Kansen en ontwikkelingen in de Griekse tuinbouwsector

De tuinbouwsector in Griekenland staat op het punt een grote moderniseringsslag te maken. Export van groenten en fruit uit Griekenland nam de afgelopen jaren toe, ondanks de stilstand van investeringen in kasproductie in de afgelopen jaren als gevolg van de crisis en corona. Dit leidt tot een groeiende vraag bij Griekse telers naar digitale applicaties en technologie. Die vraag wordt in de komende periode gefaciliteerd door Europese en Griekse stimuleringsfondsen om duurzame productie onder tuinders verder te promoten. Wat kan dit betekenen voor Nederlands/Griekse samenwerking? Op 1 juli, van 13:00-14:00 (14:00-15:00 Griekse tijd) organiseert de Nederlandse Ambassade in Griekenland in samenwerking met het Griekse ministerie van Landbouw het webinarOpportunities for Greek-Dutch partnerships to modernize the horticulture sector in Greece”.

Terwijl door de economische crisis, gevolgd door corona, investeringen in kasproductie van groenten de afgelopen jaren stilstond, nam de export van die groenten van Griekenland naar Nederland echter toe. In diezelfde periode zagen we het productievolume van fruit juist sterk toenemen. De tuinbouwsector in Griekenland staat op het punt een grote moderniseringsslag te gaan maken. De verwachting is dat, als gevolg van het huidige gunstige politiek-economische klimaat, Griekse tuinbouwondernemers in de komende jaren fors zullen investeren in verdere modernisering. Dit biedt grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Technologie tomatenteelt

Ontwikkelingen Griekse tuinbouw

Sinds vorig jaar zijn algehele groente- en fruitexporten vanuit Griekenland sterk gestegen, en deze trend zal naar verwachting doorzetten. Belangrijke afzetmarkten voor groente zijn met name Duitsland, Bulgarije, Polen en Roemenië, terwijl Egypte een groeimarkt voor Grieks fruit is. Nederland is een belangrijke afnemer van Griekse bessentelers, met name van hun aardbeien en bosbessen.
De productiviteit van de Griekse tuinbouw ligt echter nog ver achter op die van Nederland. Dat wil men veranderen. Griekse producenten investeren in toenemende mate in high-tech kassen en technologie, vaak van Nederlandse makelij. Door de veranderende markt begrijpen deze producenten als geen ander dat zij moeten moderniseren om te kunnen voldoen aan de hoge standaarden van de retailmarkt – zowel in eigen land als daarbuiten. Dit leidt tot een toenemende vraag naar digitale applicaties en technologie. Die vraag wordt gefaciliteerd en gestimuleerd door Europese en Griekse stimuleringsfondsen om duurzame productie onder tuinders verder te promoten.

Webinar om inzicht te krijgen

Benieuwd naar wat dit voor u kan betekenen? Houd dan 1 juli, van 13:00-14:00 (14:00-15:00 Griekse tijd) vrij in uw agenda. De Nederlandse Ambassade in Athene, in samenwerking met het Griekse Ministerie van Rural Development and Food organiseert dan het webinar “Opportunities for Greek-Dutch partnerships to modernize the horticulture sector in Greece”. Tijdens het webinar zal duidelijk worden waar in deze aankomende modernisering uw kansen liggen. Het webinar is het resultaat van een uitgebreide sectorstudie die is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Ambassade in Athene.

Het webinar gaat dieper in op waar precies de kansen voor Nederlandse ondernemers liggen. Deze zijn met name te vinden in:

  • het bieden van geïntegreerde oplossingen voor productieverhoging in de kas (groenten),
  • uitgangsmateriaal en
  • waarde toevoeging op het land (fruit).

Dit zal samengaan met een behoefte naar technologische kennis en onderzoek, wat kansen biedt voor Nederlandse adviseurs en kennisinstituten.

Info en aanmelden?

Meer info over het webinar kunt u vinden in onderstaande bijlagen (in het Nederlands en Engels), of neem contact op met:

Mevrouw Rannia Savvaki, Senior Economic Policy Officer
Economische Afdeling van de Nederlandse Ambassade in Athene
rannia.savvaki@minbuza.nl
Aanmelden kan via e-mail d.m.v. de volgende link: https://netherlandsembassy-agribusiness.events.podimatas.gr/