Spanje: “FoodTech in Spain”

Onlangs heeft ICEX Spain Export and Investment zijn eerste rapport over “Foodtech in Spain: Fuelling a more sustainable and efficient food system” gepubliceerd. Hierin geeft het een overzicht van het Spaanse FoodTech ecosysteem en de kansen die daar liggen.

Spain FoodTech Nation
Beeld: ©ICEX / ICEX

In het rapport wordt gerefereerd aan de begroting die het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel onlangs heeft aangekondigd en die voor 2021 €8.4 miljard bedraagt (inclusief de €406,5 miljoen van het Recovery and Resilience Mechanism), wat een stijging van 10,47% inhoudt ten opzichte van de begroting voor 2019 (overgeheveld naar 2020).

Met deze investering wil het ministerie bijdragen aan de digitale transformatie van plattelandsgebieden om zo de leef-, werk- en ondernemersomstandigheden aantrekkelijker te maken en de toename van jongeren, vrouwen en talent in het gebied te bevorderen. Deze digitale transformatie kan ook kansen bieden voor Nederlandse ondernemers.

ICEX Spain Export and Investments heeft daarnaast, vanuit haar Invest in Spain platform, onlangs het "Rising up in Spain" programma gelanceerd. Dit programma biedt buitenlandse ondernemers tal van voordelen om zich in Spanje te vestigen.

FoodTech ecosysteem Spanje

Spanje heeft een toonaangevend FoodTech ecosysteem. In de Spaanse voedingsmiddelenverwerkingsindustrie zijn 30.000 bedrijven actief. Daarnaast beschikt Spanje over meer dan 50 gespecialiseerde universiteiten en meer dan 20 geavanceerde technologische centra. Het Spaanse ecosysteem beschikt over meer 400 startups.

Spanje wil graag dat zijn FoodTech-industrie een referentie is voor internationale investeringsstromen en integratie in de agrovoedingsmiddelenketen. Spanje staat bekend om zijn gastronomie en heeft daarnaast een geavanceerde voedingsmiddelensector.

Als men kijkt naar de gehele Spaanse agrofood waardeketen, bestaande uit de primaire sector, de verwerkende industrie en de verkoop en marketingactiviteiten, genereert deze meer dan 9,1% van het BBP van het land.

Daarnaast bedraagt de Spaanse voedingsmiddelenexport 17% van de totale Spaanse export. De concurrerende positie van de agrofoodsector, met name die van de primaire sector, is versterkt door de Covid-19 pandemie en is met bijna één procent gestegen in zijn bijdrage aan het BBP van Spanje ten opzichte van 2019.

Lees hier het volledige Engelstalige rapport "Foodtech in Spain" van ICEX.

Bron: ICEX

Overzicht FoodTech
Beeld: ©ICEX / ICEX