Britse supermarkt-‘waakhond’ wil ‘zelfregulering’ op naleving van praktijkcode

Groceries Code Adjudictor (GCA) Christine Tacon wil in haar laatste 12 maanden als supermarkt-‘waakhond’ toe naar een situatie waarin de 12 onder haar mandaat vallende supermarktketens een intern bestuurssysteem hebben ingebouwd om te voldoen aan de Groceries Supply Code of Practice (GSCOP). Tacon liet in haar jaarlijkse conferentie weten dat de supermarkten de laatste 7 jaar zoveel progressie hebben geboekt in het naleven van de GSCOP dat het voor de GCA niet langer nodig is om doorlopend de handelspraktijken van de supermarkten ten opzichte van hun leveranciers te onderzoeken.

In plaats van de inzet van de GCA zou er een meer zelfregulerend systeem moeten komen, waarin de supermarkten door middel van de juiste bestuursstructuren, juridische en controlefuncties, het opleiden van inkopers en communicatie naar de leveranciers een bedrijfsbrede aanpak ontwikkelen die ervoor zorgt dat ze handelen in overeenstemming met de GSCOP.

De rol van een mogelijke opvolger van Tacon zou daardoor een stuk minder intensief zijn. Dit staat haaks op de roep van Britse parlementsleden en enkele leveranciers om de GCA juist meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden te geven.

Christine Tacon: “I’m at the point where I’ve had seven years in the role now and apart from the fact that I am hoping to do other things there just simply isn’t the evidence that I any longer need to be monitoring the list of top issues that I have done in the past...

If you speak to suppliers they will always say don’t take the policeman away...

But I want to leave having made sure we have governance systems embedded in retailers which ensure that these things don’t happen again.”

Jaarlijkse enquête onder leveranciers laat opnieuw verbetering zien in handelspraktijken van supermarkten

Voor het tweede jaar op rij lieten maar 4 van de 10 leveranciers weten dat ze op enig moment in het afgelopen jaar een probleem hebben ervaren in hun betrekkingen met een van de 12 supermarkten.

Het percentage van leveranciers dat te maken heeft gekregen met late betalingen - de meest voorkomende klacht in de laatste jaren - is afgenomen van 19% tot 13%. Dit jaar was forecasting het grootste probleem, met 15% van de leveranciers die aangaven dat ze niet zijn gecompenseerd voor fouten in de forecasting door een van de 12 supermarkten. Maar ook dit was een lager percentage dan een jaar eerder (17% in 2018).

Supermarktketen Aldi kwam voor het zesde jaar op rij als beste uit de bus als het gaat om naleving van de GSCOP. Meest verbeterde supermarktketen was Co-op, wat niet vreemd is aangezien de GCA het afgelopen jaar een onderzoek heeft uitgevoerd naar de Co-op omdat ze de GSCOP hadden geschonden.

De Groceries Code Adjudicator is in 2013 aangesteld om te controleren of de 10 grootste supermarkten in het VK (Asda, Co-operative, Marks & Spencer, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Aldi, Iceland and Lidl) hun leveranciers op een eerlijke manier behandelen en zich houden aan de Groceries Supply Code of Practice (GSCOP). Daar zijn in 2018 Ocado en B&M Homestores bijgekomen.

Nederlandse bedrijven die direct leveren aan bovenstaande Britse supermarktketens kunnen ook een beroep doen op de GCA als een supermarkt zich niet aan de GSCOP houdt. Het is daarom van belang om op de hoogte te zijn van de code. GSCOP-training is beschikbaar via verschillende kanalen (zie onderstaande link).