‘Spanje is belangrijke agropartner voor Nederland’

Maak kennis met landbouwraad Nina Berendsen. Zij is vanaf september 2019 actief voor de Nederlandse agrofoodsector in Spanje. “Klimaatverandering is een groot probleem voor de Spaanse landbouw. Nederlandse bedrijven kunnen oplossingen aandragen.”

Spanje is een belangrijke handelspartner van Nederland. Na een onderbreking van bijna drie jaar is er toch weer een landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Madrid gestationeerd. Dat is Nina Berendsen geworden. “Een baan in het buitenland stond al jaren op mijn verlanglijst. En toen kwam deze vacature voorbij. Ik heb onmiddellijk gereageerd.”

Nina Berendsen

Dierenarts

Berendsen heeft diergeneeskunde gestudeerd. Na enkele jaren als dierenarts te hebben gewerkt, maakte ze in 2010 de overstap naar de overheid. Eerst bij de NVWA, de laatste jaren op het ministerie van LNV.

Op het ministerie hield zij zich onder meer bezig met uitbraken van dierziekten en met Brusselse regelgeving op het terrein van diergezondheid. En met de Brexit. “De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een van de redenen om opnieuw een landbouwraad in Spanje te stationeren. Het VK was een belangrijke bondgenoot van Nederland in Brussel. Die raken we kwijt. Nederland is daarom op zoek naar landen waarmee we in EU-verband coalities kunnen sluiten. Spanje is er daar een van. Dan is het slim om hier een landbouwraad te hebben.”

Buitenlands avontuur

Berendsen is afgelopen zomer met haar gezin naar Madrid verhuisd. “Onze dochters zijn 2 en 5 jaar. Ze hebben nu een leeftijd dat zo’n verhuizing vrij soepel verloopt. Mijn man en ik hebben altijd gezegd: als een mooie baan in het buitenland voorbijkomt en een van ons krijgt de kans, dan doen we het. Zo is het precies gegaan.”

'Dit land is qua ontwikkeling bijna even ver als Nederland en Duitsland'

Afwisseling in het werk

De afgelopen jaren heeft Berendsen zich al georiënteerd op het werkveld van landbouwraden. “Ik heb met veel landbouwraden gesproken over hun werkveld. Bij LNV is dit een van de weinige functies in het buitenland. De agrifoodsector spreekt mij aan en ook de afwisseling in het werk. Op maandag geef je informatie aan een Nederlands bedrijf, op dinsdag ga je naar een beurs en op woensdag heb je een overleg op het landbouwministerie hier. Geen dag is hetzelfde.”

Landbouwteam Spanje (v.l.n.r.) María Sarazá, Nina Berendsen, Mariëtte van den Arend

Landbouwafdeling

Op de landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade werken drie personen. Naast Berendsen zijn dat Mariëtte van den Arend en María Sarazá. De laatste twee zijn al vele jaren actief op de afdeling. Berendsen: “Zij kennen het agrarische netwerk in Spanje. En ze weten de weg in de ministeries. Zo ben ik snel ingewerkt.”

Wat zijn uw eerste ervaringen in Spanje?

 “Allereerst, een aantal vooroordelen over Spanje blijkt niet te kloppen. Dit land is qua ontwikkeling bijna even ver als Nederland en Duitsland. Het verschil in voorzieningenniveau is klein. En wie mocht denken dat het leven hier tussen de middag stilstaat, help ik uit de droom. Er wordt hier keihard gewerkt, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid.”

Hoe staat het Spaanse platteland ervoor?

“Spanje is ruim twaalf keer zo groot als Nederland en kent dus een enorm areaal landbouwgrond. De gemiddelde leeftijd van de boeren is hoog, veel jongeren zoeken hun toekomst in de stad. Mede hierdoor lopen veel dorpen leeg. De productieve landbouw concentreert zich in enkele regio’s, bijvoorbeeld in het zuidoosten waar de tuinbouw een snelle ontwikkeling doormaakt.”

'Spanje wil de bodemkwaliteit verbeteren, zuinig met water omgaan en verspilling in de voedselketen tegengaan'

Biedt dat perspectief voor bedrijven uit de Nederlandse tuinbouwketen?

“Zeker, maar daarmee vertel ik weinig nieuws. Ik bezocht onlangs de beurs Fruit Attraction 2019 in Madrid, een van de grootste agrofoodbeurzen van Europa. Er waren maar liefst 74 Nederlandse bedrijven met een eigen stand. Het ene bedrijf zoekt afnemers in Spanje voor Nederland landbouwproducten, het andere bedrijf is op zoek naar Spaanse leveranciers om de schappen in Nederlandse supermarkten te bevoorraden. De handel over en weer in groenten, fruit, bloemen en planten is enorm.”

Kennismaking met directeur van het Spaanse ministerie van Landbouw Esperanza Orellana

Berichten over de hitte en droogte in Spanje bereiken Nederland. Speelt zich een drama af?

“Klimaatverandering is voor grote delen van Spanje zeker een probleem. Dan gaat het zowel om verdroging door extreem hoge temperaturen als om erosie door piekbuien. De landbouw zal zich moeten aanpassen, bijvoorbeeld door regenwater op te vangen, betere irrigatiemethoden en vooral door efficiënter gebruik van het schaarse water. Voor Nederlandse bedrijven in de watersector liggen hier kansen.”

Staat kringlooplandbouw op uw agenda?

“In Spanje is dat begrip tamelijk onbekend en spreekt men meer over circulaire economie. In Spanje hebben ze een strategie voor circulaire economie ontwikkeld en een speciale commissaris aangesteld voor het halen van de 2030 Agenda op het gebied van de sustainable development goals. Men wil de bodemkwaliteit verbeteren, zuinig met water omgaan en verspilling in de voedselketen tegengaan. Allemaal vraagstukken waar kringlooplandbouw een oplossing voor kan bieden.

Onze invalshoek is dat Nederland en Spanje van elkaar kunnen leren, bijvoorbeeld door succesvolle voorbeelden met elkaar te delen. Dat is concreet gebeurd op een seminar hier op de ambassade. Dus geen kennisoverdracht, maar kennisuitwisseling. In Spanje gebeurt best veel en daar kan Nederland van leren. Dat is ook precies de insteek van LNV-minister Schouten.”

Contact

Landbouwteam Nederlandse ambassade Madrid:
E-mail: mad-lnv@minbuza.nl
Telefoon: +34 913.537.521
Twitter: @agrispanje