Delegatie Griekse voedselindustrie onder de indruk van Noord-Brabant en vice versa

Het AgriFood innovatie- en partnerschapsbezoek van een Griekse delegatie aan de regio Noord Brabant in augustus 2019 leverde een hoop blije gezichten op. Een vergevorderde, langdurige  kennisuitwisseling op het gebied van agrifood-technologie kan de Nederlandse én Griekse economische positie in Europa versterken.

Griekse delegatie van Athene naar Eindhoven

Van 27 tot 30 augustus 2019 vond de AgriFood Traction Tour 2019 plaats: een delegatie van 20 vertegenwoordigers van voornamelijk Griekse agribedrijven, kennisinstellingen en organisaties bracht een bezoek aan de regio Noord-Brabant. De Griekse delegatie was uiterst tevreden met de opgedane kennis en contacten in Nederland. Bij een uitvoerige samenwerking kunnen de Grieken met deze infrastructuur hun agrarische waardeketen verder en duurzaam ontwikkelen. Voor de Nederlandse bedrijven liggen er veel kansen om economische relaties (weer) op te bouwen met Griekse bedrijven en samen te werken met een van oudsher bekende landbouw EU-partner, wiens kennis en kunde in deze sector op goed niveau ligt, maar behoefte is voor de overgang van boerenkennis naar ‘kennisboeren’.

Wat is de ‘AgriFoodTraction Tour’?

De ‘AgriFoodTraction Tour’ (ATT) is een netwerk en educatief uitwisselingsprogramma met een land dat een toonaangevende rol heeft in de agrarische waardeketen en bereid is zijn kennis en ervaring in landbouw, tuinbouw, voedseltechnologie en handels- en investeringsstromen te delen.

  • Doel is strategisch investeren in bilaterale agri-economische relaties en te leren hoe bedrijven en kennisinstellingen in samenspraak met decentrale overheden zich ontwikkelen. Focus is de agrarische waardeketen en de transformatie naar agrifoodsystemen.
  • Nadruk ligt op meerjarige samenwerking op het gebied van economie, innovatie en ontwikkeling met aandacht voor politieke en maatschappelijke onderwerpen. Het gaat om een beleving die bezoekende en ontvangende partijen inspireert en verder gaat dan verkoopcontracten en exportpromotie.

Samenwerking en deelnemers

De organisatie van ATT is in handen van Geo Routes Cultural Institute, voorzitter Giannis Balakakis. Agenda ontwikkeling voor ATT2019 in Noord Brabant vond plaats in samenwerking met Geert Wilms, Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB). LIB is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Deze samenwerking is een vervolg op het AgriBusiness Forum 2018 in Serres, Griekenland; een grote landbouw conferentie waar de Nederlandse ambassade actief deelnam met o.a. intensieve training aan agri-entrepreneurs.

Deelnemers opgetogen over de missie

Griekse deelnemers waren over de volle breedte vertegenwoordigd: bedrijven, brancheverenigingen en kennisinstellingen uit Griekenland en Hongarije (FAO). Ze waren tevreden over de kennis, kunde en de opgedane contacten. Het programma sloot goed aan op de verwachtingen dankzij de intake-gesprekken vooraf met deelnemers en een voorbezoek aan een groot aantal Noord-Brabantse bedrijven.

Programma van de missie

Na aankomst van de Griekse delegatie in Eindhoven startte het programma met een kennismakingsdiner, inclusief een welkomstwoord door ondergetekende, als vertegenwoordiger van de Nederlandse Ambassade in Athene, over de Nederlandse concurrentie- en exportkracht in de wereld met focus op agrifood.

  • De eerste dag stond in het teken van een ontvangst van de provincie Noord Brabant, ZLTO en LIB. Presentaties en discussies vonden plaats met Rabobank, Royal FrieslandCampina en HAS. Gevolgd door bedrijfsbezoeken bij ‘de Kruidenaer’ (teler en producent verse kruiden), de ‘Natuurlijke Tomaat’ (organische tomaten), en varkenshouderij ‘Van der Meijden’. 
  • De tweede dag startte bij ‘SignifyGrowWise Research Center’ op de High Tech Campus Eindhoven. Vervolgens bedrijfsbezoeken aan ‘Van den Borne’ (aardappelproducent met precisie landbouw), ‘De Ruurhoeve’ (zuivelboerderij), ‘Van den Berk’ (teler en exporteur in bomen), en ‘De Philips Fruittuin’ een prachtig voorbeeld van stad-plattelandsverbinding en -beleving en multifunctionele landbouw.
  • De derde dag werd een bezoek gebracht aan Bavaria Bier, een familiebedrijf sinds 1719 dat internationaal opereert en actief samenwerkt met boeren in de omgeving (project Boer-Bier-Water).

Lessons learnt voor de buitenlandse delegatie

  • Met eigen ogen zien en ervaren hoe toonaangevende Noord-Brabantse ondernemers hun bedrijfsactiviteiten in groene omgeving uitvoeren; hun bijdrage aan de continuïteit van de land- en tuinbouw met aandacht voor gezond en veilig voedsel, vitaliteit van het platteland en energie en klimaat;
  • Laten zien hoe Nederland zijn positie in waardeketens versterkt en de transformatie naar agrifoodsystemen aanjaagt. Hoe is deze ervaring van toepassing op Griekenland en wat moet er veranderen in het Griekse centrale- en decentrale overheidsbeleid;
  • Inventariseren van verdere internationale innovatiesamenwerking en mogelijke uitgaande en inkomende investeringen;
  • Inzicht geven in de import- en exportmogelijkheden tussen Nederland en Griekenland
  • Ervaren dat deze Noord-Brabantse ondernemers hard werken om het hoofd boven water te houden op basis van collectieve samenwerking;
  • Laten zien hoe deze bedrijven in samenwerking met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, sector vertegenwoordigers en decentrale overheden, sociale- en milieurisico’s in waardeketen in kaart brengen en daarover afspraken maken.

Impressie van een Griekse deelnemer:

“I participated to get insights on how Dutch family businesses survive. Most important for me was to obtain new knowledge or to see what mindset is needed for the near-future in doing agri-business in Greece. It is satisfying to meet possible new providers or people to cooperate with. Of course if I can make a deal with my new contacts that would be terrific.”


Lessons learnt voor de Nederlandse deelnemers

  • Voor Nederland: overheidsambitie is om het internationale verdienvermogen van Nederland te versterken en zo bij te dragen aan welvaart en aan oplossingen voor maatschappelijke opgaven wereldwijd.
  • Voor de regio: betreft marktbehoud op bestaande en markttoegang op nieuwe markten, was deze ontmoeting een manier van verkenning en een impuls tot innovatie.
  • Het profileren van de provincie Noord Brabant, naast handelspartner, als partner in onderzoek, innovatie en duurzame ontwikkeling.
  • Nieuwe aandacht van de provincie Noord Brabant voor mogelijke partnerschappen met serieuze Griekse deelnemers.

Impressies van Noord-Brabantse deelnemers:

“We moeten dit programma ook een keer met de ‘Brabanders’ gezamenlijk doen. Want het is heel interessant om elkaar vanuit verschillende sectoren te ontmoeten”.

“Zeer veel enthousiasme bij de Griekse deelnemers, je krijgt er zin in om daar meer mee te doen! En we doen al wat met Griekenland (we hebben namelijk bomen geleverd aan ‘Athene’), maar dat zou meer kunnen: deze contacten kunnen daarbij behulpzaam zijn”.



Auteur

Siwarde J. Sap,

Sr. Beleidsmedewerker Economische Zaken, Nederlandse Ambassade in Athene, Griekenland

Email: ath-ea@minbuza.nl