief in Keniaans zuivelproject

© Tseard van der Kooi

MoU Poultry and Aquaculture strengthen cooperation Tanzania - the Netherlands

Vice Minister Marjolijn Sonnema and Deputy Minister for Livestock and Fisheries Hon. Abdallah Hamisi Ulega signed a Memorandum of Understanding (MoU). The aim of the MoU is to develop robust and competitive aquaculture and poultry value chains, with a focus on facilitating the sustainable development of the private sector and technology transfer.

MoU for Poultry and Aquaculture strengthens the cooperation between Tanzania and the Netherlands

Handelsmissie Ethiopië gericht op water en duurzame voedselproductie

Bent u actief in de watersector of houdt u zich bezig met duurzame voedselproductie? En wilt u uw zaken of bestaande contacten uitbreiden in het op een na grootste land in Afrika? Ga dan van 27 tot en met 31 oktober mee met de handelsmissie naar Ethiopië.

Handelsmissie Ethiopië gericht op water en duurzame voedselproductie

- AMERIKA - Nieuwe VS standaard verplicht GMO-etiket op voedingsmiddelen

Eind vorig jaar heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de “National Bioengineered Food Disclosure Standard”  bekend gemaakt. Het betreft de toekomstige eisen voor de vermelding van de aanwezigheid van genetische gemodificeerde voedingsmiddelen en ingrediënten op verpakkingen van voedingsmiddelen die in de VS op de markt worden gebracht.

Nieuwe VS standaard verplicht GMO-etiket op voedingsmiddelen

Werkbezoek aan Central Valley Californië

Samen met het Consulaat Generaal San Francisco is van 25-27 juli een werkbezoek gebracht aan Central Valley Californië. Doel van het bezoek was een indruk te krijgen van een aantal belangrijke agrarische activiteiten, waaronder de melkveehouderij.

Werkbezoek aan Central Valley Californië 25-27 juli 2019