Prioriteitsthema voedsel tijdens virtuele handelsmissie Golfregio

Van 22 maart tot en met 1 april 2021 vindt de virtuele handelsmissie met Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, naar de VAE en Oman plaats. De missie is onder andere gericht op het onderwerp voedselzekerheid met topsectoren tuinbouw & uitgangsmaterialen en agri & food. 

Thema Voedsel

Voedselzekerheid staat hoog op de agenda in de Golfstaten. Investeringen in de tuinbouwsector lopen daarbij als een rode draad door de inzet van de verschillende landen. Oman zet vooral in op modernisering van de sector, terwijl VAE met name  investeert in uitbreiding van de productiecapaciteit. Meld u aan voor deelname aan de handelsmissie via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deze markten hebben elk specifieke trends en ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn. Bijvoorbeeld op gebied van:

  • aquacultuur;
  • kalfsvlees en pluimvee;
  • (verminderen van) verlies na de oogst (post harvest losses);
  • biologische producten die steeds populairder worden.

De VAE en Oman hebben te maken met verschillende uitdagingen. Hier liggen dan ook kansen voor Nederlandse ondernemers.

Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

De VAE is veruit de grootste economie van de 3 landen in deze missie. Het land wil de eigen voedselproductie stimuleren.

Tuinbouw

De regering stimuleert dan ook de investeringen in de tuinbouwsector. Veel investeerders willen met gebruik van buitenlandse technologie investeren in deze sector. Naast het bekendste emiraat Dubai bieden ook Abu Dhabi en Al Ain veel kansen voor verdere ontwikkeling van de tuinbouwsector.

Consumentenproducten en voedselverspilling

Door zijn enorme toeristische sector is Dubai een interessante afzetmarkt voor groente, fruit, en andere consumentenproducten en halfproducten (ingrediënten) uit de voedselsector. De vermindering van naoogst-verliezen, maar ook voedselverspilling, zijn aandachtspunten in de VAE.

Pluimvee en (kalfs)vlees

De pluimvee-industrie heeft zich de laatste jaren goed ontwikkeld in de VAE. Toch zijn er nog aanzienlijke kansen voor leveranciers van apparatuur, eendagskuikens en broedeieren. De markt voor (kalfs)vlees, maar ook voor plantaardige vleesvervangers, kent nog steeds een grote ontwikkeling.

Aquacultuur

Aquacultuur is in ontwikkeling in de VAE. De markt voor technologie in deze sector ligt dan ook open voor iedereen die daarin wil stappen.

Oman

Ook in Oman zijn er kansen voor Nederlandse ondernemers:

Modernisering groente- en fruitsector

Oman is van oudsher een land waar groente en fruit wordt geproduceerd. Modernisering van deze sector is echter noodzakelijk. De Nederlandse ambassade in Muscat heeft een studie laten uitvoeren om de behoeften in deze sector verder te onderzoeken. De eerste resultaten van deze studie worden tijdens de missie gepresenteerd.

Aquacultuur

Oman wil de aquacultuursector in het land verder ontwikkelen. De Nederlandse ambassade in Muscat heeft ook voor deze sector een studie laten uitvoeren om de behoeften in kaart te brengen. De eerste resultaten van deze studie worden tijdens de missie gepresenteerd.

Programma

Zie hieronder het programma voor de sector voedsel. Meer details over elk programma onderdeel, zoals over de inhoud, sprekers en participanten, vindt u hier


Maandag 22 maart

10:30 - 11:30 Kick-off Food sector (NL mission participants only) 
 

Woensdag 24 maart

13:30 - 14:30 In-depth webinar Meat - UAE 


Donderdag 25 maart

10:00 - 11:00 In-depth webinar Aquaculture - Oman 
 

Dinsdag 30 maart

08:20 - 10:20 Flagship webinar focusing on Horticulture


Woensdag 31 maart

12:00 - 13:00 In-depth webinar Horticulture - UAE 

13:30 - 14:30 In-depth webinar Aquaculture - UAE 
 

Donderdag 1 april

08:30 - 09:30 In-depth webinar Animal Feed - UAE

Golfstaten missie