Handelsmissie naar Centraal Amerika

Van 16 t/m 20 september 2019 organiseren de Nederlandse Ambassades in Panama Stad en in San José een handelsmissie naar Panama en Costa Rica.  De missie richt zich op de volgende sectoren: toeleveranciers in de levensmiddelensector, voedselverwerking, en verpakking en inkoop van agrofood producten.

Veel kansen en gunstig investeringsklimaat

Er ligt nog een groot onbenut potentieel voor Nederlandse exporteurs bij de uitwisseling van kennis en technologie in de agrofood sector, met name op het terrein van innovatie, toegevoegde waarden en verpakking. Het gaat hierbij om handel, toelevering van technologie, uitgangsmateriaal, kennis en diensten. Daarnaast is er in de regio een groot aanbod van interessante toeleveranciers, en is er een gunstig investeringsklimaat in het licht van de klimatologische omstandigheden en de lage lonen. Bovendien is sinds 2013 het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Centraal Amerika van kracht.

Interessante mogelijkheden in Costa Rica: van koffie en bananen tot hartkleppen. Costa Rica heeft het allemaal!

Naast kansen in de traditionele sectoren zoals koffie en bananen, liggen die ook in infrastructuur, de dienstensector en industrie. Costa Rica is de wereldwijd de grootste exporteur van ananas en de tweede grootste exporteur van bananen. Voorts is het land één van de grootste producenten van high-tech producten zoals microprocessoren en medische hulpmiddelen. Costa Rica heeft via (vrij)handelsverdragen heffingsvrije toegang tot de Noord-Amerikaanse markt alsook die van China en de Europese Unie. Het in Den Haag gevestigde APM Terminals opende onlangs in Moin de modernste containerdoorvoer haven van Centraal Amerika, ter waarde van 1 miljard USD. Voorts is Philips Medical sinds het zich in 2015 in Costa Rica heeft gevestigd alleen maar aan het groeien als bedrijf. In slechts 25 jaar is de economie van het land in enorm gediversifieerd en uitgegroeid tot één van de toplocaties ter wereld voor backoffice/dienstverlening en productie van enkele van de meest complexe en geavanceerde technische en medische producten. Nederland is de 2e export partner van Costa Rica en importeert €700 miljoen aan goederen. Dit betreft een groei van 35% over de afgelopen twee jaar.

Panama

Panama is de logistieke hub van de Americas met de grootste economische groei in Latijns-Amerika. Zowel de luchtvaart als maritieme sector, waaronder de internationale luchthaven Tocumen en het Panama Kanaal met havens aan de Atlantische en Stille Oceaan, vormen de ruggengraat van de ontwikkelde logistieke sector. Door Panama’s logistieke sector en geografische ligging heeft het land veel potentie om zich naast logistieke hub ook te ontwikkelen tot agro-hub naar Nederlands voorbeeld. Er zijn vergaande plannen om een Food Hub (oftewel een vrije handelszone voor verse producten) te ontwikkelen aan de oever van het Panamakanaal. De Nederlandse consultant Stig is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een masterplan voor de Panamese overheid om de locatie van deze Food Hub (incl. bulk terminal, koelopslag en processing plants) verder te bepalen. Dit biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven.  

Nederland is daarnaast op dit moment de eerste export partner van Panama. Nederland importeerde in 2017 bijna €300 miljoen aan goederen, een groei van 45% over de twee jaar daarvoor. Panama produceert o.a. tropische vruchten, vis en schaaldieren, vlees en hoge kwaliteit koffie. De opbrengst van de lokale productie neemt echter elk jaar af door o.a. klimaatverandering en gebrekkige agro-logistiek. Deze uitdagingen bieden echter tegelijkertijd ook weer kansen voor Nederlandse als front-runners in agro (logistieke) technologie.   

Efficiënt & effectief programma om snel tot zaken te komen

Door deelname aan deze missie krijgt u de kans om binnen een week twee unieke landen te leren kennen en uw netwerk uit te breiden. Onderdeel van het programma is de Buyers Trade Mission (BTM) beurs in Costa Rica, een van de grootste zakelijke beurzen in Latijns-Amerika. Hier komen kwaliteit, innovatie en een grote verscheidenheid aan producten samen om de exporteerbare goederen van Costa Rica uit de voedsel-, landbouw- en gespecialiseerde industriesectoren te vertegenwoordigen. Daarnaast staan in elk land collectieve (bedrijfs)bezoeken en individuele matchmaking op het programma. Het Costa Ricaanse agentschap voor buitenlandse handel (PROCOMER) en de Nederlandse Bilaterale Kamer van Koophandel Holland House – Costa Rica is vereerd om u uit te nodigen voor de 2019 Buyers Trade Mission (BTM), deze zal plaats vinden van 16 - 20 september 2019 in het nieuwe Conventie Centre in San José, Costa Rica. De BTM is meer dan een beurs, het biedt een unieke gelegenheid elkaar te ontmoeten en direct contact te leggen met potentiële leveranciers via 5.000 business meetings met 500 export bedrijven. Zie overzicht van 2018  https://youtu.be/t8R7jYYISEQ

Als u besluit om deel te nemen, kan PROCOMER, Holland House en de Ambassade bijeenkomsten regelen met bedrijven op basis van uw interesses die u opgeeft via een Customer Profile. Voorafgaand aan het evenement zal PROCOMER u een op maat gesneden programma aanbieden met daarbij een profiel van de bedrijven en leidinggevenden die de meest geschikte match zijn voor uw bedrijf.  Kortom: PROCOMER biedt deelnemers de kans om nieuwe zakelijke mogelijkheden te verkennen en verzorgt een programma voor match-making met betrouwbare Costa Ricaanse leveranciers.

In Panama zal er een tailor made programma voor uw worden opgezet op basis van een intake gesprek.

Kortom, een  unieke mogelijkheid om gedurende een week de mogelijkheden van Centraal Amerika te ontdekken door middel van een op maat gemaakt individueel en collectief programma.

Interesse?

De kosten voor deze missie bedragen € 500,- excl. btw. Daarnaast zijn kosten voor reis-en verblijf kosten voor eigen rekening.  U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 15 augustus aanstaande via email: sjo-ea@minbuza.nl of pan-ea@minbuza.nl.

Contact

Voor vragen over de missie en het programma kunt u voor Panama terecht bij Carlijne Blom (carlijne.blom@minbuza.nl), en voor Costa Rica bij Hans Buhrs (hans.buhrs@minbuza.nl).