verslag: Virtuele handelsmissie Golfregio – Verenigde Arabische Emiraten en Oman

De eerste virtuele handelsmissie naar de Golfregio – Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Oman – zit erop! Tussen 22 maart en 1 april namen 140 deelnemers uit Nederland en 355 deelnemers uit de Golfregio deel aan 20 webinars, digitale informatiesessies en presentaties.

Minister Sigrid Kaag en zakelijk missieleiders Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof, benadrukten in de openingsbijeenkomst dat de Golf voor Nederland een prioriteitsmarkt is met veel economische kansen. De handelsmissie bood ondernemers een unieke mogelijkheid om deze kansen virtueel te ontdekken. 

Golfstaten missie

Water, energie, voedsel

In totaal hebben 107 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen laten zien welke kennis en kunde Nederland in huis heeft om maatschappelijke uitdagingen op het terrein van water, energie en voedsel in de Golf aan te pakken.

In verschillende webinars spraken ondernemers en experts uit Nederland, de VAE en Oman over onderwerpen als klimaatbestendige waterinfrastructuur, de energietransitie en voedselzekerheid. In verdiepende sessies werden de kansen uitgelicht die er liggen voor Nederlandse bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld afvalwater, zonne-energie en tuinbouw.

De verbinding tussen water, energie en voedsel staat centraal in de meerjarige, publiek-private inzet in de Golf. De deelnemers aan de virtuele missie hebben zichtbaar en overtuigend vorm en inhoud gegeven aan deze inzet.

Uitbreiden netwerk

Natuurlijk had iedereen elkaar het liefst fysiek ontmoet en gesproken. Gelukkig bood het b2match-platform in deze coronatijd een waardevol alternatief voor het leggen van contacten.

Er hebben meer dan 300 matchmakinggesprekken plaatsgevonden en de profielen op het b2match-platform zijn bijna 10.000 keer bekeken. Atradius en RVO informeerden ondernemers over de (financiële) ondersteuning die zij bieden bij internationaal zakendoen en in een informele Q&A-sessie sprak Jacco Vonhof met deelnemers over de ervaringen met deze missie.

Voor de bedrijven die hebben deelgenomen aan deze missie blijft de informatie op het b2match-platform de komende tijd beschikbaar.

Expo 2020 Dubai

Op 1 april sloten we de missie af met een 'Expo-talk' waarin vooruit werd gekeken naar de Expo 2020 Dubai, die vanwege corona in oktober 2021 zal plaatsvinden. Onder leiding van moderator Ingrid Thijssen spraken onder andere Expo-ambassadeurs Ahmed Aboutaleb, Manon Janssen en Meiny Prins over de kansen die de Expo biedt aan bedrijven en kennisinstellingen.

Vanaf oktober 2021 neemt Nederland deel aan de Expo Dubai: de eerste wereldtentoonstelling in de Golfregio. Ons land presenteert zich 6 maanden lang in deze dynamische regio onder het motto: 'Uniting water, energy and food'. In een uniek paviljoen tonen wij Nederland als open, innovatieve en inclusieve partner voor de Golfregio en de rest van de wereld. De perfecte gelegenheid om opvolging te geven aan deze virtuele handelsmissie.

Lees meer over de Nederlandse deelname aan de Dubai Expo op de Dutch Dubai-website.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en verwacht van Nederlandse bedrijven dat zij de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen onderschrijven. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd.

Op de pagina maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Golfstaten leest u meer over de huidige MVO-situatie in deze specifieke regio.

Meer weten?

Lees het verslag over de Gulf Business Dialogue dat op 22 januari plaatsvond. Hier vindt u ook meer informatie over ondersteuning in de Golfregio.

Daarnaast kunnen diverse publieke en private partijen u blijven ondersteunen bij uw follow-up activiteiten:

Ondersteuning vanuit de ambassades

Onze collega's die werkzaam zijn bij de Nederlandse ambassades en consulaten-generaal in de VAE en Oman, helpen u graag op maat en naar uw behoefte verder.

Ondersteuning vanuit RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan u als ondernemer onder andere helpen met landeninformatie, sectorinformatie en diverse instrumenten. Ook kunnen wij u in contact brengen met de ambassade(s), ministeries, topsectoren, brancheorganisaties en samenwerkingspartners van deze missie. Bijvoorbeeld de topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food, het Netherlands Water Partnership (NWP), FME en IRO.

Wilt u hiervan gebruikmaken of heeft u vragen over zakendoen in het Midden-Oosten? Neem dan contact op met:

Gazizah Bahmany, Business Development Coach Midden-Oosten
E: gazizah.bahmany@rvo.nl

RVO heeft desgewenst ook eventuele sector/themadeskundigen waarmee wij u in contact kunnen brengen.

Nieuwsbrief NLinBusiness

Onze partner NLinBusiness informeert u graag met een korte e-mailreeks over zakendoen in de Golfregio. Heeft u hier interesse in? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief over zakendoen in Dubai.

U ontvangt dan 3 e-mails met inspirerende verhalen van collega-ondernemers, achtergrond over het lokale netwerk van Nederlandse ondernemers in Dubai en meer informatie over de Dubai Expo.

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseerde deze missie in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlandse postennetwerk in de Golfregio.

Golfstaten missie