‘Quinoa interessant voor zilte gebieden’

Quinoa is een interessant gewas dat in landbouwgebieden die verdrogen en verzilten economisch verantwoord geteeld kan worden. Dat zegt Gerard van der Linden, onderzoeker bij Plant Breeding (WUR) in een interview met Resource, een uitgave van de universiteit in Wageningen.

Quinoa
Beeld: ©Adobe Stock

Volgens Van der Linden heeft klimaatverandering grote gevolgen voor de voedselproductie wereldwijd. “Over de hele wereld verandert het weer. Ik maak mij zorgen over kantelpunten.”

Hij constateert forse veranderingen in de hoeveelheid neerslag en de spreiding ervan over het jaar. “Zelfs als we de kentering nog tegen kunnen gaan, hebben we nu al te maken met een andere situatie waar we mee om moeten leren gaan.”

Verzilting door droogte

Langdurige droogte heeft niet alleen effect op de opbrengst van voedselgewassen zoals uien en aardappelen, het leidt ook tot verzilting van het oppervlakte- en grondwater. “Dat geeft nu veel problemen in bijvoorbeeld de Mekong Delta in Vietnam. In Nederland merkten we daar nog niet veel van, omdat we een heel goed watermanagementsysteem hebben, maar vorig jaar had de landbouw in Zeeland wel degelijk last van verzilting.”

Van der Linden verwacht veranderingen in de teeltplannen wereldwijd. “Het is denkbaar dat we in de toekomst bepaalde gewassen die veel water nodig hebben, zoals rijst en aardappelen, alleen nog maar verbouwen op plekken waar voldoende water aanwezig is.”

Perspectief voor quinoa

Hij is optimistisch gestemd over de teelt van quinoa, een eenjarig graangewas dat van nature voorkomt in Zuid-Amerika. “Quinoa is een gewas dat heel goed tegen zout en droogte kan. Het kan in principe economisch verantwoord geteeld worden op een kwart zeewater. Dat is interessant voor Nederland, maar ook voor andere gebieden in de wereld die lijden onder verzilting en droogte, zoals Vietnam, China, Bangladesh en Saoedi Arabië.”

Interview met Gerard van der Linden