Een update over SIAL Paris 2022

Van 15 tot en met 18 oktober 2022 vindt de voedingsmiddelen en -technologiebeurs SIAL Paris weer plaats.

Elke twee jaar ontmoeten producenten, importeurs, inkopers en retailers, mediaspecialisten en allerhande vakorganisaties elkaar op de grootste beurslocatie in Parijs voor vijf dagen inspiratie, debat en uitwisseling.

Deze grote beurs is een bron van inspiratie voor de wereldwijde foodbusiness en een plek waar samenwerking tot stand komt tussen de verschillende spelers. Voedsel is aan het veranderen: transities, heruitvindingen en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn aan de orde van de dag in de sector. 

Het centrale thema is "Own the Change"

Met hetzelfde thema #OWNTHECHANGE als in 2020 (toen de beurs niet fysiek door kon gaan wegens corona) richt SIAL de schijnwerpers op verandering en ontwikkeling.

Dit jaar analyseert de beurs de behoefte aan een transitie in de agrovoedingssector op wereldschaal; veranderende consumentengewoonten; strategieën om landbouw en transformaties te garanderen die vriendelijker zijn voor wildlife en milieu; en de groei van start-ups die nieuwe manieren van zakendoen uitvinden.

Enkele hoogtepunten op SIAL

Enkele van de vele evenementen en belangrijke momenten van de beurs:

  • De SIAL Innovation Space, waar een blik wordt geworpen op de innovatieve producten en diensten die onze maaltijden vandaag en in de toekomst vormgeven en zullen blijven geven. Hier zullen Grand Prix-prijzen worden gegeven voor de allerbeste innovaties.
  • Er zullen debatten en conferenties op het programma staan in het kader van SIAL Talks.
  • En in een speciale start-up ruimte zullen bewezen en opkomende technologische oplossingen te zien zijn.
  • Een SIAL Future Lab voor ontdekking van de toekomst van de voedingsindustrie in 2030 met activiteiten georganiseerd vanuit drie perspectieven: landbouw 2030, detailhandel 2030, en dineren 2030.
  • En in SIAL La Cuisine zet men de restaurantberoepen in de kijker. Er is een VIP restaurant met een menu dat sterrenchefs hebben bedacht in samenwerking met veelbelovende jonge culinaire kunstenaars. En er zijn culinaire activiteiten en demonstraties door getalenteerde professionals, met oog voor de uitdagingen van de hedendaagse keuken en de diverse thema's die aan bod komen tijdens de SIAL Talks.

SIAL Insights in belangrijkste foodtrends

SIAL liet door onderzoeksburo's Kantar, ProtéinesXTC en NPD de belangrijkste wereldwijde consumptietrends en hun evolutie analyseren. Zij concludeerden dat er in de afgelopen 2 jaar fundamentele ontwikkelingen merkbaar zijn, zowel in intensiteit als in snelheid, veroorzaakt door de culturele en economische ongelijkheid, paradoxen en tegenstellingen.

De 4 belangrijkste foodtrends:

  • Natuurlijker eten: gezondheid ligt meer dan ooit op ons bord
  • Duurzamer en ethischer: MVO op tafel
  • Meer plezier: maatschappelijke betrokkenheid bij voedselkeuzes
  • Digitale transformatie: meer gemak

Deze trends zullen op SIAL Paris gedurende de diverse debatten, ateliers, etc. uitgebreid aan de orde komen.

De  gedetailleerde resultaten van de drie studies zijn verwerkt in een SIAL Insights rapport, beschikbaar op verzoek bij de beursorganisatie of bij Promosalons Nederland.

Topchef Mauro Colagreco als boegbeeld

Mauro Colagreco, Chef-Kok en eigenaar van het 3 Michelin sterrenrestaurant Le Mirazur in Menton is ambassadeur van de SIAL Paris 2022. De Topchef en de SIAL hebben met elkaar gemeen dat ze zich inzetten voor verandering.

Het doel is alle spelers in de keten naar een collectieve en positieve dynamiek te leiden, en iedereen de sleutels in handen te geven om de voeding van de toekomst te creëren.

Colagreco: "Mijn streven is om de mannen en vrouwen van deze planeet gezond te laten eten. Het is belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor de gezondheid van onze aarde. Elke keer als we eten, beslissen we in wat voor wereld we willen leven. Daarom spreekt het thema 'Own the change' me aan. De wereld is al veranderd, het is aan ons om de achterstand in te halen!"

Grote Nederlandse deelname

Ook dit jaar hoort ons land met 160 Nederlandse exposanten, weer bij de best vertegenwoordigde landen op deze vakbeurs. Dat is niet verwonderlijk. SIAL Parijs is tegelijkertijd een weerspiegeling van de markt en een gelegenheid om de balans op te maken van de transformatie ervan. 

Promosalons Nederland staat ter beschikking om u verder te helpen met uw beursdeelname als exposant of bezoeker aan SIAL Paris.

Netherlands-eilanden in de diverse beurshallen worden georganiseerd door Gielissen.

Enterprise Europe Network organiseert Business Meetings

Voor bezoekers en exposanten worden Business Meetings georganiseerd die plaatsvinden van 15 tot 18 oktober 2022 op de SIAL-beurs in Parijs. Deze worden vervolgens van 19 tot 21 oktober 2022 online voortgezet op dit speciale B2match platform.

Voor deelname en meer informatie over deze meetings kunt u direct contact opnemen met Annemarie Destrée

Ondersteuning bij zakendoen in Frankrijk

Vanuit de Nederlandse ambassade kunnen wij u als landbouwteam ondersteunen.  Wij houden vinger aan de pols van de ontwikkelingen op de Franse agrofood markt en schrijven hier regelmatig over. En samen met het hele economische cluster en ons netwerk staan wij tot uw beschikking voor uw vragen over de Franse markt en het zakendoen in Frankrijk.

Wij kijken ernaar uit de diverse Nederlandse exposanten en bezoekende bedrijven te ontmoeten op de beurs. Indien u een afspraak wilt maken voor een gesprek ter plekke in Parijs, laat het ons graag weten.

U kunt ons bereiken via: par-lnv@minbuza.nl of per telefoon: +33 (0)140623353.